Čo je ALANTOÍN a ako dokáže z neho profitovať naša pleť? Spoznaj jeho účinky

Čo je ALANTOÍN a ako dokáže z neho profitovať naša pleť? Spoznaj jeho účinky

Mnoho produktov zameraných na starostlivosť o pleť alebo telo obsahujú zložku zvanú ALANTOÍN. Ale, počuli ste o účinkoch tejto látky? Poznáte, ako vplýva na našu pleť a hlavne viete, pre aký typ pleti je táto zložka stvorená?

Ak nie, tak si z toho ťažkú hlavu robiť nemusíte. Tejto zložke sa totižto nedostáva takej veľkej pozornosti, ako napríklad kyseline hyalurónovej, retinolu, vitamínu C a ďalším antioxidantom či zložkám, ktoré bežne nájdeme v krémoch či iných prípravkoch.

Mali by ste však vedieť, že pre svoje účinky sa alantoín bežne používa v kórejských kozmetických výrobkoch. A nemusíme hovoriť, že Kórejčanky sa o svoju pleť vedia starať naozaj zodpovedne. Aj vďaka tomu v staršom veku vyzerajú ako ich mladšie dcéry. Alantoín si zamilujete v prípade, že je vaša pleť citlivá alebo náchylná na vysúšanie, teda je suchá. Poďme sa spolu pozrieť, čo dokáže alantoín spraviť s pokožkou.

Pozri aj: Obočie ako zo zlého sna, týmto ženám nie je čo závidieť

Čo je alantoín?

Ide o chemickú zložku a diureid kyseliny glyoxylovej, ktorý sa často používa na ošetrenie suchej, drsnej a svrbiacej pokožky, a to vďaka jeho zvlhčujúcim a vyhladzujúcim účinkom a rovnako aj vďaka tomu, že pomáha podporovať hojenie rán.

Alantoín sa nachádza napríklad v bylinke zvanej kostihoj lekársky. Konkrétne sa nachádza v koreni kostihoja, ktorý sa používa na prípravu rôznych mastí, krémov či pleťových vôd. Síce sa prirodzene nachádza v rastlinách, no napríklad kostihoj obsahuje aj mnohé toxíny, ktoré môžu spôsobiť vážne vedľajšie účinky – najmä, ak sa používa v prirodzenej forme. Našťastie, spracovávaním v laboratóriách je alantoín z kostihoja bezpečný na použitie v kozmetických prípravkoch.

Alantoín sa tiež nachádza v cukrovej repe, harmančeku i pšeničných klíčkoch. Na druhej strane sa však aj umelo vyrába v laboratóriách (z močoviny alebo kyseliny glyoxylovej) – je rovnako účinný ako jeho prirodzene sa vyskytujúci náprotivok a našej pokožke dokáže byť nápomocný rôznymi spôsobmi.

Využitie alantoínu

Alantoín môže byť kľúčom k hladkej pokožke ako u bábätka. Je to jedna z tých zložiek, ktoré skvelo pôsobia na pleť. Odporúča sa po tejto zložke siahnuť v prípade, že je vaša pleť:

  • suchá,
  • podráždená,
  • náchylná k vzniku zápalov,
  • so stopami po akné v podobe jaziev.

Alantoín pomáha rýchlejšie hojiť rany, poranenia kože a jazvy. Je nápomocný pri obnovovaní pokožky, vďaka čomu sa rany stávajú menej viditeľné. Tiež podporuje tvorbu kolagénu, čím je prospešný aj pre starnúcu pleť, ktorej pomáha minimalizovať jemné linky i hlboké vrásky a rovnako pomáha predchádzať ich vzniku.

Predchádza strate vody v pokožke a zároveň ju pomáha hydratovať. Alantoín tiež pôsobí aj ako peeling, ktorý odstraňuje odumreté kožné bunky, vďaka čomu pleť na pohľad pôsobí hladšie a zdravšie. V kombinácii s ďalšími zložkami je vhodný na ošetrenie ekzematickej pokožky – hlavne pri miernom a strednom ekzéme. Znižuje svrbenie a zmierňuje podráždenie i začervenanie.

Zaujme ťa aj: Enzýmy v starostlivosti o pleť: Prečo ich zrazu všetci používajú?

Ako často prípravky s alantoínom aplikovať na pleť?

Väčšinu produktov s obsahom tejto zložky je možné používať každý jeden deň, dokonca až dvakrát denne, aby ste pocítili účinky tejto látky na vašej pleti v plnej miere. To platí hlavne v prípade krémov, gélov alebo pleťových vôd s jeho obsahom. Ak používate alantoín na exfoliáciu pleti, obmedzte jeho použitie na jedenkrát týždenne.

Na druhej strane, alantoín by ste nemali používať v prípade, že ste alergický na rôzne zložky v kozmetike. Inak je alantoín bezpečný na použitie. Čo sa však týka jeho vedľajších účinkov, tak alantoín môže prispieť k podráždeniu pokožky, jej páleniu a začervenaniu, a to v prípade, že ste na túto zložku alergický. Akonáhle sa u vás prejavia nežiadúce účinky, prestaňte prípravky s alantoínom používať a radšej sa poraďte s lekárom. 

Odporúčame: Goodbye staré silikónové implantáty? Na obzore je nová éra úpravy pŕs


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Maxianová 16.08.22 18:40

MM
karma
100.00

akoby stvorené pre moju pleť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní