Ako zachrániť izbovú rastlinu? Nezúfaj, „vzkries z mŕtvych“ svoju zeleň

Ako zachrániť izbovú rastlinu? Nezúfaj, „vzkries z mŕtvych“ svoju zeleň

Vrátili ste sa z dovolenky a hneď pri vstupe do bytu či domu vám zamrzol úsmev na tvári, keď ste uvideli svoje úbohé suché rastlinky? Možno ešte nie je neskoro a izbové kvety dokážete vzkriesiť. V článku sa dočítate nielen o tom, ako pomôcť rastlinkám, ktoré dlho „nevideli“ vodu, ale dáme aj tip, čo urobiť v prípade preliatej zelene v domácnosti. A keďže nádej umiera posledná, pustite sa do záchrannej akcie!

Ako zistiť, či rastlina ešte žije?

Najprv sa poďme pozrieť na spomínané podovolenkové nešťastnice – teda rastlinky, ktorým ste zabudli zabezpečiť dostatok vlahy počas svojej neprítomnosti. Či ich zachránite, nezávisí len od dĺžky vášho pobytu mimo domova, ale aj od druhu rastlinky. Ak teda pestujete poväčšinou sukulenty či kaktusy, ktoré sú v súčasnosti veľmi moderné, nemalo by dôjsť k veľkým stratám, nakoľko sa vedia zaobísť aj dlhší čas bez vody. No väčšie rastliny alebo tie s množstvom listov začnú na nedostatok vody trpieť ako prvé a prvé aj „odchádzajú“. Ide najmä o rôzne paprade, citrusy, palmy, ale aj fuksie či orchidey.

Pozri aj: Najideálnejšie rastliny čistiace vzduch: Zabudni na drahé čističky vzduchu

ako oživiť zeleň

Zdroj: Shutterstock®

Ako teda zistiť, či ste ešte schopní rastlinke pomôcť? Smutný vzhľad rastliny s hnedými alebo opadanými listami by vás nemal úplne odradiť od záchrany. Skúste zastrihnúť do stonky. Ak je zvnútra ešte zelená, je to dobré znamenie. Ohybnosť stoniek rastlín je taktiež pozitívnym signálom. Ak je však po zastrihnutí stonka rastliny zvnútra hnedá a celkovo možno povedať, že sú všetky jej stonky vysušené a krehké, už rastline asi nepomôžete. Pokiaľ však na základe vyššie uvedeného vidíte, že v rastlinke zostal kúsok života, začnite so záchranou.

Záchranná akcia – nenechaj ma úplne vyschnúť!

Z rastlinky odstráňte všetky suché listy a zrežte mŕtve stonky. Pripravte si vedro s odstátou vodou a rastlinu v kvetináči do neho ponorte, a to až po horný okraj kvetináča. Nechajte ju takto 20 minút, aby si nasala toľko vody, koľko potrebuje. Po tomto čase ju vyberte z vedra. Rastlinu v kvetináči nechajte regenerovať v tieni až polotieni, určite ju však nedávajte na slnko. A kým sa nedostane z najhoršieho, radšej ju nehnojte.

A aby sa vám už nestávalo, že necháte svoje rastlinky pri odchode na dovolenku trpieť na nedostatok vody, inšpirujte sa týmito nápadmi.

Záchranná akcia – pomóóóc, topím sa!

V domácich podmienkach je vraj väčšia pravdepodobnosť, že rastlina odumrie na prelievanie ako na vyschnutie. Treba si uvedomiť, že potreba vody u rastlín sa líši nielen podľa druhu, ale aj podľa ročného obdobia. Pri tých, ktoré potrebujú v období zimy zníženú teplotu, sa automaticky znižuje aj zálievka. Všetko však závisí od konkrétneho druhu rastliny. Takže o tých, ktoré máte doma, by ste mali mať už čo-to naštudované.

Zaujme ťa: Čo robiť pri otrave dieťaťa? Je mlieko naozaj záchranou?

preliata rastlina

Zdroj: Shutterstock®

Ak je už nešťastie na svete a vaša rastlina vyzerá zvädnuto a listy sú zažltnuté, i keď je substrát v kvetináči vlhký, mali by ste zasiahnuť, pokiaľ ešte rastlinke nestihli zhniť korene. Pomôžete jej presadením do kvetináča s čerstvou zeminou a rovno môžete použiť aj väčší kvetináč od toho pôvodného, čím zabezpečíte lepšie prosperovanie rastliny. Ešte predtým by ste však mali odstrániť všetky poškodené listy a prípadne aj korene. A taktiež dostať aspoň väčšinu premokreného substrátu jemným spôsobom z koreňov. Tato ošetrenú a presadenú rastlinu nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu.

Najlepšie bude, ak si preventívne zoberiete k srdcu jednu jednoduchú radu. Skôr, než budete svoje bytové rastlinky polievať, zistite prstom (zaborte ho jemne do pôdy), či substrát nie je príliš vlhký. Ak cítite nevstrebanú vlhkosť ešte z minulého polievania, ba dokonca nábeh na premočenie, zálievky sa ešte na nejaký ten čas vyvarujte. Skontrolujte tiež mištičky pod kvetináčmi, či v nich nie je pretečená nadbytočná voda. A ak si nie ste istí, či je vaša zálievka vyhovujúca, môžete si zakúpiť aj vlhkomer.

Vybrali sme: Najchutnejšia varená kukurica, akú si kedy jedla: Nerob túto chybu a bude dokonalá!

tipy na oživenie rastliny

Zdroj: Shutterstock®

V akých prípadoch ešte pomôže presádzanie?

Určite je vhodné rastlinu presadiť aj vtedy, keď už pôda v kvetináči nevyzerá čerstvo, prípadne je pokrytá plesňami a tiež vtedy, keď kvet z črepníka už takpovediac „kypí“ a nemá priestor. Pri presádzaní nepoužívajte pôvodnú hlinu (ani ju nemiešajte s novou), pretože už používaná hlina neobsahuje dostatok živín, no zároveň môže byť aj zdrojom plesní, škodcov a pod. Skôr využite presádzanie na to, aby ste rastlinku „nakŕmili“ a vytvorili jej nový priestor na korene. Presádzaným rastlinkám doprajte kvalitný substrát, väčšie črepníky a nezabudnite na to, že tie musia mať otvor na odtok nadbytočnej vody a tiež je ideálne zabezpečiť drenážnu vrstvu z kamienkov či keramzitu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Tomáš Kamenár 30.08.19 15:38

TK
karma
105.00

zaujímavé

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 30.08.19 20:54

MM
karma
100.00

no ja skôr prelejem, počas mojej neprítomnosti syn tiež statočne zalieva

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 30.08.19 22:05

karma
109.00

Ked ideme na dovolenku,tak sa snažím niekoho nájsť,kto mi kvety poleje.To videjko s návodom na závlahu sa mi páči.Tie fľaše si nabudúce spravím aj ja.

  • 1
Odpovedať

Martina Begalova 14.10.19 17:56

MB
karma
108.00

niekedy stačí aj kvet premiestniť do inej časti izby samozrejme ošetriť ho, poliať.. mne tak zakvitla orchidea po rokoch...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní