Správna starostlivosť o krk a dekolt: Tieto zložky zaraď do svojej rutiny a predíď vráskam

Správna starostlivosť o krk a dekolt: Tieto zložky zaraď do svojej rutiny a predíď vráskam

Koža je naším najväčším orgánom, preto sa treba o ňu správne starať. Pritom platí, že starostlivosť nekončí len pri krku a nesmeruje len od pása nadol. Starostlivosť by mala byť komplexná a zahŕňať by mala krk a dekolt. Práve aj táto oblasť je náchylná na predčasné starnutie a tvorbu vrások.

Na starostlivosť o pokožku na krku a dekolte je potrebné používať kozmetiku s účinnými zložkami, ktoré sú schopné prinavrátiť jej pružnosť a pevnosť. V tomto prípade však úplne neplatí, že rovnaké produkty, ktoré používame na tvár, by sme mali používať aj na dekolt či krk. Podľa dermatológov si pokožka na krku a dekolte zaslúži špeciálne prípravky, ktoré túto oblasť budú zvlhčovať a chrániť.

Ako by malo vyzerať intenzívne ošetrenie tejto oblasti na tele a ktoré zložky v kozmetike sú v prípravkoch určených na krk a dekolt vítané?

Koža na krku a dekolte je náchylná na predčasné starnutie

Vedeli ste, že rovnako ako pokožka v očnom okolí, tak aj pokožka na krku je tenšia v porovnaní s ostatnými časťami tela? Preto sa stáva, že v priebehu rokov pokožka na krku ochabuje, a to vplyvom vnútorných, ale aj vonkajších faktorov.

Rokmi sa na nej objavujú vrásky, pigmentové škvrny a pokožka stráca svoju elasticitu.

Najlepšie zložky, ktoré omladzujú pokožku krku a dekoltu

Už vyššie sme spomínali, že pokožka na tvári a pokožka krku či dekoltu sa od seba značne odlišujú. Pri pleti je potrebné brať do úvahy jej typ. Práve podľa typu pleti je následne potrebné vybrať si správnu starostlivosť. Kdežto pri pokožke na krku a dekolte je potrebné siahnuť po prípravkoch, ktoré sú určené na spevnenie či depigmentáciu.

  • Dimetylaminoetanol (DMAE) aktívna zložka, ktorá stimuluje svaly tváre a krku. Ak sa spojí s inými zložkami, bojuje proti ochabovaniu pokožky. Zároveň funguje ako zvlhčovač a antioxidant.
  • Vitamín C pomáha vyhladzovať vrásky a zmierňovať viditeľnosť pigmentových škvŕn. Je dostupný v rôznych koncentráciách – v menšom množstve ho nájdeme v rôznych pleťových a telových prípravkoch, avšak lekári majú možnosť predpísať aj silnejšie koncentrácie, a to od 5 do 20 %.
  • Kyselina hyalurónová hydratuje a obnovuje kožnú bariéru. Zlepšuje textúru pleti, podporuje jej vyhladenie a žiarivosť.
  • Aminokyseliny – tieto zlúčeniny stimulujú tvorbu kolagénu a elastínu. Je však vhodné kombinovať ich s inými zložkami, napr. kyselinou hyalurónovou, pre zaistenie lepších výsledkov.
  • Retinoidy – deriváty vitamínu A, ktoré podporujú aktiváciu a tvorbu kolagénu v pokožke. A ako vieme, kolagén zabezpečuje pružnosť pokožky.
  • Antioxidanty – dermatológovia zdôrazňujú, že oxidačný stres zohráva veľkú rolu v procese starnutia pokožky. Práve antioxidanty zohrávajú priaznivú úlohu pri omladzovaní dermy. Vhodné je siahnuť po prípravkoch s ich obsahom, no zároveň by sme nemali zabúdať na ich dopĺňanie prostredníctvom stravy. Množstvo antioxidantov nájdeme v bobuľovom ovocí, rastlinných olejoch, niektorých druhoch zeleniny a podobne.

Neprehliadnite: Nezabúdaš na starostlivosť o prsia? 10 tipov pre spomalenie starnutia poprsia a krásny dekolt

vrásky na krku

Zdroj: Shutterstock®

Mimoriadna starostlivosť o dekolt

Pri mimoriadnej starostlivosti o dekolt a pre spevnenie dekoltu je dôležité venovať pozornosť niekoľkým faktorom. Ako teda správne ošetrovať dekolt a udržať dekolt v zdravej a dobrej kondícii?

  • Starostlivosť o pokožku dekoltu - denne očistite dekolt jemným čistiacim prostriedkom určeným pre túto oblasť pokožky. Dôkladne odstráňte nečistoty, zbytky make-upu a nadbytočný tuk, aby ste udržali pokožku čistú a zdravú. Pleť dekoltu je totiž veľmi jemná.
  • Exfoliácia - dobre si exfoliujte dekolt dvakrát do týždňa, aby ste odstránili odumreté kožné bunky a podporili obnovu pokožky. Použite jemný exfoliačný prípravok, ktorý je vhodný pre tento citlivý a tenký povrch pokožky na dekolte.
  • Hydratácia pokožky - každý deň nanášajte hydratačný krém alebo sérum na dekolt, ktorého zloženie je bohaté na vitamíny, antioxidanty a hydratačné zložky. Pomôže to udržať pokožku hydratovanú a chrániť ju pred vplyvom vonkajších faktorov.
  • Ochrana pred slnkom - pri pobytu na slnku nezabudnite na ochranu pokožky dekoltu pred škodlivým UV žiarením. Použite opaľovací krém s vysokým SPF faktorom a chráňte dekolt oblečením s dlhými rukávmi alebo šatkou.
  • Spevňujúce krémy - produkt s obsahom retinolu alebo kyseliny hyalurónovej môžete používať na dekolt a pomôže vám redukovať príznaky starnutia, ako napríklad vrásky na dekolte alebo strata elasticity kože. Pomáhajú aj ako podpora pružnosti pokožky a vyhladzujúca starostlivosť o pokožku dekoltu. Sú to veľmi účinné produkty, aby zostala jemná pokožka dekoltu chránená a v bezpečí. Nezabúdajte ani na ošetrujúci hydratačný krém.
  • Pravidelná masáž dekoltu - pravidelnou masážou dekoltu podporíte krvný obeh a stimulujete tvorbu kolagénu. Môžete použiť olej alebo krém na masáž a jemnými kruhovými pohybmi ho vtierajte do pokožky.
  • Zabránenie starnutiu dekoltu - v neposlednom rade je dôležité aj zdravé stravovanie, dostatok spánku a minimalizácia stresu. Tieto faktory majú významný vplyv na zdravie a vzhľad pokožky.

Pri mimoriadnej starostlivosti o dekolt je dôležité si udržiavať pravidelnosť a vytrvalosť, aby sa dosiahli viditeľné výsledky.

Prípravky na starostlivosť o dekolt - nepodceňujte ani silu opaľovacích krémov

Je dôležité vybrať si správnu pleťovú kozmetiku a kozmetiku určenú na ošetrenie pokožky krku a dekoltu. Avšak nikdy netreba podceňovať silu opaľovacích prípravkov. Keďže tú máme teplejšie obdobie a viac času trávime vonku (či už chytaním letného bronzu, prácou v záhrade, kúpaním sa vo vode a pod.), nemali by sme zabúdať na UV ochranu.

Kozmetika pre starostlivosť o krk a dekolt - krém s SPF

Slnečné žiarenie okrem iného spôsobuje tvorbu slnečných škvŕn a rovnako prispieva aj k predčasnej tvorbe vrások na krku. Ak sa chystáte vyjsť z domu, mali by ste svoju pokožku ošetriť opaľovacím krémom s SPF 30 a viac.

Vedeli ste, že aj pri práci z domu alebo v kancelárii je potrebné pokožku chrániť pred slnečným žiarením? UV lúče prenikajú do miestnosti aj cez sklo, teda okná, preto silu ochranných krémov a slnečnej kozmetiky netreba podceňovať ani v tomto prípade.

Zaujme ťa aj: Opaľovacie krémy pod lupov: Čo je SPF, aký je rozdiel medzi chemickým a minerálnym krémom?

botulotoxín

Zdroj: Shutterstock®

Krásna pokožka na krku a dekolte - moderné ošetrenia a ošetrujúce tipy, ako udržať starostlivosť na výslní!

V niektorých prípadoch môžu byť krémy nedostačujúce na prinavrátenie mladosti pokožke. V takom prípade sú však k dispozícii modernejšie ošetrenia či prístrojová terapia, ktoré dokážu pokožke prinavrátiť pružnosť. Dôležitá je pravidelná starostlivosť, aby sa udržiavanie pokožky krku a dekoltu stalo samozrejmosťou.

  • Botulotoxín – síce je považovaný za jed, v kozmetickom priemysle našiel svoje uplatnenie a využitie. Používa sa predovšetkým na vyhladenie vrások, a to v oblasti čela, očí, ale aj na krku. Pri tomto ošetrení je do pokožky aplikovaný injekčne, pričom vyplní ryhy. Ide však len o dočasné riešenie problému a toto ošetrenie je potrebné podstupovať opakovane.
  • Mezoterapia – ošetrenie, pri ktorom sa do pokožky aplikujú rôzne vitamíny a kyseliny zlepšujúce vzhľad pleti. Cieľom tejto metódy je zlepšenie elasticity pokožky, vypnutie jej povädnutých častí, rozjasnenie pokožky a jej spevnenie. Ošetrenie sa najčastejšie vykonáva dermarollerom – teda prístrojom s mikroihličkami. Tie narúšajú povrch pokožky a umožňujú aplikovaným prípravkom prenikať do hlbších vrstiev pokožky.
  • Chemický peeling – povrchovo pôsobiaca revitalizačná metóda, ktorá vedie k povrchovému omladeniu pleti, jej prejasneniu, zosvetleniu a vypnutiu. Pozitívne tiež pôsobí na aktiváciu znovutvorby kolagénu, ktorý je kľúčom k pevnejšej pleti.

Domáca starostlivosť o krk a dekolt - cviky na spevnenie krku a dekoltu

Aktualizované na 26.01.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Iveta Moravčíková 26.06.22 18:51

IM
karma
100.00

Treba sa o seba starat

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 26.06.22 22:21

karma
109.00

Tak toto je pravda, že na krku vidieť starnutie. Aj niektoré celebriti, ktoré majú vyhladenú tvár po plastike, tak krk ich prezradí. Snažím sa o seba starať v rámci možností ;) Ani som nevedela, že sú prípravky zvlášť na krk a dekolt.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 27.06.22 08:02

MR
karma
109.00

som za prírodné produkty.. bez injekcií, stárnutie je prirodzené

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 17:56

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 17:56

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní