Jedálniček domáceho miláčika: Toto sú bezpečné potraviny pre psa

Jedálniček domáceho miláčika: Toto sú bezpečné potraviny pre psa

Existuje množstvo spôsobov, ako kŕmiť svojho psa a akú odmenu mu dávať. Ak už ste zistili, čo mu chutí a čo nie, môžete sa začať zamýšľať nad tým, čo môže a čo nemôže jesť. Možno sa vám už stalo, že zrazu došli granule, konzerva alebo surové mäso, ktorým ste ho kŕmili. Je však bezpečné, dať psíkovi na večeru šalát s grilovaným enciánom rovnako ako sebe? To asi nebude tá správna cesta.

Psí a ľudský metabolizmus je veľmi rozdielny. Stačí sa pozrieť na tvar našich zubov. Komerčné značky psích konzerv a granúl by mali mať všetky komplexné minerály, vitamíny, tuky, sacharidy a proteíny, ktoré potrebuje. Ruku na srdce. Kto z vás nedal psíkovi niečo zo stola, alebo ste niečo nestihli zdvihnúť zo zeme?

Pozri aj: Na citrusy zabudni. Najviac vitamínu C majú bobule camu camu!

potraviny bezpečné pre psa

Zdroj: Shutterstock®

Chlieb

Chlieb je pre mnohých základ života. Či je biely, tmavý, bezlepkový, kváskový alebo s rascou, psovi neuškodí. Pozor však na chlieb či iné pečivo so semienkami. Psí žalúdok nie je uspôsobený na ich trávenie a môže spôsobiť komplikácie. Pokiaľ ide o surové chlebové cesto, tak to je bezpečné, kým tam nie je kvások alebo droždie. Fermentujúce sa kvasnice vytvárajú v psom žalúdku alkohol, ktorý je pre nich toxický.

môže pes jesť zmrzlinu

Zdroj: Shutterstock®

Mliečne výrobky

Syr je pre väčšinu psov bezpečný v malých dávkach. Kvôli vysokému obsahu laktózy a tukov z nich často psi môžu mať kŕče či hnačku. Kým pes nie je intolerantný na laktózu, je v poriadku dať mu kúsok syra ako odmenu za trik či za vykonanie potreby vonku. Ak váš psík nemá intoleranciu a v lete objaví na zemi spadnutú zmrzlinu, pričom bude rýchlejší ako vy a stihne ju oblízať, nič sa mu nestane. So všetkým však opatrne, väčšina zmrzlín je plná cukru, ktorý by naopak mohol psíkovi ublížiť.

Zaujme ťa: Ako na unavené svaly? Neuveríš, ale pomôže ti mikrovlnka!

pes môže jesť aj rybu

Zdroj: Shutterstock®

Ryby

Ryby sú plné omega-3 mastných kyselín, ktoré môžu pomôcť psíkovi cítiť sa lepšie. Raz za čas konzerva tuniaka vo vlastnej šťave zmiešaná s granulami poteší nielen brucho vášho psa, ale je to nová skúsenosť a spestrenie stravy.

Neprehliadni: Liečivá masáž chodidiel: Povieme ti, aké má výhody a ako na ňu!

ľudské jedlo pokušenie pre psov

Zdroj: Shutterstock®

Vajcia

Áno, psi môžu jesť aj uvarené vajcia. Takáto príprava vajíčok im zabezpečí množstvo výživy. Jedno stredne veľké vajce denne dokáže zabezpečiť skoro všetky vitamíny a minerály a značnú časť proteínov potrebných pre vášho psíka. Je veľmi dôležité dodať, že by ste nemali dávať svojmu psovi surové vajíčka, pretože mu z toho môže prísť zle, alebo môžu obsahovať baktérie salmonely, ktoré sa dajú následne veľmi ľahko preniesť na človeka.

oriešky pre psa

Zdroj: Shutterstock®

Oriešky

Niektoré oriešky môžu byť prínosom zdravých tukov, ak sú nesolené, ale na druhej strane iné vedia veľmi uškodiť. Orechy, ktoré pes môže jesť, sú arašidy, kešu orechy a mandle. Ako pri každom novom jedle či dobrote je treba podávať ich postupne a v malých dávkach. Pokiaľ váš pes zvracia, alebo má hnačku, môže to byť dôsledkom veľkého množstva tuku z orechov.

Zaujme ťa: Ako na zlú náladu? Pozor, cukor ju len zhorší. Skús radšej toto!

pamlsky pre psíka

Zdroj: Shutterstock®

Väčšina ovocia a zeleniny, až na pár výnimiek, sú pre psíka bezpečné. Rovnako aj cestoviny či ryža. Ak si nie ste istí, či danú potravinu psík môže jesť a nenájdete odpovede na vaše otázky o psej strave, poraďte sa s veterinárom. Prevencia je najlepší lekár nielen pre ľudí, ale aj pre domáce zvieratá.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 16.02.19 08:35

ĽŠ
karma
100.00

Psí a ľudský metabolizmus je rozdielny, veľa ľudí je názoru, že psík môže jesť všetko, no nie je tomu tak, niektoré potraviny vedia našim miláčikom veľmi uškodiť.

  • 1
Odpovedať

Brenda Bolibruchová 04.09.19 19:39

BB
karma
-1.00

Máš úplnú pravdu ... nechápem tomu, že ľudia to nechápu ani v tomto našom storočí ... my kŕmime nášho labíka výlučne stravou určenou pre psy ... náš má alergie a docela dosť takže nájsť to správne bolo dosť náročné ... ale máme vo forme paštéty šťavnaté paté brit monoprotein zajac alebo jahnacina a smakuje mu to

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 17.02.24 10:19

AN
karma
-1.00

pre nasho psa su jedinou potravinou granule, nedostava nic ine, granule mu kupujeme kvalitne...zo slovakiafarma

  • 0
Odpovedať

Ban Hul 19.02.24 16:18

BH
karma
-1.00

ja by som psovi ine jedlo ako jemu urcene nedala, u nas doma je dohoda ze pes nedostane nic z nasho jedla

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní