7 signálov, že máš pleseň v organizme: Môže pleseň zabíjať?

7 signálov, že máš pleseň v organizme: Môže pleseň zabíjať?

Pleseň nachádzajúca sa v organizme človeka môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, ale dokonca aj smrť. Spóry plesní aj mykotoxíny môžu prispieť ku vzniku mykózy alebo plesňovej infekcie. V tomto prípade je však potrebné rozprávať o tom, ako sa pleseň môže do organizmu dostať. Častokrát môžeme hovoriť o toxických plesniach, ktoré sa nachádzajú v prostredí a ktoré sa môžu ľahko dostať aj do samotného organizmu.

Ak sa pleseň nachádza vo vašej domácnosti a vy ju každý deň vdychujete, je pravdepodobné, že skôr či neskôr sa to môže odraziť na vašom zdravotnom stave. Dokonca sa pleseň môže nachádzať aj v jedle, na vašom pracovisku či vo vzduchu.

Štatistiky uvádzajú, že plesňami trpí každý štvrtý človek. V ľudskom tele sa pritom môže nachádzať okolo sto druhov plesní, ktoré môžu spôsobovať rôzne zdravotné problémy a zároveň môžu mať rôzne príznaky. Poďme sa teda pozrieť, ako sa pleseň v organizme môže prejavovať!

Odporúčame: 7 zásad, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi – BEZ LIEKOV!

svrbenie pokožky a pleseň

Zdroj: Shutterstock®

Svrbenie

Nepríjemný pocit, ktorý vás núti škriabať si pokožku a niekedy až tak, že si na pokožke svojimi nechtami spravíte trhlinky a pokožku si rozkrvácate. V niektorých prípadoch môže byť svrbenie tela sprevádzané aj vyrážkou. Samozrejme, hovoríme o svrbení, ktoré nie je spôsobené suchou pokožkou alebo iným podráždením.

Pľuzgiere, trhliny, odreniny

Vytvoril sa vám pľuzgier na čudesnom mieste na tele, a teda nebol spôsobený otlačením topánok alebo manuálnou prácou? Tak potom to môže byť v dôsledku plesne v organizme. Pľuzgiere alebo trhliny či odreniny sa najčastejšie vytvárajú na slabinách a v záhyboch na pokožke tela. Na miestach, ktoré sú ideálne pre rozmnožovanie plesne – podpazušie, slabiny v intímnych oblastiach, pod kolenami a pod.

biely povlak na jazyku a pleseň

Zdroj: Shutterstock®

Biely povlak na jazyku

Jazyk ma prirodzene ružové sfarbenie, preto akákoľvek zmena môže znamenať rôzne zdravotné problémy. Najčastejšie sa však stretávame s bielym povlakom, ktorý môže byť prirodzený a stačí ho odstrániť prostredníctvom škrabky na jazyk. V druhom rade však biely povlak môže signalizovať prítomnosť plesne v organizme. V takom prípade je vhodné navštíviť lekára a nechať si spraviť výter.

A nie len biely povlak môže značiť prítomnosť plesne v organizme. Aj taký zápach z úst môže byť jedným z prejavov plesne v organizme. Okrem toho aj neodolateľná chuť na sladké alebo na chlieb. 

Nepríjemný výtok

Najmä u žien sa prítomnosť plesní v organizme môže prejaviť syrovým výtokom v intímnych partiách. Pri výtoku so syrovým zápachom, resp. pri akomkoľvek výtoku (hrudkovitom, zapáchajúcom po rybách, zelenom výtoku,...), je potrebné spozornieť a v prípade jeho pretrvávania aj vhodné navštíviť gynekológa.

čo spôsobuje ekzém

Zdroj: Shutterstock®

Ekzém

Ďalší, tentokrát kožný problém, ktorý môže mať množstvo príčin vzniku. Avšak málokedy sa ekzém spája s plesňou, ktorá môže rovnako prispieť k tvorbe šupín na pokožke, ktoré svrbia, majú červené sfarbenie a dokonca môžu krvácať. Pri červených šupinatých kruhoch už teda môžeme hovoriť o plesni.

Pocit slabosti, únava, bolesť hlavy

Okrem vyššie spomínaných problémov môžu pleseň v organizme signalizovať aj ďalšie, ktoré by ste si možno so žiadnym zo zdravotných problémov nespájali. Ide v podstate o navonok neviditeľné symptómy, ktoré sa môžu prejavovať bolesťami hlavy, závratmi, únavou, pocitmi slabosti, dýchavičnosťou a pod.

pleseň na nechtoch

Zdroj: Shutterstock®

Sfarbenie nechtov

Pokiaľ ide o pleseň na nohách, tak sa najčastejšie spája s mykózou nôh alebo plesňou na nechtoch. A práve v tomto prípade môžeme hovoriť o žltom sfarbení nechtov, ktoré signalizuje premnoženie plesne v organizme.

Samozrejme, pleseň v organizme sa môže prejavovať rôzne. Každý organizmus je iný, preto aj symptómy sa môžu u každého človeka líšiť. Medzi ďalšie prejavy prítomnosti plesne v organizme môžeme zaradiť nafúknuté brucho a nadúvanie, hnačku, srdcové problémy a pod.

Aktualizovaný článok: 8.11.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Martina Varhaníková 05.11.19 08:31

karma
110.00

Plesne sú bohužiaľ všade..môj syn má na vzdušné plesne alergiu. Viem, že ak ma premôže chuť na sladké, mám premnožené plesne v tele a vyžadujú si cukor. Vtedy začnem odplesňovať telo.
Ďakujem za článok.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 15.11.19 22:41

karma
106.00

Plesne nás naozaj ohrozujú všade.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 22.11.19 22:19

karma
109.00

O plesniach na povrchu,ktoré vidíme viem,že sú nebezpečné.O plesniach v organizme teraz čítam po prvýkrát.A ešte sú aj veľmi nebezpečné pre človeka :-(

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 02.12.19 12:50

karma
113.00

článek, který se mnou otřásl co na člověka všude číhá, měla jsem plíseň na palci u nohy a byla jsem z toho špatná, naštěstí mi v lékárně poradili

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní