3 zdravé recepty z cukety

3 zdravé recepty z cukety
  • 26.06.2017
  • Barbora Vizváryová

  • 90
  • 15

Záhradky sa nám pomaly začínajú plniť ovocím aj zeleninou, ktorú sme si počas zimy nemohli dopriať, preto by bolo dobré, aby sme tieto sezónne plody využili naplno. Aj z nich totiž získavame potrebné vitamíny a minerály.

Jednou z takýchto druhov zeleniny je aj cuketa. Lahodná a veľmi ľahká. Je vhodná aj pre tých, ktorí majú problémy s trávením a tiež môže byť súčasťou diéty. Zasýti vás, no je ľahko stráviteľná a určite vám z nej nebude ťažko.

My pre vás máme tri zdravé recepty z cukety, ktorými sa môžete inšpirovať a využiť tak túto zeleninu a vyťažiť z nej čo najviac.

 

Odporúčame prečítať: Recept: Grilovaná špargľa obalená slaninkou

Cuketové lasagne

cuketové lasagne

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Pinterest.com

Budeme potrebovať:

  • ½ kg mletého hovädzieho mäsa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ a korenie
  • 1 balenie rajčinovej passaty
  • pár lístkov bazalky
  • 3 cukety
  • 400g ricotty
  • 450g strúhanej mozzarelly
  • ¼ hrnčeka strúhaného parmezánu
  • 1 väčšie vajíčko

Postup:

1. Mleté hovädzie mäso osolíme a trochu ho opečieme vo väčšej panvici. Keď zhnedne, dáme ho do sitka, aby odkvapkal prebytočný tuk. Panvicu vrátime na sporák a na oleji opečieme nasekanú cibuľu a cesnak. Po pár minútach k tomu pridáme aj odkvapkané mäso.


2. K mäsu pridáme rajčiny, bylinky a zmes osolíme i okoreníme. Dusíme 30 až 40 minút, vodu nedolievame, aby bola omáčka hustá a krémová. Kým sa mäso dusí, pokrájame cuketu na tenké plátky, ktoré osolíme a necháme odpočinúť. Potom odsajeme vodu papierovým obrúskom.


3. Plátky cukety krátko grilujeme na panvici alebo v rúre, mali by byť ľahko opečené. V miske medzitým zmiešame riccotu a parmezán, pridáme vajíčko a premiešame. Keď máme hotovú omáčku z rajčín, necháme ju trošku vychladnúť, pripravíme si ešte mozzarellu a môžeme začať vrstviť.


4. Na spodok zapekacej misy dáme rajčinovú omáčku, na ňu plátky cukety a navrch zmes syrov. Posypeme mozzarellou. Nasleduje ďalšia vrstva omáčky, potom cukety a opäť syrov. Pokračujeme, až kým neminieme všetky ingrediencie. Lasagne pečieme v rúre vyhriatej na 180° C v uzavretej zapekacej mise asi 45 minút. Potom misu odkryjeme a dopekáme ešte asi 15 minút.

Odporúčame prečítať: Recept: Domáce zemiakové lupienky

Cuketa plnená mäsom

cuketa plnená mäsom

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Pinterest.com

Budeme potrebovať:

  • 1 cuketu
  • 0,5 kg bravčového plecka
  • soľ, korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • nastrúhaný eidam (45 %)

Postup:

1. Cuketu umyjeme a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Ak je mladá, nemusíme ju šúpať. Vnútro cukety vydlabeme a obe polovice dáme do hlbšieho vymasteného pekáča.

2. Pripravíme si mäsovú náplň. Môžeme použiť bravčové, ale aj hovädzie mäso, prípadne ich môžeme skombinovať. Mäso pomelieme, osolíme a okoreníme. Cesnak prelisujeme a pridáme k mäsu. Touto plnkou naplníme obe časti cukety.


3. Rúru vyhrejeme na 180 °C a cuketu pečieme asi 40 minút. Tesne pred dopečením postrúhame syr eidam, môžeme tiež použiť napríklad strúhanú mozzarelu, a posypeme už upečené mäso. Dopečieme ešte asi 5 minút, aby sa syr roztiekol. Podávame pokrájané na mesiačiky s varenými zemiakmi.

Odporúčame prečítať: Jarné recepty - ľahké šaláty, ktoré vás zasýtia

Zdravé cuketové hranolčeky

cuketové hranolčeky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Pinterest.com

Budeme potrebovať:

  • 4 mladé cukety
  • ½ hrnčeka strúhaného parmezánu
  • ½ ČL oregana
  • ½ ČL sušeného tymianu
  • ½ ČL sušenej bazalky
  • ½ ČL granulovaného cesnaku
  • Soľ, korenie
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

1. V menšej miske zmiešame parmezán, všetky sušené bylinky, teda oregano, tymian a bazalku spolu s cesnakom a pridáme aj trochu soli a mletého korenia.

2. Cuketu pokrájame do tvaru hranolčekov, nemusíme ju šúpať, pokiaľ nemá príliš tvrdú šupku. Každý kúsok pokvapkáme olivovým olejom a obalíme v parmezánovej zmesi.

3. Jednotlivé hranolčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme asi 15 minút, kým cuketa nezmäkne. Ak máme aj funkciu gril, zapneme ju a hranolčeky grilujeme ešte asi 3 minúty, aby boli chrumkavé. Po upečení posypeme petržlenovou vňaťou a podáme s ľubovoľným dressingom. 

Bude vás zaujímať: Viac už nesladím! Prečo a ako sa zbaviť závislosti od curku?


  • 90
  • 15
Návrat hore
Autor článku

15 komentárov

Daniela Bieliková 26.06.17 07:24

DB
karma
116.00

cuketu mám veľmi rada, pripravujem ju na všetky možné spôsoby, budem sa inšpirovať aj týmito...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 26.06.17 07:54

SK
karma
115.00

cuketové lasagne - to vyzerá naozaj dobre

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 26.06.17 08:50

KK
karma
89.00

mám zasadenú na záhrade tak určite vyskúšam lebo ten prívarok je síce fajn ale už sa nám to prejedlo

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 26.06.17 15:39

MD
karma
115.00

Cuketa na spôsob hranoliek, tak to určite bude výborné :)

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 26.06.17 18:04

MZ
karma
92.00

cuketa je úžasná na všetky spôsoby... mňam máme ju doma veľmi radi

  • 0
Odpovedať

Lucia Babjáková 26.06.17 20:45

LB
karma
-1.00

Kombinácia zeleniny a mäsa je skvelá, určite ju vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 27.06.17 15:19

MF
karma
106.00

jedlá z cukety sú zdravé, výborné a rýchlo pripravené...

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 27.06.17 18:27

MR
karma
113.00

plnená mäsom sa mi vidí najviac..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 29.06.17 08:18

SK
karma
115.00

rozhodla som sa, dnes najprv urobím cuketové hranolčeky

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.07.17 11:28

JK
karma
100.00

určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 18.07.17 21:39

IG
karma
-1.00

Milujem cuketové recepty, jedla by som cuketu denne (ale ja robím len recepty bez mlieka - mliečnej bielkoviny)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 11.08.17 19:16

karma
93.00

mňam, milujem cuketu

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 29.08.17 15:56

AK
karma
112.00

všetky recepty sú zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 05.10.17 14:39

SH
karma
94.00

cuketu máme radi, určite recept vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 02.12.18 00:45

ZS
karma
100.00

vsetky tri recepty vyzeraju super... cuketa je fakt dobra zelenina.. v lete som ju casto jedavala

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Inšpirácie

Leto v znamení jedinečnej chuti Starbucks Rwanda single - origin

  • 26
  • 1
  • 09.07.2020
Domácnosť

TOP ovocie a zelenina na gril: Ktoré druhy si ugrilovať už toto leto?

  • 64
  • 2
  • 17.07.2020
Pre ženy

Ako oddialiť menštruáciu pred dovolenkou? Pomáhajú babské triky?

  • 76
  • 0
  • 27.07.2020
TOPlist