Hematofóbia alebo strach z krvi: Je vôbec možné s tým bojovať?

Hematofóbia alebo strach z krvi: Je vôbec možné s tým bojovať?

Je vôbec možné vyhrať nad strachom z krvi? Je vôbec možné vyhrať nad akýmkoľvek strachom? A ako vlastne taký strach z krvi vznikne? Rodíme sa s ním alebo je na to potrebná nepríjemná skúsenosť? Je to jeden veľký paradox – naše telá sú (našťastie) plné krvi a predsa máme pred touto tekutinou veľký rešpekt až strach. Ako je to možné? Hematofóbia ako taká je pomerne častá, hoci málokto o nej hovorí. Pozrime sa na ňu bližšie!

Hematofóbia je klasifikovaná predovšetkým ako strach z krvi, avšak v skutočnosti nejde len o krv ako takú, ale strašiakom sú aj zranenia (traumatofóbia) či injekčné striekačky (belonefóbia). V mnohých prípadoch ide o ničím nepodložený strach, ktorý si ľudia so sebou nesú od útleho detstva, hoci si nevedia racionálne vysvetliť, prečo vznikol. No potom sú aj takí, ktorým traumu spôsobilo neúspešné a viacnásobné vyhľadávanie (napichávanie) žíl. Niektorí ľudia zbadajú krv – naživo, v televízii, vlastnú, cudziu a vtedy nastupujú na scénu nepríjemné príznaky, ktoré popíšeme nižšie.

Sú však aj extrémy, kedy človeku stačí počuť slovo krv alebo si ho niekde prečítať a je zle... A pokiaľ sa pýtate, kto trpí strachom z krvi najčastejšie, nuž, hematofóbia si svoje „obete“ podľa veku nevyberá – trápi tak deti ako aj seniorov.

Odporúčame: Prevencia artrózy: Nečakaj a urob niečo pre svoje kĺby už dnes!

strach z injekčných striekačiek

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje strach z krvi?

Možno to samy poznáte – dobre viete, že odber krvi či pichnutie injekcie vám nespôsobí nič zlé, dokonca to bolí ešte menej, než porezanie na papieri, ale napriek tomu máte tendenciu omdlievať (alebo mať aspoň pocit, že omdliete) už len pri vstupe do čakárne. Následkom fóbie si už počas čakania na vyšetrenie v hlave vytvárate katastrofické scenáre – čo všetko sa môže stať, čím sa váš strach len prehlbuje. Príznaky bývajú pomerne jednoznačné – rozbúcha sa vám srdce, zvýši sa vám krvný tlak, mozog sa prekrví, začnú sa vám potiť a triasť ruky, dostavia sa návaly horúčav a kŕče v žalúdku, zvýši sa svalové napätie. Po tom, čo odznejú tieto príznaky, na rad väčšinou prichádzajú prejavy, spojené s náhlym poklesom tlaku, ako napríklad nevoľnosť, závrat, zvýšené potenie alebo zblednutie v tvári.

ako sa prejavuje strach z krvi

Zdroj: Shutterstock®

Ako si môžete pomôcť?

Ako samy vidíte, nepríjemných pocitov, spojených so strachom a fóbiou, je naozaj neúrekom. Ako si môžete v takej chvíli pomôcť? Namiesto úteku zvoľte iný spôsob, akým si môžete uľaviť. Sústreďte sa na pokojné a hlboké dýchanie. Pokojne si svoje nádychy a výdychy aj počítajte a sústreďte sa na ich plynulosť. Myseľ zamestnajte niečím príjemným, na čo sa tešíte alebo čo vás v poslednej dobe mimoriadne potešilo. Na škodu nebude ani zvoliť si nejakú vlastnú osobnú afirmáciu a formulku, ktorú si budete v duchu opakovať počas takýchto nepríjemných chvíľ (ktoré v skutočnosti vôbec nepríjemné nie sú, je to len váš subjektívny postoj k danému momentu, vyvolaný strachom). Pomocou tejto afirmácie sa vnútorne povzbuďte, úplne postačí, keď sa usmejete a poviete si, že to zvládnete bez najmenších problémov.

Inšpiruj sa: Potrebuješ rýchlo schudnúť? Golo diéta ťa dá dokopy za 14 dní!

strach z lekára

Zdroj: Shutterstock®

Podľa psychológov pomáha aj klepkanie, či už prstami alebo jemné podupkávanie si nohou. Ak sa aj strach z krvi netýka priamo vás, snáď budete nabudúce ohľaduplnejšie voči spolusediacemu v čakárni u lekára, ktorý si poklepkáva po kolenách – to sa len vyrovnáva so svojím strachom. V prípade, že sa vás teda hematofóbia týka a boríte sa s ňou už dlhý čas, neváhajte navštíviť psychológa. Veď určite samy uznávate, že akýkoľvek strach človeku zbytočne zväzuje ruky a prináša do života nepríjemné situácie.

- Anketa

MÁTE STRACH Z KRVI?

Odpovedalo 1615 ľudí  

Áno, veľký
72%
Nie je mi príjemné ju vidieť, ale nie je to strach
14%
Nie, vôbec mi neprekáža
14%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 03.10.18 05:49

ĽŠ
karma
100.00

Poznám zopár ľudí s hematofóbiu, v každom prípade nezávidím ani neprajem.

  • 1
Odpovedať

Monika Filípková 03.10.18 06:35

MF
karma
105.00

Našťastie toto nie je môj problém.

  • 3
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní