Enzýmy v starostlivosti o pleť: Prečo ich zrazu všetci používajú?

Enzýmy v starostlivosti o pleť: Prečo ich zrazu všetci používajú?

Aj vám v súvislosti s enzýmami napadnú enzymatické peelingy, resp. chemické peelingy, ktoré začali používať mnohé ženy po celom svete? O enzýmoch ako o zložke v kozmetike sa v poslednej dobe hovorí veľmi často a veľmi veľa. Obsahujú ich mnohé krémy a iné prípravky určené na starostlivosť o pleť.

Síce sme napísali, že v súvislosti s enzýmami si mnohé spájame chemické peelingy, no musíme to uviesť na pravú mieru, nakoľko základ chemických peelingov tvoria kyseliny – najmä AHA a BHA kyseliny. Enzýmy sú však nápomocné pri chemických reakciách. Sú to v podstate bielkoviny, ktoré sú reťazcami aminokyselín. Ako kľúčová súčasť bunkového metabolizmu regulujú rýchlosť chemickej reakcie v bunke bez toho, aby ju v procese menili.

Enzýmy sa používajú vo formuláciách na prevenciu akné, starnutia pokožky a pigmentácie. Sú využívané na exfoliáciu pokožky, jej ochranu pred voľnými radikálmi, na udržanie pevnej pokožky, no vysoko cenené sú aj pre ich antibakteriálne vlastnosti.

Pozri aj: Čo je hyaluronát sodný a ako pôsobí na pokožku? Prekoná aj kyselinu hyalurónovú?

čo sú enzýmy

Zdroj: Shutterstock®

Vplyv enzýmov na pokožku

Enzýmy pomáhajú rozkladať keratínový proteín v najvrchnejšej vrstve pokožky, aby jemne rozbili odumreté kožné bunky, čo vedie k hladšiemu a zdravšiemu vzhľadu samotnej pokožky. Sú prevenciou pred vznikom akné i predčasným starnutím pleti. Fungujú na podobnom princípe ako ovocné kyseliny, avšak sú k pokožke ohľaduplnejšie a šetrnejšie.

  • Exfoliácia – enzýmy pomáhajú z pokožky odstraňovať odumreté kožné bunky, vďaka čomu sa pokožka lepšie a rýchlejšie regeneruje. To zabezpečuje jej zdravší, krajší a hladší vzhľad.
  • Opravujú DNA – enzýmy sa často pridávajú do prípravkov, ktoré sú určené na opravu DNA. Predovšetkým na zvrátenie poškodenia pokožky vplyvom slnečného žiarenia.
  • Vhodné pre citlivú pleť – enzýmy sú skvelou zložkou v produktoch pre tých, ktorí trpia na rosaceu, začervenanie a rôzne podráždenia. Enzýmy totižto zlepšujú stav a vzhľad pokožky bez vedľajších účinkov.
  • Udržujú pH pokožky – prispievajú k udržaniu prirodzeného pH pokožky, vďaka čomu je pokožka odolnejšia voči dermatitídam a iným kožným problémom.

Enzýmy sú v kozmetickom priemysle cenené aj pre ich hĺbkové čistenie pokožky, obnovu jasu a hebkosti pokožky či redukciu kožného mazu.

Vedľajšie účinky používania enzýmov

Rovnako, ako pri akejkoľvek inej forme peelingu, ktorý pomáha obnovovať pokožku a jej vzhľad, je kľúčová striedmosť. Keď začínate používať prípravky s obsahom enzýmov, začnite pomaly, aby ste videli, ako bude vaša pleť na ne reagovať. Začnite teda s používaním prípravkov 2-krát do týždňa a sledujte reakciu svojej pokožky.

Dermatológovia odporúčajú aj test znášanlivosti, ktorý je ideálne spraviť si ešte pred samotným používaním enzymatických prípravkov. Na zápästie naneste prípravok a nechajte pôsobiť 24 hodín. Ak sa neprejaví žiadna neželaná reakcia, produkt môžete bezpečne aplikovať aj na pleť.

Samozrejme, najlepšie je používať enzýmy s mierou, a to najmä v prípade, ak používate aj iné aktívne zložky v starostlivosti o pleť. Napríklad enzýmy používané v kombinácii s retinolom môžu prispieť k olupovaniu pokožky alebo zápalu. Preto najideálnejšie bude, ak sa poradíte so svojou dermatologičkou alebo kozmetičkou a vhodnosti kombinovania prípravkov s aktívnymi zložkami.

Neprehliadni: Správna starostlivosť o krk a dekolt: Tieto zložky zaraď do svojej rutiny a predíď vráskam

enzýmy v kozmetike

Zdroj: Shutterstock®

Typy enzýmov v starostlivosti o pleť a ich výhody

Rovnako, ako existuje veľké množstvo aktívnych zložiek, tak existuje aj množstvo enzýmov, ktoré sú využívané v kozmetickom priemysle. Medzi ne môžeme zaradiť:

  • Koenzým Q10 – naše telo si ho prirodzene produkuje, avšak v dôsledku starnutia dochádza k spomaleniu jeho tvorby. To zase vedie k predčasnému starnutiu pokožky, čo sa prejavuje spočiatku jemnými linkami a neskôr aj hlbokými vráskami. Koenzým Q10 však prispieva k omladzovaniu pleti, stimuluje pružnosť pokožky, podporuje produkciu kolagénu, znižuje poškodenie pokožky vplyvom slnečného žiarenia a voľných radikálov, vyrovnáva tón pleti a pod. Jeho výhodou je aj fakt, že má nízku molekulovú hmotnosť, preto sa pri lokálnej aplikácii rýchlo vstrebáva a preniká do hlbších vrstiev pokožky.
  • Superoxiddismutáza (SOD) – aj tento enzým sa prirodzene nachádza v našom tele, no rovnako, ako v prípade koenzýmu Q10, postupne dochádza k jeho úbytku. Ide o silný antioxidačný enzým, ktorý eliminuje voľné radikály a tým podporuje zdravie buniek. V kozmetických prípravkoch sa používa predovšetkým na redukciu vrások, pigmentových škvŕn, keloidov a pre rýchlejšie hojenie rán.
  • Proteolytické enzýmy – enzýmy nachádzajúce sa v živých organizmoch vrátane zvierat, rias, baktérií a vírusov. Medzi najbežnejšie proteolytické enzýmy patrí pepsín, bromelaín a papaín. Bromelaín a papaín pochádzajú z ananásu a papáje, používajú sa ako enzýmy v produktoch starostlivosti o pleť, ktoré podporujú obnovu buniek.

V kozmetických produktoch môžete nájsť aj ďalšiu skupinu enzýmov, a to peroxidázové enzýmy, ktoré však majú úplne iný účel. Tieto enzýmy v podstate chránia pleťové krémy a iné prípravky tým, že zabraňujú rastu a množeniu baktérii v nich. Sú to enzýmy, ktoré spotrebúvajú kyslík v prípravkoch, a tak zabraňujú kontaminácii prípravkov baktériami. V konečnom dôsledku nechránia len prípravky, ale aj našu pokožku pred negatívnym vplyvom baktérii.

Pozri tiež: TOP 3 letné účesy, ktoré si obľúbiš: Vyskúšaj poptarting alebo mini vrkoče


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Vlasta Mäsiarová 04.08.22 10:45

karma
100.00

Mnohí už používajú enzýmy, je pravda, že v mojej mladosti to nebolo módou, ani potrebou. Je ale ťažko rozoznať enzýmy kvalitné a tie iné. Sú dosť drahé.

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 09.08.22 12:25

karma
108.00

Skusala som zatial iba jeden produkt. Je to dobra vec. Ucinok na moju plet bol super.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní