Čo pomôže na zažratú mastnotu? Tieto tri veci máš doma aj ty!

Čo pomôže na zažratú mastnotu? Tieto tri veci máš doma aj ty!

Zažratá mastnota je problém, ktorý už potrápil nejednu gazdinku. Ak sa lepkavú vrstvu pokúsite očistiť napríklad namočenou hubkou, určite sa vám to nepodarí. Vrstva oleja sa naopak stane ešte lepkavejšou, než bola pred týmto zásahom. 

Pri odstraňovaní mastnoty platí jednoduché pravidlo – čím viac budete odkladať čistenie, tým náročnejšie bude potom čistenie. Ak utriete sporák po každom varení, tak sa neskôr nebudete musieť dlhý čas trápiť tým, ako odstrániť mastnotu, ktorá je na sporáku už od Vianoc. Majte teda v kuchyni po ruke vlhčené obrúsky či hubku, ktorými vždy mastnotu hneď odstránite.

Kritické miesta

Aj keď sa ale snažíte poriadok v kuchyni udržiavať, nie vždy je upratovanie skutočne perfektné. V kuchyni sa totiž nájdu miesta, ktoré človek tak často neutiera. Sú buď horšie prístupné, alebo jednoducho nie sú tak vidieť, takže na ne mnohí pri upratovaní zabudnú. Ide napríklad o digestor, úchytky zásuviek, spodnú stranu horných skriniek kuchynskej linky, dvierka či vnútro rúry alebo stena za sporákom. Keď ale čas od času zameriate svoju pozornosť aj na tieto kritické miesta, bude potom odstránenie mastného povrchu podstatne ľahšie.

Odporúčame: Ako odstrániť z oblečenia škvrny od dezodorantu? Skús tieto triky!

odmasťovacie prostriedky

Zdroj: Shutterstock®

Sila octu

Keď sa vám už ale niekde v kuchyni hrubá vrstva zaschnutého tuku vytvorila, je potrebné si s ňou poradiť. V obchode dostanete mnoho najrôznejších prípravkov, ktoré si so zažranou mastnotou hravo poradia. Ak ich však nemáte po ruke alebo len jednoducho hľadáte menej agresívny prípravok, môžete vyskúšať trik našich babičiek a vziať si na pomoc biely ocot. Ten je známy svojou dokonalou odmasťovacou a dezinfekčnou schopnosťou. Stačí ocot zriediť s vodou a zmes potom nalejte do fľaše s rozprašovačom. Kto chce, môže do tekutiny pridať ešte lyžičku soli.

Mydlový roztok

Babičky používali aj ďalší prostriedok, a to mydlový roztok. Jemné mydlo zmiešajte s vodou v pomere 1:1. Roztok si prelejte do fľaše s rozprašovačom a pustite sa do upratovania. Ak sa rozhodnete mydlovým roztokom vyčistiť vnútro rúry, naneste ho na steny rúry a tú potom zapnite na 100 °C asi na 10 minút. Následne špinu stiahnite hubkou na riad.

čistenie rúry

Zdroj: Shutterstock®

Na olej znovu olej

Na zažratú mastnotu potom platí ešte jeden fígeľ, ktorý sa možno bude niekomu zdať podivný, ale skutočne funguje. Stačí postihnuté miesto pretrieť čistou handričkou namočenou v oleji. Možno použiť minerálny, ale aj akýkoľvek iný bežný kuchynský olej. Zaschnuté mastné škvrny pod olejom prakticky ihneď zmäknú a pôjdu ľahko dolu. Nový olej totiž ten starý v okamihu rozpustí.

Na drôtenku zabudnite

Pokiaľ už zvolíte akýkoľvek čistiaci prostriedok, majte na pamäti jednu dôležitú vec. Nikdy na odstraňovanie mastnoty a čistenie kuchynských spotrebičov či nábytku nepoužívajte drôtenku či hrubú špongiu. Čistením by ste povrchy mohli nenávratne poškriabať a poškodiť.

Prečítaj si: Čo s kôrou z pomaranča? Na Vianoce ani počas roka ju nevyhadzuj!

Aktualizovaný článok: 23.1.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 03.01.20 09:07

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 13.01.20 12:11

AS
karma
108.00

preto sem rada chodím- vždy sa niečo užitočné dozviem !

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 28.01.20 19:36

MK
karma
100.00

užitočné rady, ocot používam:)

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 24.01.23 08:48

MS
karma
100.00

Ocot a citron používam na čistenie často.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 24.01.23 18:44

MM
karma
100.00

kto každý deň varí, určite uvíta tieto rady

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 25.01.23 15:04

karma
106.00

Ozaj účinné, potvrdzujem.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní