Slávne benátske kanály vysychajú! Čo sa deje v tomto obľúbenom turistickom meste?

Slávne benátske kanály vysychajú! Čo sa deje v tomto obľúbenom turistickom meste?
  • 08.03.2023
  • Michaela Kožáková

Mamma Mia! Presne tieto slová vám pravdepodobne napadnú pri pohľade na legendárne benátske kanály. Nielen Benátky a domáci, ale všetci milovníci romantických plavieb na gondolách a dovolenkári z celého sveta ostali zhrození. Čo sa to deje?!

Nezvyčajné počasie spôsobilo, že niektoré benátske kanály vyschli a prinútili gondoly zaparkovať na blate a suchu. Chladné počasie, vysoký atmosferický tlak a nedostatok zrážok spôsobili, že vodné toky v niektorých prípadoch klesli až o 63 centimetrov. Slávne Benátky tiež čelia nezvyčajne nízkym prílivom, ktoré znemožňujú vodným taxíkom a sanitkám plavbu po niektorých z ich kanálov.

Neprehliadni: Najnebezpečnejšie európske letiská - budeš mať zimomriavky po celom tele!

Benátky

Zdroj: PINTEREST/townandcountrymag.com

Sucho v Taliansku

Benátky už raz vyschli – v rokoch 2015 a 2016, a to aj napriek pravidelným a silným záplavám niekoľkokrát do roka.

Nie sú to však len Benátky, ale i talianske rieky a jazerá trpia vážnym nedostatkom vody.  Najdlhšia rieka Pád, ktorá tečie z Álp na severozápade k Jadranu, má o 61 % menej vody, ako je bežné v tomto ročnom období. 

Obrovský nedostatok vody má priamy vplyv na úrodu a výrobu vodnej energie, pričom nádrže s riečnou vodou určenou na použitie vo vodných elektrárňach už minulý rok klesli pod minimálne historické hodnoty.

Fenomén acqua alta

Častým problémom v Benátkach sú záplavy. Suterén a prízemia vo veľkej časti mesta sú často zaplavené, keď sa vyskytne fenomén s názvom „acqua alta“ (vysoká voda). Ten núti obyvateľov aj návštevníkov, aby si obuli vysoké gumené čižmy a používali vyvýšené chodníky.

Sezónne záplavy, ktoré boli vždy typickým znakom benátskeho života, sú spôsobené krátko trvajúcimi prílivmi. Aj keď je vodná hladina veľmi vysoko, stále je možné pohybovať sa po meste po vyznačených peších trasách. 

Vplyv turizmu

Kráľovná Jadranu, ako často Benátky prezývajú, je obľúbeným miestom pre dovolenku a príjemné výlety. Nie je to len benátsky karneval, ale aj nenapodobiteľná atmosféra v kamenných uličkách pretkaných kanálmi, ktorá láka turistov. Zatiaľ čo cestovný ruch v meste nezastaviteľne rastie, počet obyvateľov sa neustále znižuje. Od roku 1951 sa počet obyvateľov Benátok zmenšoval zo 175 000 na približne 55 000.

Dôvodom, prečo sa miestni sťahujú preč z tak nádherného miesta ako sú Benátky, sú rastúce životné náklady, preplnené dopravné systémy či nedostatok dobre platených pracovných príležitostí. Benátčania sa tiež sťažujú na nahrádzanie maloobchodných predajní turistickými obchodmi so suvenírmi a rastúce náklady na bývanie, keďže súťažia o ubytovanie s turistami.

Za znižovaním počtu obyvateľov Benátok je aj zlá logistika zásobovania mesta bez áut a erózie bytových domov na brehu kanála. Zaujímavosťou tiež je, že samotné Benátky sa neustále potápajú o 1-2 milimetre ročne.

- Anketa

NAVŠTÍVILI STE UŽ BENÁTKY?

Odpovedalo 21 ľudí  

Áno, Benátky milujem
29%
Ešte nie, ale rada by som sa tam vybrala
67%
Benátky ma nelákajú
5%
Benátky

Zdroj: PINTEREST/gallantceo.com

Benátky

Zdroj: PINTEREST/reuters.com

Kanály

Zdroj: PINTEREST/dailymail.co.uk

Zdroj foto: Úvodná koláž: PINTEREST/dailymail.co.uk

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní