Ako si vyčistiť matrac? Urob to nasledovne a nebudeš sa váľať vo vlastnej špine

Ako si vyčistiť matrac? Urob to nasledovne a nebudeš sa váľať vo vlastnej špine

V našich článkoch vám pravidelne prinášame tipy a triky na čistenie rôznych predmetov, ako sú napríklad rýchlovarné kanvicezanesené šperky, ale aj znečistená kozmetika a podobne. Dnes sme si pre vás pripravili pár rád ohľadom čistenia matraca, na ktorý v rámci upratovania pomerne často zabúdame.

Kedy naposledy ste tomu svojmu matracu venovali špeciálnejšiu pozornosť? Povedzme si pravdu, asi mu nevenujeme toľko starostlivosti, koľko by sa patrilo, no popritom na ňom trávime mnoho hodín počas spánku. Ležíme na ňom aj vtedy, keď sme chorí, potíme sa, dostávajú sa naň čiastočky odumretej kože, no a niekto si do postele nosí aj raňajky, s čím môžu byť spojené nehody, ktoré končia škvrnami od kávy či čaju. Pravdou je aj to, že nestačí len vymeniť plachtu a obliečky na perinách a vankúšoch. I keď ich pravidelnú výmenu taktiež netreba zanedbávať. Ako ale vyčistiť matrac? To vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

Pozri aj: Neobyčajné využitie prášku do pečiva: 7 prekvapivých účinkov, o ktorých nevieš!

špinavý matrac

Zdroj: Shutterstock®

Povrchová špina a čistenie škvŕn

V prvom rade sa po odstránení plachty z matraca a pustení sa do jeho čistenia treba zamerať na povrchovú špinu a prípadné škvrny. Ešte by sme chceli poznamenať, že ak chcete predĺžiť životnosť matraca, tak okrem starostlivosti oň si môžete zadovážiť aj ochranný poťah na matrac, ktorý vám v tom pomôže a v budúcnosti už nebudete musieť riešiť ani neželané škvrny.

Prach, vlasy a všetku povrchovú nečistotu z matraca povysávajte vysávačom, ideálne je pritom použiť nástavec na čalúnenie. Nezabudnite matrac vysať nielen zhora, ale aj zo všetkých strán. Potom sa presuňte na odstránenie škvŕn, do ktorých votriete, resp. vpracujete jedlú sódu, a to najlepšie pomocou jemnej kefky. Nechajte  pôsobiť 15 – 30 minút (pokojne však aj dlhšie) a matrac potom znova povysávate. Na odolnejšie škvrny môžete použiť aj ocot rozriedený s vodou, ktorý na škvrny nastriekate pomocou ostrekovača tak, aby tekutina prenikla do hĺbky a potom ju suchou čistou handričkou vysajete z matraca miernym pritláčaním. Postup zopakujte, pokiaľ je potrebné a matrac nechajte ešte pár hodín preschnúť. V prvom prípade je sóda vhodná najmä na čistenie škvŕn od potu, ktoré sú mastnejšie a v druhom prípade, teda s použitím octu sa viete zbaviť aj odolnejších škvŕn, napríklad tých od moču, keď ešte malému dieťaťu v noci čosi „ujde“. Oba domáce čističe majú tú výhodu, že zároveň absorbujú a odstránia pach aj zatuchnutosť.

ako čistiť matrac

Zdroj: Shutterstock®

Dezinfekcia matraca

Okrem povrchovej špiny a škvŕn by ste mali matrac zbaviť zárodkov plesní či roztočov, resp. istým spôsobom ho vydezinfikovať. A na dezinfekciu je vhodný aspoň 70 % lieh, resp.  lekárenský alkohol, ktorý v rovnakom pomere zmiešate s vodou a pridáte pár kvapiek tea tree esenciálneho oleja. Túto tekutinu vlejete do ostrekovača a rovnomerne ňou postriekate matrac, ktorý ste už predtým zbavili viditeľnej špiny a prachu klasickým povysávaním (s menším nadstavcom vysávača).

Alkohol a tea tree olejček eliminuje roztoče, baktérie, zárodky plesní a taktiež sa pomocou tohto ošetrenia matraca zbavíte aj jeho prípadnej zatuchnutosti. Čajovníkový olej okrem iného odpudzuje aj neželaných návštevníkov postele z ríše hmyzu, napríklad také ploštice.

Matrac potom nechajte preschnúť a nezabudnite, že na vyčistený a vydezinfikovaný matrac patrí čistá plachta a všetky lôžkoviny s vymenenými obliečkami, aby vaša predošlá snaha nebola znehodnotená.

Neprehliadni: Ako zachrániť izbovú rastlinu? Nezúfaj, „vzkries z mŕtvych“ svoju zeleň


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 14.09.19 05:06

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam, vďaka!

  • 2
Odpovedať

Katarína Konečná 19.09.19 14:08

KK
karma
109.00

práve som sa chystala, že sa po niečom obzriem v drogérii, ale už nemusím, ďakujem za radu

  • 2
Odpovedať

Lucia Šintálová 20.09.19 12:40

karma
100.00

Super rady ! Snažím sa vyberať prateľný poťah, operiem na 60°C, je to jednoduchšie.

  • 1
Odpovedať

Patrícia Hettešová 01.10.19 11:03

PH
karma
118.00

Super rady. Ja používam chránič na matrac s vodeodolnou vrstvou, takže mi bude stačiť povysávať a dezinfikovať.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní