Registrácia Prihlásenie

Čajovníkový olej a jeho využitie

Čajovníkový olej a jeho využitie
  • 01.01.2015
  • Simona Žigová

  • 52
  • 6

Čajovníkový olej je v našich končinách pomerne známy aj pod názvom tea tree oil.

Blahodarne účinky tejto rastliny boli objavené už pred stáročiami pôvodnými austrálskymi obyvateľmi, ktorí používali listy čajovníka najčastejšie  na rany a zranenia.

Čerstvo drvené listy sa prikladali na rany a zahalili sa do bahenného zábalu. Liečivé účinky boli tak silné, že dokázali premôcť infekciu a zápal. 

Oveľa neskôr sa účinky tejto rastlinky preslávili natoľko, že sa začal vyrábať čajovníkový olej, ktorý sa využíva až dodnes, a to najmä pre jeho už spomenuté silné antiseptické, ale i antibakteriálne účinky. 

Odporúčame prečítať: Nalíčte sa vo vianočnom štýle

cajovnikove listy

Zdroj: Shutterstock®

Čajovníkový olej má však aj viacero kozmetických využití, o ktorých ste možno doposiaľ nevedeli.

1. Účinný prostriedok v boji proti akné – Čajovník si dokáže poradiť s nepríjemnými vyrážkami najmä vďaka schopnosti vysušovať a dezinfikovať vyrážky. Olej sa používa v rôznych koncentráciách. V prípade, že je na vašu pleť príliš silný čistý čajovníkový olej, vyskúšajte prípravky s obsahom čajovníkového oleja, ktoré sú jemnejšie.

Odporúčame prečítať: Zažiarte na vianočnom večierku účesom

cajovnik a akne

Zdroj: Shutterstock®

2. Čajovníkový olej ako vlasový pomocník – olej sa pridáva do mnohých vlasových prípravkov pre prežiarenie, no niektorí ho využívajú aj proti padaniu vlasov a to tak, že zopár kvapiek vmasírujú do pokožky vlasov a potom dobre prepláchnu. 

Odporúčame prečítať: Čo by nemalo chýbať vo vašej kozmetickej taštičke?

starostlivost o vlasy

Zdroj: Shutterstock®

3. Účinný pomocník pri zapálených chĺpkoch – priznajme si, zapálené a zarastené chĺpky v oblasti bikín nevyzerajú práve najpríťažlivejšie. Zápalu sa zbavíte pravidelným potieraním chĺpkov týmto olejom. 

4. Starostlivosť o chrup – olej nájde uplatnenie aj pri chrupe, ktorý je postihnutý paradentózou, ale aj nepríjemným pachom z úst či zubnému povlaku. Zo zdravotného hľadiska si vie čajovníkový olej poradiť aj s nepríjemnými aftami.

Odporúčame prečítať: Parfum - čo treba vedieť o tomto voňavom spoločníkovi?

zuby a cajovnik

Zdroj: Shutterstock®

OTÁZKA PRE VÁS:

Používate čajovníkový olej pre jeho pozitívne zdravotné či

kozmetické účinky?

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • 52
  • 6
Návrat hore
Autor článku

6 komentárov

Martina Zahoranová 02.01.15 19:16

MZ
karma
92.00

nepoužívam ho ale už som o jeho skvelých účinkov pár krát čítala

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 08.01.15 06:40

karma
107.00

neslyšela jsem o něm, ale velmi mě zaujal

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.01.15 17:19

JK
karma
100.00

Používam iba originálny olej Australian Bodycare Tea Tree Oil už roky kupujem ho lekárni a aj kozmetiku z čajovníkom

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 04.02.15 16:24

MR
karma
-1.00

počula som už veľa o látkach ale zatiaľ som nevyskúšala.

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 20.05.15 17:22

karma
93.00

používam ho na akné

  • 0
Odpovedať

Gabriela Vrabľová 13.03.17 19:59

GV
karma
82.00

ano pouzivam, prave som si kupila 100% silicu, ktoru riedim vodou a pouzivam na pokozku

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Časté chyby pri pestovaní byliniek: Toto nerob a bude sa im dariť!
Inšpirácie

Časté chyby pri pestovaní byliniek: Toto nerob a bude sa im dariť!

  • 68
  • 8
  • 24.04.2020
Ako sa dostať po pôrode do formy? 3 tipy, ktoré ťa zachránia!
Pre ženy

Ako sa dostať po pôrode do formy? 3 tipy, ktoré ťa zachránia!

  • 46
  • 1
  • 01.03.2020
Pomóóóc, mám opar! Aké sú prírodné lieky na herpes?
Zdravie

Pomóóóc, mám opar! Aké sú prírodné lieky na herpes?

  • 68
  • 6
  • 23.02.2020
TOPlist