Ako správne kombinovať jedlo a víno? Máme pre teba užitočné rady!

Ako správne kombinovať jedlo a víno? Máme pre teba užitočné rady!

Vedieť správne kombinovať jedlo a víno je hotová veda. Ak vám však skutočne záleží na gurmánskom zážitku, a to nielen vašom, ale aj na zážitku vašich blízkych, mali by ste si tieto kombinácie osvojiť. Nemusíte byť na to ani vyškolenou somelierkou. Stačí rešpektovať základné pravidlá a určite to zvládnete. Až vtedy sa stane vaša rodinná večera alebo romantická večera vo dvojici tým pravým gastronomickým zážitkom.

Posuňte svoje gastronomické zručnosti na vyšší level!

Ako na to? Je to naozaj jednoduché – stačí myslieť na niekoľko princípov a zásad. Veď víno a jedlo sú odjakživa dokonalými parťákmi. Už len nájsť tú správnu kombináciu... A prečo je to také dôležité? Nuž, ak skombinujete výrazné víno s chuťovo neutrálnym jedlom alebo naopak, pikantné jedlo s ľahkým vínom, celková chuť vyznie rušivo. Preto je podstatné nájsť správnu rovnováhu medzi týmito kombináciami. Základná poučka teda znie: Ľahšie a menej chuťovo výrazné jedlo potrebuje aj ľahšie a málo aromatické víno. A naopak.

Odporúčame: Vieš, aké druhy medu existujú a na čo sú dobré? Zorientuj sa v nich!

prehľad vína a jedla

Zdroj: Shutterstock®

K čomu červené a k čomu zase šumivé?

Biele víno sa dokonale hodí k morským plodom, rybám, hydine a šunke. Červené víno tvorí ideálny pár s červeným mäsom, zverinou, kačicou, husou a tvrdým syrom. Staršie červené víno sa perfektne hodí k bravčovému mäsu. Na ružovom víne je vzácne, že sa hodí takmer ku každému jedlu. Sladké víno sa hodí, logicky, k sladkým jedlám. Dezertné víno sa zase dokonale hodí k slávnostnému menu, avšak pije sa v menšom množstve pre zvýšený obsah alkoholu. Vhodná je jeho kombinácia s vývarom. Ľadové víno je ako stvorené k syrom s modrou plesňou. Šumivé víno sa môže podávať aj pred jedlom, k zákuskom a ovociu. Vhodné je aj ku krémovým polievkam.

aké víno skombinovať s jedlom

Zdroj: Shutterstock®

Niekoľko konkrétnych kombinácií, ktoré vám uľahčia výber

  • Dezerty a ovocné predkrmy: Tramín červený
  • Hovädzie mäso: Frankovka, Vavrinecké
  • Hus, kačka, morka: Svatovavřinecké, Pinot Noir, Merlot, burčiak
  • Hydina na čínsky spôsob: Rizling rýnsky
  • Jahňacie mäso: Rioja, Cabernet Sauvignon
  • Jedlá s ovocnou prílohou: Muškát, Viognier
  • Kaviár: Champagne
  • Losos: Rulandské modré, Beaujolais
  • Ostré korenisté jedlá: Shiraz
  • Ovčí syr: Furmint, Neronet, Pálava
  • Prvotriedna sviečková: Cabernet Sauvignon
  • Rizoto: Bardolino
  • Steaky a divina: Brunello di Montalcino
  • Syr s modrou plesňou: Madeira, Rulandské modré, Portské, Sauternes
  • Teľacie mäso: Rizling rýnsky, Veltlínske zelené
  • Údený losos a sushi: Silvánske zelené, Chenin Blanc, Rizling rýnsky, Saké
  • Vyprážaný kapor: Rizling vlašský
  • Zajac, bažant, jarabica: Modrý Portugal
  • Zeleninové jedlá a šaláty: Muller Thurgau, Sauvignon, Chardonnay

Neprehliadni: Čo by sme nemali jesť na raňajky? Veci, ktorými si nevedome škodíme

víno a syry

Zdroj: Shutterstock®

Čo s vínom radšej nekombinovať?

Vína s typickou kyselinkou, ako napríklad Sauvignon blanc alebo Rizling rýnsky, sa dajú kombinovať prakticky s akýmikoľvek jedlami, navyše nabádajú zapíjať jednotlivé sústa. Akékoľvek víno v kombinácii s výraznou slanosťou však pokazí chuť každého vína, bez ohľadu na jeho arómu a kvalitu. Kombinácia slané čipsy či oriešky a víno je teda mimoriadne rušivá. S vínom sa ale neodporúčajú kombinovať ani surové paradajky bez tepelnej úpravy. Takisto narúšajú chuť vína. Presne to isté platí aj o octe, preto je lepšie nahrádzať ho citrónovou šťavou. Ani chren a víno či zmrzlina a víno netvoria práve idylické páry. Vraví sa, že akákoľvek kombinácia húb a alkoholu, teda aj vína, je absolútne nevhodná. Nie je to však úplne tak. Aj k hubovému jedlu môžete piť víno, ale v menšom množstve, pretože alkohol predlžuje trávenie húb. Takže všetko s mierou.

Pozri aj: Naozaj nám káva s mliekom škodí? Prečo zabudnúť na tento životabudič?

k čomu piť červené víno

Zdroj: Shutterstock®

Pár dobrých rád na záver

  • Červené víno sa nepodáva chladené.
  • Ak sa podáva viac chodov jedla, postupuje sa od suchého kyslejšieho vína, cez sladšie, až po silnejšie a výraznejšie víno.
  • Ak obľubujete fajčenie cigár, najvhodnejšou kombináciou k nim je rosé Champagne.
- Anketa

DÁVATE SI ZÁLEŽAŤ NA KOMBINÁCII VÍNA S JEDLOM?

Odpovedalo 43 ľudí  

Áno, je to pre mňa zakaždým veľmi dôležité
19%
Áno, ale len pri výnimočných príležitostiach
49%
Nie, ale odteraz už to budem kombinovať, ako sa má
16%
Nie, nezáleží mi na tom
16%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Maxianová 04.03.18 14:46

MM
karma
100.00

pretože ja víno vôbec nemusím, tak toto je pre mňa celá veda

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 04.03.18 14:53

MC
karma
109.00

Nechám si poradiť...

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 04.03.18 19:48

ĽŠ
karma
100.00

Pre gurmánsky zážitok mojich blízkych dobré na osvojenie, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 04.03.18 19:55

PV
karma
113.00

Dakujem za tieto riadky. Víno milujem , najmä červené suché - Cabernet Saugvinon , Frankovka ... Preštudujem si tieto kombinácie a už sa budem riadiť podľa toho. moc nemusím hovňdzie mäso ,ale Tatarák z neho zbožňujem , a k tomu fajné vínko .. !!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 05.03.18 18:21

KK
karma
109.00

hoci sa hovorí aké je víno zdravé, mne moc dobre nerobí, tak ho radšej nepijem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní