Jahodová sezóna je tu! Prinášame recept na výborný jahodový likér

Jahodová sezóna je tu! Prinášame recept na výborný jahodový likér

Jahodovú sezónu jednoducho milujeme. Veď kto by odolal sladkým voňavým červeným jahodám, tak odlišným od tých celoročne dovážaných na pulty obchodov? Ak sa to jahodovo začervenalo aj vo vašej záhradke, prípadne ak holdujete čoraz populárnejším samozberom jahôd, ale chceli by ste vyskúšať aj niečo iné, než klasiku v podobe koláčov či džemov, pripravte si náš recept na jahodový likér!

Jahodovým likérom ozvláštnite bežné palacinky aj romantický večer

Príprava jahodového likéru je mimoriadne rýchla a jednoduchá. Ohúrite ním všetkých hostí na záhradnej grilovačke alebo kamarátky, ktoré pozvete na nedeľný zákusok. Nemáte v pláne ani jedno, ani druhé? Nevadí, takúto spoločnú jahodovú romantiku určite ocení aj váš partner.

Budete potrebovať:

  • 1 kg jahôd
  • 1 liter koňaku (alebo brandy, rumu, slivovice či vodky)
  • 0,5 litra vody
  • 500 g kryštálového cukru
  • celú škoricu, klinčeky (alebo badyán)

Pozri aj: Prekvapte návštevu! Svieže letné drinky z nápaditých surovín

recepty z jahôd

Zdroj: Shutterstock®

Ako sme už spomenuli, príprava jahodového likéru je veľmi jednoduchá. Voľba alkoholu, ktorý na jeho prípravu použijete, je len a len na vás. Zrelé jahody starostlivo umyte a pokrájajte. Vložte ich do fľaše so širokým hrdlom, zalejte alkoholom, pridajte klinčeky (na dané množstvo asi štyri kusy) a kúsok škorice vcelku. Uzavretú fľašu následne uložte na svetlé a slnečné miesto, kde bude (budúci) likér odpočívať približne šesť týždňov. Z času na čas fľašou potraste.

Po uplynutí šiestich týždňov priveďte k varu pol litra vody, pridajte cukor, povarte asi päťnásť minút a nechajte vychladnúť. Jahodovú šťavu s alkoholom preceďte a zmiešajte s cukrovým nálevom. Posledným krokom je ponalievanie likéru do pripravených čistých fliaš, ktoré následne skladujte v chlade. Takto pripravený likér nemusíte len piť, ale pokojne si ním polievajte dezerty, palacinky, pudingy alebo zmrzliny. Tak teda, na zdravie!

jahodové nápoje

Zdroj: Shutterstock®

Jahody ako zdroj zdravia

A mimochodom, nech už si doprajete jahody v akejkoľvek podobe, spravíte len a len dobre. :-) Napriek tomu, že sú veľmi sladké, obsahujú minimum cukru, zato dostatok vitamínov A, B, C a E. Nechýbajú im ani antioxidanty, pektíny, enzýmy, vláknina a triesloviny. Jahody sú takisto bohaté na minerály, ako vápnik, fosfor, mangán a železo.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Milka Damašková 07.06.18 02:11

MD
karma
132.00

Likérik môže byť výborný ...Pre mňa sú ale jahody v čerstvom stave také chuťovo fantastické, že s nimi nič nevymýšľam a vychutnám si ich také aké sú :)

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 07.06.18 07:29

DB
karma
114.00

máme ešte jahody,tak tento likérik vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Iveta Ondáková 07.06.18 10:25

IO
karma
96.00

Super nápad, milujem všetko jahodové, aj ked najradšej mám jahody v čerstvom stave so šampanským :)

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 07.06.18 15:15

JK
karma
100.00

Milujem jahody likér som ešte nemala

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 07.06.18 22:22

karma
109.00

Hmmmm,to musí byť dobrotka.Akurát slivovicu by som asi nedávala,tá je moc silná a prebije chuť jahôd.Skôr niečo neutrálne,slabšie...možno gin.

  • 1
Odpovedať

Martina Hajdučková 08.06.18 10:35

MH
karma
-1.00

Višňový robievam - urobím aj tento

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 08.06.18 13:49

DB
karma
117.00

mňam vyzerá a iste aj chutí výborne...

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 08.06.18 19:40

MR
karma
109.00

jahôdky radšej čerstvé, napr. na palacinkách so šľahačkov..

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 11.06.18 16:49

ĽU
karma
100.00

vyzera to veľmi lákavo jahody mam rada

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní