Ako zariadiť detskú izbu? Toto je najlepší ideál podľa Feng Šuej!

Ako zariadiť detskú izbu? Toto je najlepší ideál podľa Feng Šuej!
  • 29.03.2019
  • Darina Veen-Kaššová

Zariadenie detskej izby pre vaše bábätko alebo dieťatko zahŕňa viac ako len pekné vyzdobenie priestoru. Ide o vyjadrenie vašej lásky, starostlivosti a nežnosti k vášmu dieťatku, ako aj o zabezpečenie podpory počas života, ktorý budete spoločne zdieľať.

Použitím princípov Feng Šuej vytvárate v detskej izbe dobrú energiu, ktorá upokojuje a posilňuje energiu vášho dieťaťa, napĺňa ju inšpiráciou a radosťou. Pre svet dieťatka je detská izba veľmi dôležitým miestom. Je to útočište, kde sa môže hrať a užívať si zábavu, ale i miesto pre zdravý pokojný spánok.

Nezabudnime na to, že rané detské roky často rozhodujú o budúcom správaní človeka. Veľa dobrého môžeme urobiť už výberom detskej izby a jej usporiadaním.

Pozri aj: Úložné priestory v malom byte: S týmito nápadmi už nebudú problémom!

umiestnenie detskej postele

Zdroj: Shutterstock®

Umiestnenie postieľky

Postieľku treba umiestniť tak, aby stála v takzvanom „silovom poli“ miestnosti – čiže pri súvislej stene, čo najďalej od dverí a tak, aby dieťatko na dvere videlo. To upokojuje.

Pevné čelo postele poskytuje dieťaťu podporu a pocit bezpečia. Nekupujte deťom poschodové postele, lebo na dieťa, ktoré spí dole, pôsobí ohromný tlak. Dbajte na to, aby nad čelom postele nič neviselo, žiadne poličky či skrinky, lampy, skosený strop alebo ťažký trám. Zo všetkých týchto objektov pôsobí smerom dole energia, ktorá na dieťa tlačí a spôsobuje nepokojný spánok.  Veci pod posteľou tiež rušia spánok. Nerobte z priestoru pod postieľkou skladisko.

Čelo postele by nemalo stáť pod oknom, lebo okno neposkytuje takú podporu ako stena a prispieva k toku aktívnej energie čchi, ktorá môže opäť zabrániť pokojnému nočnému spánku. Voľte svetlejší nábytok z prírodných materiálov so zaoblenými okrajmi, umožňuje voľnejší tok energie v miestnosti a znižuje riziko nehôd. Tmavý a ťažký nábytok neosoží krehkosti dieťaťa. Pravidelne vetrajte, čerstvý vzduch je pre zdravý spánok dôležitý.

aké farby sa hodia do detskej izby

Zdroj: Shutterstock®

Farby v detskej izbe

Vytvorte harmóniu jemných farieb. Okrem tradičnej ružovej alebo modrej vyberajte farby, ktoré sa vám páčia – farby, ktoré vás a dieťatko upokoja. Pár harmonických farieb, ako je biela a béžová alebo zelená a modrá. Jasné a intenzívne farby, príliš pestré vzory a textílie vyzerajú síce pekne, ale sú stimulujúce a veľmi aktívne deti by z nich mohli byť ešte podráždenejšie. Podobne je to s červenou farbou. Príliš veľké kontrasty, ako je napríklad dominantná čierno-biela, nie sú vhodné.

Na stenu zaveste pekné a veselé obrázky, môžu byť i také, ktoré dieťa samo namaľovalo. Vhodná je i spoločná rodinná fotka, napríklad z prázdnin.

Neprehliadni: Spánok ako v bavlnke: Vieš, ako si správne vybrať posteľné obliečky?

kam uložiť detské hračky

Zdroj: Shutterstock®

Uskladňovacie priestory

Deti majú veľa hračiek, radi sa neustále hrajú a často ich nechávajú všade po izbe. Preto treba umiestniť v izbe vhodné doplnky na skladovanie hračiek. Vhodné sú plastické krabice položené na sebe, dá sa do nich vložiť množstvo hračiek. Nestavajte ich ale príliš do výšky, pôsobí to tiesnivo. Krabice by mali mať pastelové farby.

Prírodne tkané alebo prútené košíčky sú najvhodnejšie, dajú sa do nich drevené hračky, plyšové zvieratká a bábiky. Na drevených poličkách môžu mat deti knižky a krabičky. Malé hračky môžete dať do textilného vaku a zavesiť ho na skriňu.

Učte deti, aby si pred spaním hračky vždy upratali. V stále neupratanej a rozhádzanej izbe sa nenaučia deti premýšľať a konať jasne. 

detská izba

Zdroj: Shutterstock®

Potreby dieťaťa sa menia

Deti vyrastajú a detská izba sa mení s nimi. Mení sa i to, čomu dávajú deti prednosť. Namiesto priestoru na hranie zrazu potrebujú viacej pracovného priestoru na koníčky, domáce úlohy či počítač. Podporujte čítanie a túžbu po vzdelávaní. Vedľa postele postavte lampičku. 

Stôl na kreslenie a maľovanie dokáže dieťa zabaviť celé hodiny, podporuje kreativitu, fantáziu  a tvorivosť.  

Na záver – dôverujte svojim pocitom

Pokiaľ ide o dobrú energiu v detskej izbe, nezabudnite sa riadiť svojimi pocitmi. Doprajte svojmu dieťaťu čerstvý vzduch. Denne otvárajte okná a vetrajte. Všetci sme citliví na energiu okolo nás a najpravdepodobnejšie deti, ktoré cítia všetko.

Zaujme ťa: Lapač snov: Prostá dekorácia alebo magický symbol?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Alena Cepova 25.05.19 12:32

AC
karma
-1.00

Akurat pre mna aktualne. ..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní