Justin Bieber, princ William, Miley Cyrus - vieš, čo spája tieto známe osobnosti?

Justin Bieber, princ William, Miley Cyrus - vieš, čo spája tieto známe osobnosti?
  • 19.10.2022
  • Michaela Kožáková

Nie je to sláva, popularita, tučný bankový účet a ani rovnaká adresa. Vedeli ste, že najväčšími aktivistami v boji za ľudské práva, odstránenie chudoby v rozvojových krajinách a v podpore zdravotníctva sú práve celebrity? A možno medzi nimi je i váš obľúbený herec alebo speváčka. 

Herci, hudobníci, televízne osobnosti a dokonca aj členovia kráľovskej rodiny patria medzi tých, ktorí sa radi angažujú za dobrú vec a pomáhajú ako dobrovoľníci. Nie sú len talentovaní, ale i dobrosrdeční a svoju slávu a popularitu využívajú na upovedomenie širokej verejnosti, kompetentných ľudí a na poukázanie problému, ktorý je mnohým krajinám, ale i jednotlivcom ľahostajný.

Zatiaľ čo niektoré hollywoodske hviezdy rady predvádzajú svoj luxusný životný štýl, iné známe tváre sa rozhodnú venovať svoj čas a zdroje, aby pomohli zlepšiť blaho ostatných a pozitívne ovplyvniť svoju komunitu. Mnohé z celebrít vystupujú so svojím príhovorom na rôznych udalostiach, venujú veľké sumy peňazí, dokonca zakladajú vlastné neziskové organizácie a dobrovoľne poskytujú svoj vlastný čas na pomoc tým, ktorí to skutočne potrebujú. 

Leonardo DiCaprio, Eva Longoria, Meryl Streep, George and Amal Clooney – ktoré ďalšie celebrity sa venujú charite?

Pozri aj: Ktoré celebrity dali prednosť rodine pred kariérou? Budeš prekvapená!

Bono

Zdroj: INSTAGRAM/u2.bono

Bono

Hlavný spevák írskej rockovej skupiny U2, je celosvetovo známym filantropom a aktivistom zameriavajúcim sa na Afriku. Často sa zúčastňoval benefičných koncertov a odhodlane loboval u politikov a hláv štátov za pomoc. V roku 2005 bol Bono vyhlásený za jednu z osobností roka. Zosnulá britská kráľovná Alžbeta II. mu v roku 2007 udelila čestný rytiersky titul za „jeho služby hudobnému priemyslu a za jeho humanitárnu prácu“.

Bono je spoluzakladateľom organizácie RED, ktorá zvyšuje povedomie a finančné prostriedky na pomoc v boji proti AIDS. RED k dnešnému dňu vyzbierala 600 miliónov dolárov, ktoré sú určené predovšetkým na liečbu a prevenciu AIDS v Afrike.

Bono Vox je takisto spoluzakladateľom celosvetovej kampane a organizácie ONE s viac ako 9 miliónmi členov odhodlaných podniknúť kroky na ukončenie extrémnej chudoby v afrických štátoch. 

Johnny Depp

Zdroj: INSTAGRAM/johnnydepp

Johnny Depp

Držiteľ Zlatého glóbusu, hudobník, vinár a reštaurátor má tiež veľké srdce a pravidelne prispieva nemalé sumy rôznym charitatívnym organizáciám. Nedávno daroval 800 000 amerických dolárov pre detské nemocnice. Johny Depp sa najviac angažuje v pomoci pre choré deti.

Známy herec je obhajcom organizácie s názvom Sophie's Gift – rastúcej databázy správ celebrít zameraných na pomoc pacientom v kóme a získavanie finančných prostriedkov na dôležité nemocničné vybavenie. Herec nahral hlasovú správu pre 17-ročné britské dievča, ktoré bolo päť mesiacov v kóme po tom, čo ho rodičia o to požiadali, pretože je jej obľúbeným hercom.

Johny tiež podporuje registrovanú britskú charitatívnu organizáciu Helen & Douglas Hous, ktorá poskytuje starostlivosť pre deti a mládež, ktoré sa, bohužiaľ, dospelosti nedožijú z dôvodu nevyliečiteľných ochorení.

Neprehliadni: Slávne hollywoodske hviezdy a osobnosti, o ktorých si nevedela, že sú adoptované!

Miley Cyrus

Zdroj: INSTAGRAM/mileycyrusim

Miley Cyrus

Možno budete prekvapení, že divoká a nespútaná popová speváčka je veľmi aktívna v oblasti charity. Dokonca bola vyhlásená za celebritu, ktorá sa najviac angažovala v pomoci a práci s deťmi v USA a na Haiti.

Miley podporuje nadáciu Libby Ross Foundation, ktorá je zameraná na včasné odhalenie rakoviny prsníka, ako aj výskum na eradikáciu choroby a podporné programy pre obete. Populárna speváčka tiež prostredníctvom online siete Get Ur Good On spolupracuje s mladými ľuďmi a vyzýva ich, aby boli aktívni vo svojich komunitách a prispievali k ich zlepšeniu. 

Miley Cyrus podporuje dokopy až 39 charitatívnych organizácii vrátane Happy Hippie Foundation, ktorá bojuje proti nespravodlivosti, ktorej čelí mládež bez domova, LGBTQ mládež a ďalšie zraniteľné skupiny obyvateľstva.

Princ William

Zdroj: INSTAGRAM/princewilliambr

Princ William

Rovnako ako jeho otec a matka, aj princ William trávi veľa času charitatívnymi aktivitami a projektmi. Mnohé z nich sú vedené pod záštitou vlastnej charitatívnej organizácie princa Williama a jeho manželky Kate – Kráľovskej nadácie. Ide o organizáciu, ktorá bojuje proti nelegálnemu obchodu s voľne žijúcimi zvieratami, rieši stigmy duševného zdravia a podporuje komunitu záchranných služieb. 

Životné prostredie a pomoc pri jeho zachovaní pre budúce generácie je oblasť, pre ktorú je princ obzvlášť nadšený. Okrem podpory ochranárskych prác, komunitného rozvoja a vzdelávacích programov, v roku 2020 spustil aj cenu Earthshot Prize, ktorá má podnietiť zmenu a pomôcť pri obnove našej planéty v priebehu nasledujúcich desiatich rokov. Každý rok bude päť víťazov ocenených cenou za svoju prácu v oblasti životného prostredia a dostane grant vo výške 1 milión libier.

Angelina Jolie

Zdroj: INSTAGRAM/angelinajolie

Angelina Jolie

Angelina Jolie je oddaná humanitárna pracovníčka a je odhodlaná urobiť svet lepším miestom prostredníctvom rôznych charitatívnych snáh. Svoju obrovskú popularitu a priazeň využíva na podporu spravodlivosti a šírenie lásky po celom svete.

Držiteľka Oscara strávila takmer dve desaťročia spoluprácou s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Svoju prácu v organizácii začala ako veľvyslankyňa dobrej vôle a cestovala do Sierry Leone, Iraku, Thajska a ďalších krajín, aby pomohla nájsť riešenia pre ľudí, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy.

V roku 2012 sa Angelina stala spoluzakladateľkou iniciatívy s názvom Prevencia sexuálneho násilia v konfliktoch, ktorá si kladie za cieľ zvýšiť povedomie o rozsahu sexuálneho násilia páchaného na deťoch a dospelých v situáciách ozbrojeného konfliktu. 

Pôvabná herečka je už niekoľko rokov ambasádorkou SOS Children’s Villages, ktorá sa zameriava na ochranu záujmov a práv osirelých a opustených detí. V rámci svojej práce navštívila mnohé medzinárodné základne charitatívnej organizácie na Haiti, v Jordánsku či Etiópii. Aj vám napadla otázka, že ako to všetko stíha popri svojej kariére a šiestich deťoch? 

Justin Bieber

Zdroj: INSTAGRAM/justinbieber

Justin Bieber

Keď sa populárny spevák v septembri 2012 vydal na svoje 46-dňové koncertné turné s názvom Believe, z každého predaného lístka daroval dolár na organizáciu, ktorá pomáha budovať školy a zlepšovať príležitosti pre vzdelanie v rozvojovom svete. Kvôli charite si dokonca ostrihal svoje ikonické vlasy a predal ich za 40 000 dolárov.

Justin tiež dobrovoľne pomáha chorým deťom a vydal sa i do Guatemaly, aby sa zúčastnil na výstavbe školy. Začiatkom roku 2020 bol umelec v New Yorku na propagačnom vystúpení svojho albumu Changes. Videl, že jeden z jeho fanúšikov zbiera peniaze na povedomie o duševnom zdraví. Justin preukázal skutočne veľkú empatiu a daroval 100 000 dolárov.

Keanu Reeves

Zdroj: INSTAGRAM/keanureevesfanpage.tr

Keanu Reeves

Obľúbený herec často prispieva obrovské sumy peňazí detským nemocniciam. Robí to však potajme. Hviezda údajne prevádzkuje súkromnú charitatívnu nadáciu, ktorej cieľom je pomáhať chorým deťom. Jeho meno však s touto organizáciou oficiálne spojené nie je. 

Sci-fi film Matrix z roku 1999 sa stal takým hitom, že hercovi na účet pribudlo 45 miliónov dolárov. Keďže jeho sestra Kim trpela leukémiou, výskum rakoviny bol vždy veľkou súčasťou Keanuových darov. Podľa časopisu Vogue venoval 31,5 milióna dolárov zo svojho platu na ušľachtilú vec.

Keanu Reeves je jedným z najštedrejších hercov v Hollywoode, ktorý nikdy neváha pomôcť iným. Rodinný priateľ sa na jeho adresu vyjadril, že populárny herec je „trochu v rozpakoch“ z toho, koľko má peňazí, preto sa snaží podeliť o svoje šťastie i s inými. 

Odporúčame: Skutočné mená celebrít. Prečo si vybrali práve toto umelecké meno?

Emma Watson

Zdroj: INSTAGRAM/emma_watsonfan.page

Emma Watson

Filmová Hermióna nedávno darovala 1 milión britských libier organizácii, ktorá pomáha tým, ktorí bojujú proti sexuálnemu obťažovaniu. Hviezda sa tiež intenzívne zapája do podpory vzdelávania pre ženské pohlavie a v roku 2014 bola vymenovaná za veľvyslankyňu dobrej vôle OSN pre ženy. 

V roku 2014 táto britská herečka predniesla dojemný prejav o rodovej nerovnosti a o tom, ako s ňou bojovať. Spustila tak iniciatívu HeForShe, ktorej cieľom je primäť mužov a chlapcov, aby sa zapojili do feministického boja za rodovú rovnosť.

Emma je známa tým, že venuje svoj čas, energiu a peniaze na podporu rodovej rovnosti, trvalo udržateľného rozvoja a vzdelávania. Osobne sa vydala do Malawi, kde sa podieľala na vládnom anulovaní niekoľkých nútených detských sobášov. 

Celebrity

Zdroj: INSTAGRAM/eltonjohn, INSTAGRAM/oprahwinfrey6195

Medzi ďalšie celebrity, ktorým nie sú ľahostajné osudy iných a často sa angažujú v rôznych smeroch humanitárneho charakteru, patrí aj hviezdny pár Beyonce and Jay-Z, Priyanka Chopra a Nick Jonas, ale aj Taylor Swift. Veľkými sumami na charitu prispieva i celosvetovo známy, slovenský YouTuber Dávid Dobrík, spevák Elton John, televízna osobnosť Oprah Winfrey či spevák Justin Timberlake.

Zdroj foto: úvodná koláž - INSTAGRAM/justinbieber, INSTAGRAM/princewilliam9605, INSTAGRAM/princewilliambr, INSTAGRAM/mileycyrus

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 21.10.22 01:15

karma
109.00

O niektorých som vedela, niektorí ma prekvapili.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní