Registrácia Prihlásenie

Ako nakrájať paradajku bez neporiadku? Vyskúšaj tento trik!


Poznáte to. Chcete nakrájať paradajku, je už trošku mäkká a tak sa šťava a zrniečka roztečú po celej doske na krájanie. Neporiadok je všade a z paradajky je niečo neidentifikovateľné. Ako nakrájať paradajku bez toho, aby sme si v kuchyni narobili poriadny neporiadok? 

Paradajky sú základnou prísadou prakticky každej kuchyne. Sú základom raňajok, omáčok, polievok a ďalších iných chutných pokrmov. Navyše sú plné výživových výhod, ako je napríklad vitamín A, C a K, a dokonca aj antioxidantov. Existuje však návod na ich správne krájanie?

Pozri aj: Škrabance a ryhy na okuliaroch? Zaručené triky ako sa ich zbaviť!

krájanie paradajok

Zdroj: Shutterstock®

Potrebujeme špeciálny nôž alebo špeciálny trik?

Na úvod zdôrazňujeme, že pri akomkoľvek druhu rajčiakov, s ktorými pracujete, použite veľmi ostrú čepeľ. Žiadna zúbkovaná, šikmá, či iná špeciálna. V tomto prípade vám postačí obyčajná hladká a ostrá čepeľ noža. To vám pomôže lepšie sa dostať cez vonkajšiu kožu a vnútornú mäkkú dužinu bez toho, aby ste celé vnútro paradajky stratili niekde na doske. 

Existuje niekoľko spôsobov, akými môžete paradajku nakrájať. Ak potrebujete klasické hrubé plátky napríklad do šalátov alebo na chlebík, rozkrojte paradajku cez jej špic, čiže cez vrchnú zelenú časť a následne si nakrájajte plátky. Brnkačka. :)

Bude sa ti páčiť: Citrón a limetka: Existuje medzi nimi rozdiel? Toto musíš vedieť!

ako nakrájať paradajku na tenké plátky

Zdroj: Shutterstock®

Ak ste kúpili menšie alebo mäkké paradajky, ich plátky je potrebné krájať vertikálne, zhora nadol a potom po štvrťkách na menšie kúsky. Ak je to príliš časovo náročné pri veľkom množstve malých paradajok, vyskúšajte trik, pri ktorom stlačíte väčšie množstvo paradajok medzi dvoma taniermi alebo viečkami a nakrájate ich všetky súčasne.

Prípadne vyskúšajte tento tip krok za krokom:

  • Nakrájajte paradajky na polovicu.
  • Plochú stranu paradajky postavte dužinatou časťou nadol na krájaciu dosku. Umiestnite ruku na hornú stranu, aby ste udržali dobrú priľnavosť k doske.
  • Pomocou ostrého noža urobte rezy horizontálne cez paradajku, rovnobežne s doskou. Nerozrezávajte celú paradajku, musíte totiž nechať nejaký priestor, aby ste ju mohli dobre držať.
  • Následne nakrájajte paradajku smerom dole, čiže vertikálne cez paradajku, podobne ako to robíte pri cibuli.
  • Paradajku tak budete mať nakrájanú na malé kocky.

Podrobnejší návod nájdete aj vo videu nižšie. :) 

Odporúčame: Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!

- Anketa

MÁTE AJ VY ŤAŽKOSTI PRI KRÁJANÍ PARADAJOK?

Odpovedalo 26 ľudí  

Áno, pravidelne mám problém s ich nakrájaním.
27%
Nie, naučil/a som sa pár trikov a krájanie mi ide bez problémov.
73%

Návrat hore
Autor článku

17 komentárov

Soňa Krátka 09.01.18 08:56

SK
karma
92.00

no vidím, že je to hotová veda, niet nad dobré nabrúsený nôž

  • 1
Odpovedať

Anna Bútorová 09.01.18 09:03

AB
karma
100.00

výborné rady...vždy sa mi pri krájaní paradajky podarí urobiť neporiadok

  • 0
Odpovedať

ivana pistovičová 09.01.18 12:14

IP
karma
81.00

nic nove

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 09.01.18 12:20

KK
karma
89.00

krájam bez problémov s jemne zúbkovaným nožom, ten mi ľahko prereže šupku takže aj prezretá rajčina sa dá pekne najkrájať

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 09.01.18 13:38

MM
karma
100.00

krájam s nožom so zúbkami a záleží aj na odrode paradajok

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 09.01.18 19:36

ĽŠ
karma
116.00

Paradajky sú u nás takmer na dennom poriadku a keď sú i pekne nakrájané,...super!

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 09.01.18 19:50

SH
karma
97.00

používam zúbkovaný nôž ... nemám s krájaním problém ...

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 09.01.18 20:40

HZŠ
karma
100.00

Ja používam keramický nôž, ale najradšej mám cherry paradajky, hlavne keď mám doma vnúčatá.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 09.01.18 20:53

karma
119.00

nemám problém pri krájaní paradajok...či už na koliečka,alebo na kocky

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Remencová 09.01.18 21:33

AR
karma
100.00

ziadna veda :)

  • 0
Odpovedať

Jana Križanová 09.01.18 23:57

JK
karma
-1.00

dobra rada:-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 10.01.18 08:22

SK
karma
85.00

čakala som niečo extra...... toto sme vedeli predpokladám všetky čo sme kuchárky.... ale žiadne umenie k tomu netreba.... a dokonca ani kuchárkou byť...

  • 1
Odpovedať

Ria Petrová 10.01.18 16:26

RP
karma
-1.00

Tiez mám už dosť praxe a odskúšané nože.

  • 0
Odpovedať

Miroslava Zvončeková 10.01.18 18:41

MZ
karma
-1.00

Paradajky moja najobľúbenejšia zelenina, milujem ich do šalátov už sa teším na leto keď budú sladké a voňavé :-) ďakujem za super trik vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 13.01.18 06:35

MR
karma
91.00

trochu neporiadku vždy ostane, ale to neriešim..

  • 0
Odpovedať

Tatiana Chovancova 30.04.19 15:30

TC
karma
-1.00

ostrá pevná čepeľ je základ a preto uz len japonske noze dellingeru z damaskovej ocele s tymi ide rajcina hladku a bez vytecenia vnutorneho obsahu

  • 0
Odpovedať

Tatiana Chovancova 28.05.19 10:18

TC
karma
-1.00

suhlasim - niet na dobre nabruseny ostry noz - moja srdcovka v kuchyni su ostre japonske noze z damaskovej ocele dellinger s cepelou ktora je ostra, pevna a odolna

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tanečný víkend s Mirkou Kosorínovou na Donovaloch: Nechaj sa zviesť!
Voľný čas

Tanečný víkend s Mirkou Kosorínovou na Donovaloch: Nechaj sa zviesť!

  • 69
  • 2
  • 27.08.2019
Naša generácia žije v dobe zvanej „wellness revolúcia“. Aká to vlastne je?
Zdravie

Naša generácia žije v dobe zvanej „wellness revolúcia“. Aká to vlastne je?

  • 53
  • 1
  • 12.06.2019
Vieš, kde sa v lete okúpať so psom? Na týchto miestach to je dovolené
Voľný čas

Vieš, kde sa v lete okúpať so psom? Na týchto miestach to je dovolené

  • 37
  • 3
  • 08.06.2019
TOPlist