Ako vybrať melón správne? Máme pre teba zopár užitočných rád!

Ako vybrať melón správne? Máme pre teba zopár užitočných rád!
  • 05.07.2020
  • Michaela Kožáková

Najobľúbenejšie obdobie v roku je tu, teploty stúpajú, prázdniny začali a my pomaly plánujeme dovolenky. Toto leto je ale trochu iné. Strach zo stále šíriacej sa pandémie, dodržiavanie odstupov, rúška a prísna hygiena. Napriek obmedzeniam si však nezabudnite užiť tieto horúce dni! Ako to urobiť najlepšie? Zbaľte plavky, letné oblečenie, zopár kamarátov, rodinu, stan, badminton a vyberte sa k vode. Niečo však k tomu ešte chýba (ak nerátame dobre vychladené pivko). No predsa melón! Bez neho by leto nebolo tým pravým. 

Táto typická letná pochúťka zapĺňa regály supermarketov a láka svojou sladkou osviežujúcou chuťou. Ceny melónov sa líšia a mnohokrát ich ponúkajú za doslova smiešne ceny. Vlečiete domov sedem kilové zelené čudo, spotení až za ušami, konečne prídete domov a neviete sa dočkať, kedy si z neho odkrojíte poriadny kus. Zrazu melón prerežete a zistíte, že jeho farba nie je sýto červená, ale bledo ružová až biela. A chuť? Žiadna. 

Ako si vybrať melón a na čo si dať pri výbere pozor? My vieme! Nebojte sa, nie je to žiadna veda a ani nebudete musieť stráviť dvadsať minút v oddelení s ovocím a zeleninou. Poďme teda na to!

Pozri aj: Ako použiť levanduľu v kuchyni? Z týchto receptov budeš nadšená!

Vodný melón

Zdroj: pinterest.com

Váha

Jedným z najzákladnejších pravidiel a prvá vec, ktorú by ste si mali všimnúť pri zdvihnutí melónu je váha. Je to najjednoduchší spôsob ako zistiť, či je ten váš vyvolený dostatočne zrelý. Takže čím ťažší, tým lepšie. 

Malý, väčší, najväčší

Veľa ľudí si myslí, že väčšie melóny majú sladšiu chuť. Áno, zväčša je to tak. Nehľadajte však obrovské kusy, pretože nie vždy celá ich vnútorná časť je rovnako sladká. Naopak, menšie plody sa kazia rýchlejšie. Vyberte si melón priemernej veľkosti. Pri tých veľkých, ako sme už spomínali vyššie, je dôležitá váha. Hustota, teda väčšia váha, je znakom toho, že melón obsahuje veľa vody a je šťavnatý. Vyhnite sa tak sklamaniu z obrovských dutých plodov. 

Melónová šupka

Zdroj: pinterest.com

Pohlaďte ho

Po tom, ako si vyberiete správnu veľkosť, prejdite rukou po celom povrchu melóna. Všímajte si zárezy a mäkké miesta, ktoré môžu byť znakom hniloby. Ak na melóne niečo takéto nájdete, vyberte si druhý. 

Dôkladne si prezrite i vzhľad jeho šupy. Melón, ktorý je dostatočne dozretý má na spodnej strane krémovo žltú kôru. Toto miesto je časť, ktorá bola v kontakte s pôdou, takže počas rastu nebola vystavená slnečnému žiareniu. Ak túto škvrnu nemá alebo je biela, znamená to, že vodný melón nebol pred zberom úplne vyzretý.

Stopka na melóne

Pri výbere melóna skontrolujte, či má i stopku. Suchý „chvost" jednoducho naznačuje, že melón je zrelý, sladký a je vhodný na spotrebu. Ak je však chvost zelený, pravdepodobne to znamená, že melón bol zberaný príliš skoro a nestihol poriadne dozrieť.

Klop, klop

Nezabudnite po spodnej strane plodu poklopať. Sladučký, dozretý melón by mal vydávať hlboký, dutý zvuk. Mňam!

Škvrny na melóne

Zdroj: pinterest.com

Včely a pohlavie melónov

Hnedé pruhy alebo škvrny na šupe naznačujú frekvenciu opeľovania rastliny. Čím viac ho usilovné včielky opelia, tým bude plod sladší. Vyberajte si melóny, ktoré majú hlboké hnedé škvrny. Tie sú zvyčajne najsladšie.

Počuli ste o tom, že poľnohospodári rozlišujú melóny podľa pohlavia? Mužské plody sú väčšie, majú podlhovastý tvar a vodnatú chuť, zatiaľ čo ženské majú zaoblený tvar a sú veľmi sladké.

Aký je teda ten ideálny melón? Stredne veľký, ťažký, ženského pohlavia, so suchou stopkou, s hnedými škvrnami a nažltlou spodnou časťou, s tvrdou kôrou bez mäkkých miest a iných poškodení, s dunivým zvukom pri klopaní. Šup, šup ihneď do obchodu jeden (alebo aj dva) kúpiť!

Vodný melón je nielen veľmi chutná, ale i univerzálna surovina. V lete si z neho môžete pripraviť osviežujúce limonády, koktejly, chladné nanuky, ovocné misy, šaláty, koláče, sorbety, jednohubky či dokonca torty. Aj vám sa už zbiehajú slinky?

Neprehliadni: TOP potraviny s vysokým obsahom tukov: Privítaj ich vo svojom jedálničku!

Recepty

Zdroj: pinterest.com

Vedeli ste?

Väčšina z nás sa skôr vyhýba a vypľúva zrniečka z melóna. Vedeli ste však, že sú veľmi prospešné pre náš organizmus? Vysoký obsah vlákniny v semenách je nevyhnutný pre normálne fungovanie tráviaceho systému. Okrem nej semená obsahujú aminokyselinu citrulín, ktorý pôsobí ako antioxidant, pomáha rozširovať krvné cievy, je užitočný pri arterioskleróze, hypertenzii a angíne pectoris. Semienka takisto zlepšujú pamäť a obsahujú vitamín A, B, C, železo i horčík. Podľa výskumu amerických vedcov sú tiež veľmi užitočné pre obličky a močové cesty. Semienka melóna sú účinné i proti črevným parazitom, vhodné pre pacientov trpiacich žltačkou, zápalovými chorobami, pri liečbe cukrovky typu 2 a sú vysoko odporúčané pre diabetikov. 

Ak chcete ich účinky využiť naplno, musíte ich variť, rozdrviť alebo upiecť. Môžete si z nich pripraviť zmes: vezmite štyri polievkové lyžice čerstvých rozdrvených semien melónu, povarte ich pätnásť minút v dvoch litroch vody. Túto zmes by ste mali spotrebovať do dvoch dní a tretí deň si dať prestávku.

Pozri aj: Dlhší život vďaka jedlu? Dietológovia radia, ako sa stravovať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 07.07.20 22:27

karma
109.00

Mňam, melón v lete nesmie chýbať. A tie jadierka :-O Doteraz som ich vyhadzovala,budem sa musieť naučiť ich jesť spolu s melónom.

  • 4
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní