Čo dokáže goji olej? Olej z kustovnice prináša zdravie i krásu!

Čo dokáže goji olej? Olej z kustovnice prináša zdravie i krásu!

Poznáte plody kustovnice čínskej zvané goji? U nás sa dajú zohnať v sušenom stave. Možno ich pridávať do jogurtu, cereálií, koláčov, taktiež sa dajú konzumovať samotné, podobne ako rozličné druhy sušeného ovocia. Ich chuť je skôr sladko-kyselkavá, majú výraznú oranžovú farbu a sú hlavne nesmierne zdravé. Sú plné vitamínov, antioxidantov, majú priaznivý vplyv na imunitu, srdce a cievy aj zrak. Vedeli ste však o tom, že z goji sa vyrába aj olej s jedinečnými účinkami? Je ho možné používať zvonka i zvnútra a je zdrojom mnohých cenných látok. Zistite o ňom viac v nasledujúcom článku!

Poznáte kustovnicu čínsku?

Najskôr si čo-to prezradíme o samotnej kustovnici čínskej. Ide o rastlinu, respektíve krík s latinským názvom Lycium chinense z čeľade ľuľkovité. Domovinou kustovnice je Ázia. Vyskytuje sa hojne v Číne a Japonsku, taktiež v Kórei či Mongolsku. Veľké plantáže sa nachádzajú napríklad v Tibete. Pestovanie týchto kríkov sa však rozšírilo i do ďalších regiónov naprieč svetadielmi. Kustovnica čínska nie je náročná na pestovateľské podmienky. Darí sa jej však v teplejších  oblastiach a vyžaduje dostatok vlahy. Zväčša dorastá do výšky okolo 1 až 3 metrov.

Krík má listy kopijovitého tvaru a fialové kvety. Charakteristický je najmä svojimi oranžovými až červenkastými plodmi. Ide o bobule elipsovitého tvaru. Plody sú v Číne známe pod pomenovaním kou-čchi (v preklade goji). Sú súčasťou tradičnej čínskej medicíny už celé stáročia. V tradičnej medicíne sa však využívajú aj ďalšie časti rastliny, a to lístie, kôra i korene. Plody sa sušia a konzumujú ako ovocie, taktiež sa pripravujú vo forme čaju. V ich vnútri sa ukrýva podľa veľkosti rôzny počet žltých semienok. Zo semien plodov kustovnice čínskej sa tiež lisuje veľmi kvalitný a cenný olej. 

Pozri aj: Netradičné využitie olivového oleja: O týchto trikoch si ani netušila!

kustovnica čínska

Zdroj: Shutterstock®

Ako pôsobí olej pri vnútornom užívaní?

Goji bobule sú vo všeobecnosti charakteristické vysokým obsahom aminokyselín, karotenoidov a antioxidantov či stopových prvkov. Olej zo semien plodov kustovnice vo veľkom množstve obsahuje hlavne zdravé tuky, a to mononenasýtené aj polynenasýtené mastné kyseliny. Má výrazné antioxidačné účinky, čo znamená, že v tele napomáha bojovať proti voľným radikálom a predstavuje ochranu pred oxidačným stresom. Goji olej je možné užívať zvnútra ako výživový doplnok. Pri užívaní dodržujte odporúčané dávkovanie prípravku a vždy sa tiež uistite, či je produkt určený aj na konzumáciu. Niektoré konkrétne produkty môžu byť totižto určené len na kozmetické účely. A ako vplýva olej zo semien goji plodov na zdravie zvnútra?

Ako prvé môžeme spomenúť, že má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi, taktiež napomáha udržiavať optimálne hladiny cholesterolu. Tento olej môže byť veľkým pomocníkom pri problémoch s vysokým cholesterolom. Vďaka tomu má tiež blahodarný vplyv na cievy a prispieva k prevencii vážnych srdcovo-cievnych ochorení, akým je i ateroskleróza. Kedže má pozitívny vplyv na glykémiu, môže byť užitočným pomocníkom pri znižovaní hladiny cukru v krvi u jedincov s cukrovkou 2. typu. Goji olej vďaka svojmu zloženiu a účinkom tiež prispieva k zlepšeniu kvality spánku, bojuje proti stresu, zmierňuje podráždenie a nervozitu a navodzuje pocity pokoja a pohody. Pozitívny vplyv však má aj na zrak či hladinu pohlavných hormónov. 

goji bobule

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa postará o pokožku?

Ako sme spomenuli už vyššie, olej zo semien kustovnice čínskej je vhodný aj na vonkajšie použitie. Doslova si ho zamiluje pokožka tela i pleť. Je veľmi vhodný v prvom rade pre starnúcu a zrelú pleť. Predstavuje totižto akýsi prírodný lifting. Zabezpečuje rýchle vypnutie pleti, taktiež podporuje tvorbu kolagénových vlákien, čím zlepšuje pevnosť pleti a kontúr tváre. Goji olej preventívne pôsobí proti starnutiu kožných buniek a pomáha revitalizovať povrchové i hlbšie štruktúry pokožky. Prispieva k viditeľnému vyhladeniu vrások aj spevneniu pleti v očnej oblasti. 

Tento rastlinný olej sa výborne vstrebáva a nezanecháva na pokožke pocit mastnoty. Navyše vyrovnáva obsah melanínu v koži, čím prispieva k eliminácii farebných nerovností na pokožke. Môže byť nápomocný pri hyperpigmentácii. Zlepšuje vzhľad stareckých škvŕn či pieh a celkovo zjednocuje tón pleti. Olej zo semien kustovnice je skvelým pomocníkom pre začervenanú pleť, taktiež je účinný pri problémoch so šupinatou a suchou pokožkou. Okrem toho zabraňuje vzniku mílií v očnom okolí. Goji olej je možné používať na každodennú starostlivosť o pleť, taktiež ako masážny olej. 

Odporúčame: Olejová encyklopédia: Zisti, ako využiť zdravé oleje správne!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 11.11.20 06:48

ĽŠ
karma
100.00

Goji patrí k našim obľúbeným; o oleji som už počula, no nemala ešte možnosť vyskúšať.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 11.11.20 08:58

MC
karma
109.00

Goji ovocie som ešte nejedla...

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 11.11.20 14:48

karma
106.00

Nepočula som ešte o tejto rastline, ak budem mať tú možnosť, určite vyskúšam. Vyzerá to, že ozaj pomôže mie len z vnútra, ale aj z vonku.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 11.11.20 21:07

MR
karma
104.00

Goji poznám, chutí nám ale, že je aj olej o tom som netušila

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 19.11.20 08:46

AS
karma
108.00

Olej si určite kúpim. Ovocie nemôžem- nemám už žlčník- mala som po ich zjedení problémy

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 23.11.20 17:04

MB
karma
108.00

Goji som doteraz len konzumovala ako sušený plod a pridával som si ho do jogurtu, tak asi vyskúšam aj ako skrášľovací produkt.

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 14.12.20 22:09

JK
karma
100.00

Ani neviem čo to je

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.08.21 20:55

JK
karma
100.00

Goji ovocie som nejedla a ani olej nepoznám

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní