Odišla legenda, ktorá navždy zmenila slovenskú a českú kinematografiu

Odišla legenda, ktorá navždy zmenila slovenskú a českú kinematografiu
  • 25.02.2023
  • Lenka Biba Slovak

Juraj Jakubisko zomrel 24. februára 2023 vo veku 84 rokov. Herecká, filmová a režisérska legenda, ktorá navždy zmenila slovenskú a českú kinematografiu. Juraj Jakubisko sa narodil 30. apríla 1938 v dedine Kojšov v gelnickom okrese na východe Slovenska. Kojšovčania žili tradičným dedinským životom, s vlastnými tradíciami a zvyklosťami.

Týmito tradíciami sa Juraj Jakubisko inšpiroval aj vo svojej filmovej tvorbe. Napríklad odkaz na tradíciu zavesovania zvončekov na novomanželskú posteľ použil vo filmoch ako Zbehovia a pútnici či Perinbaba. Taktiež miestny pohrebný rituál priam až dokumentaristicky znázornil vo filme Kristove roky.

Z Kojšova sa neskôr presťahovali do mesta Košice, ktoré boli v tom čase kozmopolitným mestom. Bok po boku tu žili Slováci, Maďari, Rusíni, Židia a Česi. V Košiciach Juraj Jakubisko návštevami kina Čas, kde sledoval grotesky s Charlie Chaplinom alebo Busterom Keatonom, spoznal nový svet – a to svet filmu.

Juraj Jakubisko vyštudoval Strednú umelecko-priemyselnú školu v Bratislave. Na Filmovú Akadémiu múzických umení v Prahe (FAMU) sa dostal práve v čase nástupu česko-slovenskej novej vlny. Počas štúdia natočil veľa krátkych filmov a dokumentov.

Profesionálne začiatky Juraja Jakubiska

Po úspešnom absolvovaní pražskej FAMU v roku 1966 nasledovalo veľmi produktívne a doteraz najzaujímavejšie Jakubiskovo obdobie. V priebehu necelých štyroch rokov natočil tri dlhometrážne filmy.

Juraj Jakubisko debutoval úspešným filmom Kristove roky (1967) a pokračoval filmami Zbehovia a pútnici (1968) a Vtáčkovia, siroty a blázni (1968). Kvôli nepriaznivej politickej situácii v Česko-Slovensku nemohol po normalizácii dokončiť svoj v poradí štvrtý dlhometrážny film Dovidenia v pekle, priatelia (tento film dokončil až v roku 1990).

Odporúčame: Zuzana Kocúriková si vlasy skrátila len raz a nedobrovoľne! Ako sa stará o ikonickú hrivu?

Juraj Jakubisko

Zdroj: instagram.com/kviff

Ikonická tvorba Juraja Jakubiska

Na konci osemdesiatych rokov bolo Jurajovi Jakubiskovi dovolené natočiť ďalší hraný film a tak vznikla snímka Postav dom, zasaď strom. Po filme, a to aj napriek diváckemu úspechu, prišli opätovné kritiky zo strany štátnych funkcionárov. Znovu prišli sankcie, no nie také kruté ako predtým. Juraj Jakubisko mohol natáčať iba historické filmy, rozprávky a komédie.

Do roku 1989 nakrútil trojdielny televízny film Nevera po slovensky (1979), rozprávku Perinbaba (1985) a sedemdielny televízny seriál Teta (1987), ktorý neskôr zostrihal na filmovú verziu s názvom Pehavý Max a strašidlá (1987).

V tomto období natočil aj oceňovaný a u divákov mega úspešný film Tisícročná včela (1983). Tri mesiace pred pádom komunistického režimu mal premiéru jeho posledný film z osemdesiatych rokov Sedím na konári a je mi dobre (1989).

Neprehliadnite: Aj muži kraľujú móde! Obľúbený spevák sa stal novým umeleckým riaditeľom pánskej sekcie Louis Vuitton

Juraj Jakubisko

Zdroj: instagram.com/letnifilmovaskola

Juraj Jakubisko a Deana Horváthová

V roku 1985 sa Juraj Jakubisko oženil s Deanou Horváthovou a spolu potom založili v roku 1991 produkčnú spoločnosti J&J Jakubisko Film, ktorú Deana Horváthová-Jakubisková vedie. Spolu majú syna Jorika.

V roku 1990, už bez akéhokoľvek politického tlaku, natočil televízny film Takmer ružový príbeh (1990). V roku 1992 pokračoval filmom Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý.

Od roku 1993 (až do jeho smrti) žil v Prahe, kde natočil svoj ďalší film Nejasná správa o konci sveta (1997), ktorý bol aj prvým filmom v produkcii J&J Jakubisko Film. V novom tisícročí natočil filmy ako Post coitum (2004) a Bathory (2008).

Odporúčame aj: Pomáha káva pri vytriezvení? 5 mýtov, ktorým by ste o nej nemali veriť

Juraj Jakubisko

Zdroj: instagram.com/michalovce_srdce_zemplina

Juraj Jakubisko ako slovenský Fellini

Juraj Jakubisko bol známy aj svojou dlhoročnou spoluprácou s talianskou kinematografiou a jej predstaviteľmi, vďaka čomu si vyslúžil pomenovanie „slovenský Fellini", čo on sám považoval za veľkú poctu.

Posledným Jakubiskovým filmom je pokračovanie kultovej filmovej rozprávky Perinbaba s názvom Perinbaba a dva svety.

Ako režisér spolupracoval vo veľkej miere aj s divadlom. Úspech malo v roku 2018 napríklad nové naštudovanie opery – Suchoňovho Svätopluka, práve pod vedením Juraja Jakubiska.

Juraj Jakubisko a jeho nesmrteľná Perinbaba

35 rokov od premiéry legendárnej a nesmrteľnej rozprávky Perinbaba pripravoval Juraj Jakubisko jej pokračovanie. Perinbaba 2 mala mať premiéru v decembri 2019, avšak nakoniec sa aj kvôli pandémii koronavírusu posúvala, až sa doposiaľ do našich kín, bohužiaľ, nedostala. 

Juraj Jakubisko sa však už uvedenia svojej Perinbaby 2 nedočkal. Pred tromi rokmi, keď sa už po druhýkrát plánovala premiéra filmu, sám legendárny autor o nej rozprával takto:

„Film je plný invencie, akcie, ale aj trikov. Presne tých, o ktorých hovorili, že sa u nás nedajú. Som rád, že tým, že som sa do toho pustil, tak som dal príležitosť mladým chlapcom, ktorí sa na to dali. Je to silná disciplína, ktorú budeme potrebovať čím ďalej, tým viac. Triky sa nevyrábajú stlačením gombíka. Je to, ako keď maliar maľuje obraz, musíte to postupne vymodelovať, vyrobiť. Je tam veľa chlapcov, ktorí len nedávno dokončili školu a dokázali to. Ale vôbec to nie je jednoduché. Dokázali by ste zahrať na husle ako Paganini alebo namaľovať Monu Lízu? Viete, maliarov je veľa, ale nie všetci sú Leonardovia,“ povedal na margo práce na Perinbabe 2 sám Juraj Jakubisko.

ČESŤ JEHO PAMIATKE!

Úvodná foto - zdroj: instagram.com/opera_snd


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní