Aký je dopad znečisteného ovzdušia na zdravie? Toto musíš vedieť!

Aký je dopad znečisteného ovzdušia na zdravie? Toto musíš vedieť!

Bežnému človeku v pokoji prejde cez pľúca približne 7 až 8 litrov vzduchu za minútu. To znamená, že za jediný deň vdýchneme a vydýchneme približne 11-tisíc litrov vzduchu! Asi sa teda všetci zhodneme na tom, že to, čo dýchame, je veľmi dôležité a pôsobí to na naše všeobecné zdravie.

Hrozivá štúdia z roku 2015 pripisuje globálnemu znečisteniu planéty až 9 miliónov predčasných úmrtí. Z toho 6,5 milióna sa pripisuje práve znečisteniu vzduchu, čo môžeme s pokojným svedomím označiť za alarmujúce čísla. Viete, aké sú tie 3 najhoršie vplyvy znečisteného vzduchu na zdravie človeka? Prečítajte si o nich v našom článku!

Zaujme ťa: Nutričná podvýživa: Zisti, čo všetko má na svedomí

smog v meste

Zdroj: Shutterstock®

Číha vonku aj vnútri

Znečistený a pre zdravie človeka nebezpečný vzduch sa nachádza všade okolo nás – na uliciach, v práci aj v bytoch a domoch. Zatiaľ, čo vonku sa o špinavý vzduch postarajú výfuky áut či stavby, vo vnútri môžu vzduch znečistiť niektoré druhy sviečok, vylučujúce karcinogény, plynové spotrebiče, ale aj chemické prostriedky, ktoré používame na upratovanie. Je teda zrejmé, že znečistenému vzduchu sa nevyhneme ani tam, kde hľadáme útočisko, v bezpečí domova.

znečistenie vzduchu z áut

Zdroj: Shutterstock®

Symptómy

Ako sa znečistenie vzduchu na človeku prejavuje? Existuje obrovské množstvo symptómov, ktoré vedci a lekári pripisujú práve špinavému vzduchu, ktorý dennodenne vdychujeme. Medzi tieto symptómy patria:

  • Unavené, suché a podráždené oči
  • Bolesti hlavy
  • Únava
  • Stuhnutosť svalov
  • Napätie a nervozita
  • Kýchanie a kašeľ
  • Nesústredenosť
  • Závrate a nevoľnosti
  • Dýchavičnosť
  • Vyrážky
znečistenie vzduchu a alergie

Zdroj: Shutterstock®

3 najväčšie vplyvy znečisteného vzduchu na zdravie

Všetky vyššie vymenované symptómy môžu v ľudskom organizme spôsobiť mnohé vážne ochorenia. Vedci dokonca znečistenému vzduchu pripisujú vznik smrteľných chorôb, ako je rakovina či vážne kardiovaskulárne ochorenia. Najviac sa však so znečisteným vzduchom spájajú len tri choroby.

Alergie

Najčastejším prejavom a negatívnym vplyvom znečisteného vzduchu na človeka sú alergie. Niekto sa s nimi potýka len počas peľovej sezóny, niekto s nimi zvádza boj počas celého roka. Vtedy je zrejmé, že ľudskému organizmu niečo vadí 365 dní v roku. V tomto prípade je viac, než pravdepodobné, že je to znečistený vzduch, ktorý nedá ľudskému telu pohov vonku ani doma. Najčastejšie je to alergia na prach, zvieratá, pleseň či spomínané čistiace prostriedky.

Neprehliadni: Horúce dni sú už za dverami. Povieme ti, ako sa chrániť pred úpalom

z čoho vzniká astma

Zdroj: Shutterstock®

Astma

Viaceré štúdie, ktoré sa zamerali na detských astmatikov, preukázali, že existuje priame spojenie medzi astmou a znečistením vzduchu. Testy preukázali, že malí astmatici mali najväčší problém s dýchaním počas teplých a slnečných letných dní s vysokou výstrahou znečistenia vzduchu.

Obezita

Ako na mnohých zoznamoch, aj na tomto bude figurovať nebezpečná obezita. Niektoré klinické testy preukázali, že znečistený vzduch a jeho škodlivé zložky môže naozaj spôsobiť aj nadmerné priberanie. Samozrejme, že všetko na zlý vzduch hádzať nemôžeme, pretože obezitu spôsobujú najmä faktory, ako stresujúci spôsob života a všeobecne zlý životný štýl, ktorý v súčasnosti vedú mnohí z nás.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní