Paleo diéta alebo jedlo ako v dobe kamennej: Ktoré známe celebrity ju držia?

Paleo diéta alebo jedlo ako v dobe kamennej: Ktoré známe celebrity ju držia?
  • 01.03.2023
  • Michaela Kožáková

Počuli ste už výrazy ako paleo strava, paleo recepty, paleo potraviny, paleo raňajky či paleo chlieb? Paleo diéta alebo paleotická diéta znamená návrat k prírodnému spôsobu stravy, ktorého základ tvoria priemyselne nespracované potraviny, ako je kvalitné mäso, sezónne druhy ovocia a zeleniny, orechy, semienka alebo vajcia. Takáto strava eliminuje tie potraviny, ktoré spomaľujú metabolizmus a majú negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi.

Paleo diéta sľubuje úbytok na váhe, štíhlu postavu a fyzické zdravie. Vedia to i hollywoodske hviezdy a známe tváre. Anne Hathaway, Christina Aguilera či Bill Clinton – ktoré ďalšie celebrity sa rozhodli chudnúť ako pravekí lovci?

Neprehliadni: Tajomstvo nestarnúcej krásy odhalené! Speváčka Cher prezradila, čo sa skrýva za jej mladistvým vzhľadom

Menu podľa našich predkov

Človek stravujúci sa podľa paleo diéty zakladá svoju stravu na predpokladanom stravovaní človeka v období paleolitu. V tomto období človek nepoznal poľnohospodárstvo a živil sa len lovom a zberom.

Paleolitickí ľudia netrpeli artritídou, vysokým krvným tlakom, cukrovkou, ochoreniami srdca, mŕtvicou, depresiou, schizofréniou, rakovinou, ani obezitou. Civilizačné choroby prišli práve so vznikom poľnohospodárstva.

Paleo strava pomáha predísť mnohým chronickým a degeneratívnym chorobám, ktoré vznikli v dôsledku nesúladu našej genetickej výbavy a životného štýlu. Ľudia dodržiavajúci túto diétu obmedzujú alebo vyraďujú zo svojho jedálnička poľnohospodárske produkty ako strukoviny, obilniny, pečivo, mlieko, syry či ďalšie spracovávané potraviny. Jedálny lístok sa skladá najmä z mäsa, rýb, zeleniny, ovocia, húb, orechov a vajec. Paleo diéta obsahuje i množstvo tukov v podobe kokosového či olivového oleja, masla a masti.

Paleo diéta a pohyb so sebou úzko súvisia, preto ju tiež často dodržiavajú športovci, ktorí cvičia crossfit zameraný na celkovú kondíciu, rýchlosť, silu výbušnosť a ohybnosť.

Biel

Zdroj: INSTAGRAM/jessicabiel

Jessica Biel

Jessica Biel známa svojou atletickou postavou aj hereckými schopnosťami, má dosť energie na to, aby zvládla hrať v novom filme, byť mamou alebo vyliezť na Kilimandžáro. Ako to všetko robí?  Jednoducho – dodržiava zásady paleo diéty. Manželka speváka Justina Timberlaka sa vyhýba lepku, cukrom a spracovaným potravinám a dbá na to, aby jedla veľa zdravých potravín. Jessica tiež spája zdravé stravovanie s crossfitom. 

Jeb Bush

Zdroj: INSTAGRAM/jebbush

Jeb Bush

43. guvernér štátu Florida vďaka paleo diéte schudol 40 kilogramov pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Jeho každodenná strava pozostávala prevažne zo živočíšnych bielkovín, zeleniny, ovocia a orechov. Jeb Bush sa priznal, že počas toho náročného obdobia, kedy tiež pripravoval svoju politickú kampaň, si jeden deň v týždni doprial mexické jedlo a pivo. 

Miley Cyrus

Zdroj: INSTAGRAM/mileycyrus

Miley Cyrus

I rebelka Miley Cyrus je zanietenou fanúšičkou paleo diéty. Práve zmena stravy jej pomohla pri odstraňovaní alergií na lepok a laktózu. Talentovaná speváčka každému odporúča túto diétu, pretože zlepšila jej fyzické aj duševného zdravie a pozitívne zapôsobila i na jej pokožku.

Neprehliadni: Robert Pattinson si v Hollywood Hills kúpil nový dom. Žiadnu okázalú modernú vilu však nečakaj

Matthew McConaughey

Zdroj: INSTAGRAM/matthewmacconaughey

Matthew McConaughey

Aj Matthew McConaughey rád propaguje zdravý životný štýl. 80 % jeho jedálnička je upraveného podľa zásad paleo diéty. Herec, ktorý predviedol svoju sexi postavu vo filme Magic Mike, je na seba veľmi prísny, pokiaľ ide o vylúčenie všetkých spracovaných obilnín a rafinovaných cukrov. Ale aj on si dokáže užívať život a okrem proteínových srvátkových koktailov si denne dopraje pohárik vína.

Uma Thurman

Zdroj: INSTAGRAM/umathurman

Uma Thurman

Obľúbená herečka Uma Thurman je ďalšou hviezdou, ktorá pripisuje zásluhy paleo diéte za svoju tónovanú a štíhlu postavu. Bývalá modelka, ktorá si zahrala v mnohých úspešných filmoch tvrdí, že jej paleo strava dodáva nielen zdravší vzhľad, ale aj viac energie a duševnej vyrovnanosti.

Zdroj foto: Úvodná koláž: INSTAGRAM/jessicabiel, INSTAGRAM/mileycyrus, INSTAGRAM/matthewmacconaughey

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anna Kristova 03.04.23 19:07

AK
karma
100.00

Rozumná diéta.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní