7 zázračných olejov pre naše telo - vyskúšajte ich aj vy!

7 zázračných olejov pre naše telo - vyskúšajte ich aj vy!
  • 07.08.2017
  • Monika Šomšáková

Existuje množstvo rozličných druhov olejov. Viete však, ktorý olej je vhodný na aký problém? Ak nie, nevadí, pretože my sme si pre vás pripravili zopár informácií, kde sa dozviete o niekoľkých zázračných olejoch, ktoré by vám v domácnosti nemali chýbať.

7 zázračných olejov! Vyskúšajte ich a presvedčte sa, že príroda dokáže pomôcť niekedy lepšie ako produkty z drogérií.

 

1. Olej z čajovníka

Tento olej určite poznáte a viete, že je často pridávaný do produktov, ktoré majú pomáhať v boji s akné. Má protizápalové, antibakteriálne, antivírusové a hojivé účinky na vašu pleť. Dokonca skvele lieči kožnú mykózu. Ak máte mastnú a problematickú pleť, tento olej by vám nemal chýbať v kozmetickej výbave. Skvelé sú produkty s použitím tohto oleja alebo aj 100 % čistý čajovníkový olej. Ďalej je skvelý na ošetrenie ústnej dutiny pri aftách, herpesoch, kútikoch, pri uštipnutí hmyzom alebo aj na psoriázu.

Pozrite si: Zdravá pleť: 5 zlozvykov, ktoré vám uberajú na kráse!

olej z čajovníka

Zdroj: Shutterstock®

2. Mandľový olej

Mandľový olej je taktiež často využívaný v kozmetickom priemysle. Avšak vedeli ste, že je dobrý na ošetrenie a regeneráciu kožných buniek? Vyskúšajte ho na regeneráciu a ošetrenie záderov či kožtičky okolo nechtov. Uvidíte, aký je tento olej zázrak pre vaše nechty a ich okolie. Je skvelý pre suchú, citlivú pleť so sklonom k začervenaniu. Samozrejme môže ho použiť každý typ pleti. Posilňuje elasticitu pleti, teda je vhodný aj v tehotenstve na ošetrenie bruška a stehien, aby sa predchádzalo tvorbe strií. Je skvelý aj ako zábal na vlasy. Hydratuje ich a dodá im lesk. 

Prečítajte si: Domáca masáž, ktorá vám dokonale rozprúdi lymfu!

mandľový olej

Zdroj: Shutterstock®

3. Olivový olej

Olivový olej obsahuje mono-nasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú pečeni a žalúdku. Znižuje hladinu cholesterolu. Z hľadiska pleti a pokožky je výživný, zlepšuje stav pleti, vlasov a nechtov. Má antioxidačné účinky, obsahuje vitamíny A, D, K, E, spomaľuje starnutie a je skvelý aj na ošetrovanie ekzémov. 

Nie každý olivový olej je skutočným olivovým olejom a prospieva nášmu zdraviu. Na trhu sú ponúkané aj lacné varianty vyrobené zo zvyškov olív, z ich šupiek a ostatného odpadu. Sú lacné, často balené v plastových obaloch, čo už samo o sebe poukazuje na nekvalitu. 

Olivový olej

Zdroj: Shutterstock®

4. Ľanový olej

Ľanový olej bol považovaný za všeliek. Ľanový olej je dokonca jedným z najúspešnejších bojovníkov s rakovinou a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Je skvelý pri chudnutí. Pomáha totiž vášmu metabolizmu lepšie pracovať, a tým sa vo vašom tele usadzuje menej škodlivín a telo sa prirodzenou cestou zbavuje aj nahromadených zásob tuku. Tento olej zlepšuje telesnú vitalitu a zvyšuje energiu. Pomáha pri problémoch s obličkami, pri zápaloch čriev, močových ciest a kože.

Je potrebné však dávať pozor na expiráciu. Kvalitný ľanový olej by mal pri správnych podmienkach skladovania vydržať rok. Ak je olej štipľavý a zatuchnutý, už ho nepite, pretože vtedy je už, práve naopak, silne karcinogénny. 

Pozrite aj: Prírodné lieky na odstránenie parazitov z tela

ľanový olej

Zdroj: Shutterstock®

5. Sezamový olej

Sezamový olej má celý rad blahodárnych účinkov. Obsahuje vitamíny, antioxidanty a mastné kyseliny. Má antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky. Je známy svojimi hydratačnými účinkami. Pôsobí proti predčasnému starnutiu pleti. Pleť rozžiari a dodá jej zdravý vzhľad. Dokáže upokojiť pokožku po pobyte na slnku a pomáha pri liečbe ekzémov. 

Ďalšou výhodou je schopnosť pokožku účinne čistiť. To je jeden z dôvodov, prečo sa využíva na preplachovanie ústnej dutiny. Zlepšuje regeneráciu ďasien a dokonca má bieliace účinky.

Bude vás zaujímať: 20 príznakov parazitov v tele!

sezamový olej

Zdroj: Shutterstock®

6. Ibištekový olej

Ibištekový olej je to, čo vaše vlasy potrebujú. Vitamín C obsiahnutý v oleji pomáha zvyšovať množstvo kolagénu vo vlasoch a aminokyseliny zase podporujú a posilňujú korienky vlasov. Vaše vlasy budú silnejšie a váš účes získa väčší objem.

Ďalej má antiseptické účinky, je bohatý na vitamín E a je regeneračný a výživný. Má hydratačné účinky na pleť, ľahko preniká bez pocitu mastnoty, a vďaka tomu zamedzuje strate vody z pokožky.

Pozrite si: Chcete zlepšiť pružnosť pokožky? Skúste to s týmito potravinami!

ibištekovy olej

Zdroj: Shutterstock®

7. Ricínový olej

Ricínový olej je veľmi prospešný, jedinou jeho nevýhodou je jeho vôňa. Inak zlepšuje metabolizmus buniek, čiže je skvelý pomocník proti starnutiu pleti. Ak máte problém s mykózou nôh, odporúča sa namáčať ich do ricínového oleja. Zmierňuje svrbenie, pálenie, začervenanie a zápaly kože. Vďaka ricínovému oleju pocítite aj úľavu po spálení od slnka. 

Obsahuje vitamín E, ktorý je dokonalý pre elasticitu pokožky. Zjednocuje tón pleti a postará sa aj o suchú pokožku. Čo je však dôležité, pomáha rastu mihalníc alebo obočia. Každý večer pred spaním si natrite mihalnice aj obočie malinkou vrstvou oleja a po mesiaci používania sa dostavia viditeľné výsledky. 

ricínový olej

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Soňa Kelemenová 07.08.17 08:24

SK
karma
86.00

niektoré využívam aj ja.... ricinový, olivový a ľanový olej....

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 09.08.17 20:58

karma
87.00

Ešte by som rada počula aj iných ilejoch... ako napríklad konopný, pupalkový... tieto sú tiež veľmi prospešné.. inak dobrý článok, hneď viem viac :)

  • 0
Odpovedať

Lenka Geršiová 10.08.17 21:24

LG
karma
-1.00

Ja využívam olivový olej :-)

  • 0
Odpovedať

Stanislava Hasajová 13.08.17 12:26

SH
karma
-1.00

moje najobľubenejšie sú olivový a tekvicový

  • 0
Odpovedať

Lenka Koteková 20.08.17 11:54

LK
karma
-1.00

pre mňa naj ricínový, olivový a výborný je tiež arganový :)

  • 0
Odpovedať

Alena Mattová 22.08.17 20:17

AM
karma
-1.00

niečo mám už oskúšamé,ostatné ešte niekedy vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 29.08.17 15:22

AK
karma
100.00

radšej ako olivový olej mám olivy

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.09.17 21:47

JK
karma
100.00

Používam niektoré skvelý článok a aj konopný olej je skvelý používam na exzém

  • 0
Odpovedať

Lucia Stupková 18.11.17 13:08

LS
karma
100.00

Vsetky poznam a vyuzivam...

  • 0
Odpovedať

Jana Šurkovská 29.11.17 21:32

karma
-1.00

ďakujem za zaujímavý článok:)

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 24.11.18 13:05

ZS
karma
100.00

skusala som olivovy, aj lanovy aj sezamovy.. su skvele.. aj ked lanovy mi nechutil ucinky su fajn

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní