Zlatobyľ obyčajná: Spoznaj jej výrazne neobyčajné schopnosti

Zlatobyľ obyčajná: Spoznaj jej výrazne neobyčajné schopnosti

Zlatobyľ obyčajná je, napriek svojmu prívlastku, čokoľvek, len nie obyčajná. Na to, aká je napohľad nenápadná, totiž dokáže veľké veci. Predovšetkým naše staré mamy túto bylinku nazývali aj zlatá byľ alebo dokonca zlatá metla. Keď už je okolo nej toľko zlata, zaujímalo nás, či sú aj schopnosti zlatobyle rovnako vzácne.

Zlatožltá, sympatická a ešte aj voňavá

Zlatobyľ má aromatické kvety zlatožltej farby. Je známa aj pod názvami celík, žlté králiky, živiteľník alebo hadí trank. Naši predkovia očividne nemali úplne jasno v tom, ako túto bylinu pomenovať, no v každom prípade mali jasno v tom, čo všetko dokáže. Zlatobyť obyčajná (Solidago virgaurea) by vám v domácnosti rozhodne nemala chýbať, ak vás trápia problémy s močovými cestami alebo obličkami.

Pokiaľ ide o stimuláciu činnosti obličiek, odstraňovanie obličkových kameňov (aj zaseknutých) alebo piesku v obličkách, dá sa pokojne nazvať až bezkonkurenčnou. Dokonca môžeme pokojne tvrdiť, že kde lekári končia, tam nastupuje zlatobyľ. Čím to je?

Bude sa ti páčiť: Sladké drievko: Elixír života so zvláštnou príchuťou ťa vzpruží!

zlatobyľ a jej účinky

Zdroj: Shutterstock®

Veľká pomoc pre močové ústrojenstvo

Zlatobyľ obyčajná má jednu neobyčajnú schopnosť – zlepšovať vylučovanie kyseliny močovej z organizmu. Ak vám teda lekár potvrdil prítomnosť bielkovín v moči, určite siahnite po tejto rastline. Ale to nie je všetko. Zlatobyľ  pomáha aj ľuďom, ktorých trápi zapálená sliznica, hemoroidy, ako aj zväčšená či dokonca zapálená prostata. Mužom dokáže pomôcť aj pri ochorení semenníkov, naopak, ženám zoslabuje silnú menštruáciu.

V čom je však zlatobyľ skutočne silným bojovníkom, to je podpora obranyschopnosti, protizápalové účinky a najmä detoxikácia organizmu. Udržala totiž „nad vodou“ už nejedného človeka po otrave alebo sepse (otrave krvi).

bylinky na močové cesty

Zdroj: Shutterstock®

Hravo si poradí aj s dnou a reumou

Vynikajúce výsledky sa dosiahli pri pravidelnom pití čaju zo zlatobyle ľudmi, trpiacimi dnou a reumatizmom. Aby toho nebolo málo, zlatobyľ blahodarne pôsobí aj na pečeň a žlčník. Pri obrovskom množstve liečivých účinkov zlatobyle vás už zrejme neprekvapí, že pomáha pri hojení kožných chorôb, vyrážok, rán a ekzémov. Alebo vás už dlhšiu dobu trápia depresie? V tom prípade dovoľte zlatobyli obyčajnej, aby vám pomohla proti tomuto nepríjemnému stavu zabojovať. Verte jej, naozaj to dokáže!

Pozri aj: Pŕhľava dvojdomá: Vieš, ako si z nej pripravíš lahodný sirup?

pomoc pri silnej menštruácii

Zdroj: Shutterstock®

Nezabudnite si ju v lete natrhať!

Hoci zlatobyľ kvitne v auguste až októbri, už teraz by ste mali mať dostatok informácií o jej účinkoch a schopnostiach, pokiaľ ide o zdravie človeka. A keď príde čas jej zberu, teda koniec júla až október, budete môcť medzi prvými vyraziť za týmto pokladom prírody a v tieni, ale v teple, stonkami nahor, si ho nasušiť. Následne si môžete zo zlatobyle pripraviť buď čaj (na 2,5 dcl vody pripadá jeden a pol lyžičky zlatobyle) alebo tinktúru, macerát, kúpeľ, kloktadlo či obklad. Vyskúšajte pokojne aj čerstvú šťavu.

bylinky na reumu

Zdroj: Shutterstock®

Zbierajú sa kvety tesne pred kvitnutím a vrchná časť byliny (asi 30 cm od vrchu), veľmi zriedkavo aj koreň. Zlatobyľ môže byť až jeden meter vysoká a nájdete ju tak v lesoch, ako aj na lúkach a slnečných svahoch. Táto vzácna bylina obsahuje sacharidy, vlákninu, triesloviny, flavonoidy, éterické oleje, saponíny a minerálne látky. Nechajte sa liečiť prírodou!

- Anketa

ZBIERATE SI ZLATOBYĽ?

Odpovedalo 31 ľudí  

Áno
39%
Nie, ale začnem
42%
Nie
19%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní