Ako podporiť krvotvorbu? Zisti, čo je dôležité pre naše krvinky!

Ako podporiť krvotvorbu? Zisti, čo je dôležité pre naše krvinky!

Pod pojmom krvotvorba, odborne hematopoéza, rozumieme proces tvorby, obnovy a regenerácie krvných buniek, respektíve teliesok či jednoducho krviniek. Ide o červené krvinky, čiže erytrocyty, biele krvinky, teda leukocyty a takzvané trombocyty, čo sú krvné doštičky. Dôležité je pritom zmieniť, že jednotlivé elementy majú rôznu životnosť a je nevyhnutné, aby sa neustále obnovovali. Červené krvinky žijú približne 120 dní a v procese erytropoézy sa tvoria najmä v kostnej dreni. Proces tvorby bielych krviniek sa nazýva leukopoéza, pričom tieto krvinky sú veľmi dôležité z hľadiska imunity. Nakoniec krvné doštičky vznikajú v procese trombopoézy, dožívajú sa zopár dní a majú význam pri zrážaní krvi. 

V súvislosti s krvou a rôznymi problémami s krvotvorbou sa najčastejšie hovorí o anémii, čiže chudokrvnosti. Anémia pritom trápi veľké množstvo ľudí a môže vznikať z viacerých príčin. Môže ísť o následok zvýšeného rozpadu erytrocytov, porúch absorpcie železa pri ochoreniach tráviacej sústavy aj zvýšených krvných stratách. V mnohých prípadoch sú však príčinou vzniku anémie hlavne poruchy krvotvorby v dôsledku nedostatku železa, vitamínu B12 aj kyseliny listovej, taktiež v dôsledku rôznych ochorení. Ako teda podporiť správnu krvotvorbu a vyhnúť sa rozličným zdravotným problémom? Tento proces môžeme veľmi ľahko podporiť hlavne vhodnou stravou, taktiež sú užitočné rôzne bylinky. Čo všetko môže pomôcť?

Odporúčame: Zohrievanie zvyškov jedla: Návod, ako sa vyhnúť otrave jedlom!

podpora krvotvorby

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa vyhnúť chudokrvnosti?

V rámci prevencie chudokrvnosti a pre podporu dobrej krvotvorby je nevyhnutné zamerať sa na dostatočný prísun spomínaných látok, najmä železa, ale aj vitamínov skupiny B, a to vitamínu B12 a vitamínu B9, čo je kyselina listová. Dôležitý je aj vitamín C, ktorý napomáha vstrebávaniu železa. Čo by teda nemalo chýbať v našej strave? Veľmi bohaté na železo sú potraviny živočíšneho pôvodu, a to hlavne hovädzie mäso či vnútornosti. Dobré zdroje železa na podporu krvotvorby a ochranu pred anémiou nájdeme aj medzi potravinami rastlinného pôvodu. V strave by mala mať svoje miesto cvikla, šošovica a iné strukoviny, jahody, brokolica, kvalitná horká čokoláda aj rôzne druhy orechov.

Zabudnúť nemôžeme snáď na jeden z najznámejších zdrojov železa, a to špenát. Listová zelenina je však vo všeobecnosti v našich jedálničkoch viac než vítaná. Na tanieri by si miesto mal nájsť aj hlávkový šalát, rukola, mangold a podobne. Obsahujú nielen železo, ale aj mnohé vitamíny skupiny B či vitamín C. Spomínanú kyselinu listovú rovnako nájdeme v cvikle, vnútornostiach, fazuli či bobuľovom ovocí. Na dostatočný prísun vitamínu B12 by si mali dávať veľký pozor najmä vegetariáni a ešte viac vegáni. Jeho zdrojom sú totižto hlavne potraviny živočíšneho pôvodu. Nájdeme ho vo vnútornostiach, morských plodoch, vajciach, syroch, taktiež vo fortifikovaných potravinách. Ide o potraviny, do ktorých bol vitamín B12 umelo pridaný. Môže ísť o rastlinný nápoj, tofu aj cereálie. 

bylinky na krvotvorbu

Zdroj: Shutterstock®

Pomôžu aj bylinky

Podporiť krvotvorbu nám môžu pomôcť aj rôzne bylinky. Tie sú veľkým pomocníkom pri najrozličnejších zdravotných ťažkostiach a mnohé z nich sú prospešné aj pre našu krv. V tomto smere musíme ako prvé spomenúť pŕhľavu dvojdomú, čiže ľudovo žihľavu. Pŕhľavový čaj okrem iného podporuje metabolické procesy aj tvorbu červených krviniek. V žihľavových listoch nájdeme železo aj množstvo ďalších minerálov, vitamínov či iných dôležitých látok. Mladé lístky možno pokojne nasekať do sviežeho šalátu. Tvorbu červených krviniek podporuje aj čaj z orecha kráľovského. Pre podporu krvotvorby sa v rámci tradičnej ľudovej medicíny využíva taktiež ženšen, konopnica či rakytník. 

krvotvorba

Zdroj: Shutterstock®

Čo potrebujú biele krvinky?

Nakoniec sa pozrieme ešte na to, čo môžeme urobiť pre naše biele krvinky, ich dostatočné množstvo a správnu funkciu. Pri ich poklese z rôznych príčin môže nastať oslabenie organizmu a hlavne funkcie imunitného systému, zvyšuje sa náchylnosť na infekcie. Problémy s bielymi krvinkami môžu nastať vplyvom rôznych vrodených porúch, zníženej funkcie kostnej dreni, iných ochorení, užívania niektorých liekov i v dôsledku podvýživy a nedostatku dôležitých látok. Mnohé faktory nemožno ovplyvniť, no v rámci prevencie je možné opäť minimálne klásť dôraz na zdravú a vyváženú stravu.

Chýbať by v jedálničku nemali potraviny s obsahom medi. Meď je potrebná pre tvorbu krvného farbiva aj bielych krviniek a zvyšuje odolnosť voči infekciám. Medzi dobré zdroje medi radíme morské živočíchy, ovsené vločky, avokádo aj strukoviny. K funkcii bielych krviniek napomáha aj zinok, ktorý nájdeme v šošovici, píniových orieškoch, plodoch mora aj hovädzom mäse. V rámci tradičnej ľudovej medicíny sa na podporu tvorby alebo funkcie bielych krviniek využíva mačací pazúr, kozinec blanitý či echinacea purpurová.

Odporúčame: Aká je to kosáčiková anémia? Čo je jej príčinou a aké sú príznaky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní