Aké je využitie kyseliny citrónovej v domácnosti? Tieto triky budeš milovať!

Aké je využitie kyseliny citrónovej v domácnosti? Tieto triky budeš milovať!

Kyselina citrónová je slabá trikarboxylová kyselina, ktorá je prirodzene zastúpená vo viacerých druhoch ovocia aj zeleniny. Značné množstvo tejto látky je možné nájsť najmä v citrusoch, a to citrónoch i limetkách. Kyselina citrónová predstavuje prírodnú konzervačnú látku. Poznáme ju ako bielu kryštalickú látku, ktorá našla v našich domácnostiach rozličné uplatnenie. V kuchyniach sa často využíva pri zaváraní či dochucovaní jedál. Avšak, využitie kyseliny citrónovej v domácnosti je oveľa rozmanitejšie. Vedeli ste o tom, že vám môže pomôcť vyhrať boj s vodným kameňom či špinavými hrncami? V našom článku nájdete množstvo užitočných tipov a trikov!

Pomocník pri dezinfekcii

Pomocou kyseliny citrónovej môžete v domácnosti šetrne dezinfikovať rozličné povrchy a zabrániť tak rastu baktérií, kvasiniek i plesní. Zmiešajte jeden diel kyseliny citrónovej a 9 dielov čistej vody. Roztokom môžete dezinfikovať kuchynskú linku či iné povrchy v kuchyni a taktiež podlahy. Rovnako hovoríme o skvelom leštidle, či už na zrkadlá alebo okná.

Odporúčame: Najčastejšia príčina únavy a vyčerpania: Dostatok spánku ti nepomôže!

vodný kameň

Zdroj: Shutterstock®

Bojovník proti vodnému kameňu

Ak vás trápi vodný kameň v rýchlovarnej kanvici, vďaka tomuto triku naň rýchlo zabudnete. Kyselina citrónová vám pomôže podobne ako ocot. Zmiešajte 2 až 3 polievkové lyžice kryštálikov s 1 litrom vody a zmes prevarte v kanvici. Keďže kyselina citrónová tak účinne odvápňuje, pomôcť môže aj vašej práčke. Do prázdneho bubna nasypte niekoľko lyžíc spomínanej látky a zapnite nejaký kratší cyklus pri teplote aspoň 60 °C.

Kyselina citrónová vám pomôže aj s vodným kameňom a škvrnami v umývadle (napr. granitovom umývadle). V tomto prípade však budete okrem nej potrebovať aj citrón. Kyselinu nasypte do umývadla, citrón prerežte na polovicu a jednu polovicu použite na vyčistenie umývadla – krúživými pohybmi postupne vydrhnite celé umývadlo. 

Prírodná aviváž

A keď sme pri práčkach, spomenúť môžeme i ďalší trik s kyselinou citrónovou a bielou bielizňou. Z litra vody a asi 5 až 6 polievkových lyžíc kyseliny si pripravíte skvelú prírodnú aviváž. Pridaj môžete i zopár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja. Pri praní pridajte namiesto aviváže pol deci hotového roztoku. Biela bielizeň bude zmäkčená a príjemne voňavá.

špinavé hrnce

Zdroj: Shutterstock®

Čistič pripečených hrncov

Kyselina citrónová vám pomôže nielen pri varení, ale aj po ňom. Ak sa vám počas prípravy obľúbeného pokrmu podarí pripiecť hrnce, plechy či panvice, nezúfajte. Môžete sa vyhnúť dlhému namáčaniu a ešte dlhšiemu drhnutiu. Do šálky vody pridajte veľkú lyžicu kyseliny citrónovej, roztok nalejte do nádoby a nechajte ho v nej zovrieť. Následne sa už špinavý riad bude dať umyť rýchlo a ľahko.

Riešenie upchatého sifónu

Upchatý sifón je skutočná nočná mora a zároveň realita v mnohých domácnostiach. Aj v tomto prípade sa však oplatí siahnuť po kyseline citrónovej. Zmiešajte ju v pomere 1:1 so sódou bikarbónou, ktorú dozaista v kuchyni nájdete tiež. Zmes nasypte do odtoku a zalejte ju vriacou vodou. Ideálne je následne odtok zakryť klasickým gumeným zvonom. Keď zmes vyšumí, odtok zvonka ešte prečistite.

umývanie kachličiek

Zdroj: Shutterstock®

Čistič obkladačiek

Približne 150 gramov kyseliny citrónovej rozpustite v jednom litri vody. Roztok nalejte do fľašky s rozprašovačom a postriekajte ním obklad v kúpeľni. Nechajte pôsobiť a opláchnite. Tento prírodný čistiť si perfektne poradí s vodnými usadeninami. Použite ho aj pri čistení vodovodných batérií, vaní či spŕch.

Prísada do kúpeľa na nohy

Kyselinu citrónovú môžete nakoniec pridať aj do kúpeľa na nohy. Stačí, ak do lavóra nasypete malú lyžičku drobných bielych kryštálikov, ktoré necháte rozpustiť. Takýto kúpeľ je skvelý na vyčistenie veľmi znečistených nôh, napríklad od trávy a podobne. Taktiež je však riešením pri nadmernom potení nôh či zápachu. Dokonca zmäkčí pokožku.

Pozri aj: Sirup z kokosových kvetov – ideálne sladidlo či skrytý záškodník?

Naposledy aktualizovaný článok: 5.6.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 24.11.19 07:18

ĽŠ
karma
100.00

Zopár z trikov využívam, no rada vyskúšam i zvyšné; ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 24.11.19 18:06

MM
karma
107.00

Ekologické riešenia . Skvelé tipy

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 24.11.19 18:41

MC
karma
109.00

Citrón je na všetko ....

  • 2
Odpovedať

Elena Švachová 24.11.19 22:13

karma
109.00

Super rady...vždy sa rada priučím a vyskúšam.

  • 2
Odpovedať

Martina Begalova 25.11.19 13:51

MB
karma
108.00

Tak to áno, je to moj pomocník č. 1, veľmi veľa ju využívam a fakt som spokojná s účinkom. 4i už čistenie rýchlovarnej konvice, do sifónu alebo do kúpeľa na nohy.

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 26.11.19 07:56

karma
110.00

Tak s tou avivážou to vyskúšam. Vďaka.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 07.06.22 09:21

KK
karma
109.00

citrón je výborný, využívam ho veľmi často, ale aviváž som ešte neskúšala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní