Ako sa zbaviť bradavíc? O tomto si ešte nepočula!

Ako sa zbaviť bradavíc? O tomto si ešte nepočula!
  • 09.07.2023
  • Simona Kostková

Veľa z nás si tým už prešlo. Bradavice na pätách či rukách, patria medzi našich nepríjemných spoločníkov. Hovorí sa, že keď raz bradavice dostaneme, už sa ich nikdy nezbavíme.

Ide o výrastky na koži, rôznej veľkosti a umiestnenia, zväčša na rukách, chodidlách, v podpazuší alebo na pohlavných orgánoch. Odstraňujú sa najčastejšie tekutým dusíkom alebo laserom. My vám poradíme oveľa jednoduchší, i keď zdĺhavejší spôsob odstránenia.

Ľudský papilomavírus má skoro každý z nás

Ľudský papilomavírus, alebo HPV, patrí medzi bežný vírus, pozostávajúci z vyše 100 typov. Menšie percento, len okolo 15 typov, sa považuje za jednu z hlavných príčin vzniku rakoviny krčku maternice u žien. Podľa WHO, malo do roku 2001 papilomavírus viac ako 630 miliónov ľudí. Vo väčšine prípadov je tento vírus bezpríznakový a neškodný.

HPV sa môže v našom organizme prejaviť pri poklese imunity, pri hormonálnych výkyvoch, vplyvom UV žiarenia, alebo pod vplyvom iných faktorov. Zdrojom infekcie tohto vírusu, môže byť odlúpenie časti kože, ktorá sa môže prenášať kontaminovanými predmetmi alebo priamym kontaktom. Niektoré typy HPV sú prenosné sexuálnym stykom.

Rozvoj infekcie prebieha od jedného do dvadsiatich mesiacov. Každý typ vírusu sa prejaví na konkrétnom mieste – bradavice na koži (HPV 2,3,4,10), v ústnej dutine (HPV13,32), na oku (HPV 11). Za kožné nádory je zodpovedný HPV 5; HPV 16 je prítomný pri rakovine krčku maternice, spolu s ostatnými. Od nákazy k rozvoju tumoru môže prejsť 20-40 rokov.

Najčastejšie typy bradavíc:

  • ploché bradavice – majú hladký povrch a vyzerajú ako svetlo ružové pupence,
  • plantárne bradavice – spočiatku sú malé, nenápadné a majú hladký povrch. Postupne však rohovatejú a pripomínajú mozoľ. Tieto bradavice môžu byť bolestivé a rovnako môžu prekážať, napr. pri chôdzi,
  • nitkovité bradavice – vystupujú nad úroveň kože, majú pretiahnutý tvar a vyskytujú sa predovšetkým na tvári,
  • genitálne bradavice –prenášajú sa pohlavným stykom.

Dostane ťaHorčík: Každý už o ňom počul, ale načo je vlastne dobrý?

HPV

Zdroj: Shutterstock®

Ako ich odstrániť?

Spôsobov odstraňovania bradavíc na koži je niekoľko. Medzi tie bolestivé patrí určite COlaser a tekutý dusík. Príjemnejšou formou sú prípravky z lekárne na báze tekutého dusíka. Bohužiaľ, žiaden z týchto prípravkov, nie je jednorázový a nezaručuje 100% účinnosť.

Ďalej tu máme množstvo domácich receptov ako potieranie bradavice jablčným octom, citrónovou šťavou. Obľúbené je aj prikladanie cesnaku či banánov. Ak patríte aj vy medzi ľudí, ktorým nezabral ani jeden z týchto postupov, máme pre vás ďalšiu vhodnú alternatívu!

odstraňovanie bradavíc laserom

Zdroj: Shutterstock®

Homeopatiká

Ľudí, ktorí veria alternatívnym spôsobom liečenia, je čím ďalej viac. Rovnako ako odporcov. Homeopatiká patria rozhodne k tým liečivám, ktoré sú často odsudzované a sú považované iba za výhodný biznis. Preto je homeopatia označovaná za pseudovedu.

Základné princípy, ktorými sa riadi sú – podobné sa lieči podobným, na liečenie sa používa čo najmenšie množstvo homeopatika. Tretím princípom je, že homeopatikum je vyberané nielen podľa fyzických symptómov, ale aj podľa psychického stavu pacienta.

Látky, s ktorými homeopatia pracuje, sú minerálne látky, rastlinné výťažky,  živočíšne lieky. Ďalej sú to látky vyrobené z patologických tkanív, prípravky z tkanív zdravých zvierat a neodvážiteľná zložka (kladná a záporná magnetická sila, elektrina, slnečné žiarenie,...).

Určite pozri: Zápal močových ciest: Podpor liečbu týmito prírodnými surovinami!

homeopatiká

Zdroj: Shutterstock®

Trojkombinácia, ktorá vylieči bradavičky!

  • Hlavným liečivom je THUYA, ktorá je silným bojovníkom proti bradaviciam. Používa sa aj na liečbu patológií po očkovaní, po požívaní antibiotík, angíny, na urogenitálne ochorenia (kvapavka, infekcie močových ciest,..) a na kožné problémy. Je vhodné ju skombinovať s nasledujúcimi homeopatikami.
  • Druhým je SULFUR. Používa sa pri liečbe rôznych dermatóz (napr. bradavice) a ekzémov, alergie a iných dýchacích problémoch, na tráviace problémy a ďalšie.
  • Tretím je ANTIMONIUM CRUDUM, ktorý rád zničí hlavne viacpočetné tvrdé rohovité bradavice na nohách.

Ďalšie odporúčané sú DULCAMARA, na ploché a priesvitné bradavice. GRAPHITES, ktorý je na tvrdé, rohovité bradavice okolo nechtov a NITRICUM ACIDUM, účinný na bradavice žltého sfarbenia, stopkaté, ľahko krvácajúce. CAUSTICUM - vhodný na staré bradavice najmä na tvári , pod nechtami alebo na špičke prstov. SÉPIA je vhodná na tmavohnedé bradavice so zúbkatým okrajom. 

liečba homeopatikami

Zdroj: Shutterstock®

Pokiaľ sa rozhodnete vybrať cestou alternatívnej medicíny a začnete liečiť svoje nepríjemné bradavice homeopatikami, rátajte so zhruba 2-3 mesiacmi, po ktorých by mali zo dňa na deň odpadnúť. Samozrejme, liečbu je potrebné konzultovať s lekárom alebo lekárnikom, ktorí odporučia spôsob dávkovania.

Zaujme ťa aj: Kŕčové žily - tieto prírodné prostriedky ťa ich nadobro zbavia!

Aktualizovaný článok: 9.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

20 komentárov

Milka Damašková 16.12.17 00:38

MD
karma
132.00

Poznám dve rodiny, čo chodia k homeopatom a čím ďalej tým viac ich prenasledujú zdravotné problémy. Myslím že zbytočne vyhadzujú peniaze von oknom....mne na bradavice pomohol kúsok cibule namočenej pár hodín v octe-ten som prilepila na pár nocí a bradavica odumrela..

  • 13
Odpovedať

Soňa Krátka 16.12.17 07:47

SK
karma
114.00

ako deti, sme si prikldali lastovičník, rastlinku so žltou tekutinou...

  • 13
Odpovedať

Lucia Šeptáková 16.12.17 09:10

karma
107.00

Nepočula som o tom,homeopatikám veľmi neverím.

  • 2
Odpovedať

Jana Komadová 16.12.17 09:34

JK
karma
100.00

Nepočula som o Tom no ja som bola u kožného a už nemám s bradavicami problém

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 16.12.17 10:14

KK
karma
90.00

Dermatologička mi bradavicu vypálila dusíkom (vôbec to nebolelo) a ešte som si to potierala prípravkom čo vyzeral ako priesvitný lak na nechty a zmizla mi.

  • 1
Odpovedať

Marta Hollá,st 16.12.17 15:26

MH
karma
-1.00

priateľ mojej dcéry sa bradavice zbavil cibuľou namočenou v octe.

  • 1
Odpovedať

Terezia Piskurova 16.12.17 16:07

TP
karma
-1.00

syn to mal na nohách, bolo to dosť bolestivé a vtedy sme to vyliečili náplasťami

  • 2
Odpovedať

Ľubica Šťastná 16.12.17 17:35

ĽŠ
karma
100.00

Homeopatiká sme, veru, ešte neskúšali.

  • 0
Odpovedať

Katka Sasova 16.12.17 18:19

KS
karma
-1.00

Musim vyskúšať ten cesnak alebo banán. Ja používam cesnak aj pri herpese, tak snáď pomôže aj na to.

  • 0
Odpovedať

Simona Záhumenská 16.12.17 20:22

SZ
karma
93.00

Mám osobnú skúsenosť s prelepovaním bradavice obyčajnou náplasťou. Je to dlhodobejší proces, ale bradavica časom, bez prístupu vzduchu, odumrie.

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 16.12.17 20:53

PV
karma
113.00

Akurát chodím ku kožnej lekárke , teda už som bola tretíkrát..A vypaluje mi bradavičky dusíkom ..Zatiaľ nič neodpadlo ,trocha to štípe ,ale oproti iným bolestiam doteraz to je pohodiška.. Doktorka povedala,že do januára by to malo byť o.k. Ale skúsim ešte ten jablčný ocot ,lebo na nohe mám jednu maličkú a to som si chcela vyskúšať sama ,čo na to zaberie ..

  • 1
Odpovedať

Mária Frnová 17.12.17 09:16

MF
karma
-1.00

kedysi som tento kožný problém tiež musela riešiť

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Remencová 17.12.17 10:24

AR
karma
103.00

Mne pomohol lastovičník. Má takú žltú štavu a ňou som ju si potierala- do cca 2 týždňov bola preč

  • 2
Odpovedať

Mária Bujňáková 17.12.17 13:43

MB
karma
-1.00

Zatial som to nemusela riešiť, ale musi to byť neprijemne, hlavne keď to máte na dlani

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 17.12.17 18:19

MM
karma
100.00

ja som si bradavicu odstránila lastovičníkom, teraz v zime by bol však problém

  • 2
Odpovedať

Katarina S 17.12.17 19:11

KS
karma
-1.00

Ešte tu nespomenuté, ale fungovalo na 100%. Dcéra mala bradavice okolo celého nechtového lôžka a úplne sme ich odstránili. Stačila kôra z citrónu (nakrájaná na štvorčeky), naložená na 12-16 hodín v octe, ktorú sme na noc prikladali na bradavice a prelepili leukoplastom. Cca 2 týždne a bolo po bradaviciach.

  • 1
Odpovedať

Anna Bútorová 18.12.17 08:52

AB
karma
100.00

s cesnakom som to kedysi skúšala a naozaj pomohol

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 18.12.17 14:39

DB
karma
114.00

dcérka si prikladala cesnak a bradavička na nohe odumrela.viem o potieraní šťavou z mliečnika.ja som si kedysi dávno na ruke leptala kyselinou sírovou,dnes by som si o takom človeku myslela,že mu .....,no ale bradavica zmizla,ale jazva ostala.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 03.01.18 21:56

karma
109.00

Kedysi som si kúpila hodinky s kovovým remienkom.Ten mi vyžral ranku na ruke až do krvi a následne sa mi vyhodili na tvári malé bradavičky.Vyliečili mi ich tekutým dusíkom.Našťastie mi po nich nezostala ani stopa.Odvtedy viem,že som alergická na nikel.Aj ten remienok ho obsahoval.

  • 1
Odpovedať

Soňa Horáčková 05.01.18 14:41

SH
karma
123.00

s bradavicami nemám problém .... homeopatikám tiež veľmi neverím, v prípade potreby by som sa asi zverila do rúk odborníkom - dermatológom...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní