Prvé dieťa po 30 rokoch? Ako môže vek ovplyvniť plodnosť žien a mužov?

Prvé dieťa po 30 rokoch? Ako môže vek ovplyvniť plodnosť žien a mužov?

Prvé dieťa po tridsiatke? V dnešnej dobe nič nezvyčajné. Cestovanie, kariéra alebo neschopnosť nájsť si partnera sú len niektoré z dôvodov, prečo ženy odkladajú svoje materstvo.

Priemerný vek sa neustále zvyšuje, ale kde sú hranice? Dá sa niečo urobiť už teraz, aby ste sa o pár rokov nemuseli obávať neplodnosti?

Odporúčame: 10 tipov pre spomalenie starnutia poprsia a krásny dekolt

Prvá matka vo veku 20 rokov

Podľa odborníkov je najvhodnejší čas na prvé tehotenstvo v 25 rokoch. Vaječníky a pôrodné cesty sú dokonale pripravené a pružné. Výhodou je, že ženy majú dostatok energie a lepšie zvládajú nielen hormonálnu zmenu, ale dobre znášajú aj psychickú a fyzickú záťaž.

Veď byť stále v bdelom stave a starať sa o dieťa môže byť veľmi vyčerpávajúce. Šanca otehotnieť počas jedného cyklu je v tomto veku najvyššia.

Prvorodičky vo veku 30 rokov

Po dosiahnutí tridsiatky sa telo ženy začína meniť. Pravdepodobnosť otehotnenia sa znižuje. Ženy môžu mať problémy so spontánnymi potratmi, výskytom genetických chýb alebo hrozbou pôrodu.

"Cisársky rez". Existuje aj zvýšené riziko zdravotných komplikácií, ako je vysoký krvný tlak a cukrovka, ktoré môžu ovplyvniť tehotenstvo.

Vyskúšaj:  12 babských tipov, ako zistiť pohlavie dieťaťa

Prvorodičky vo veku 40 rokov

Šanca otehotnieť v tomto veku je približne 5 %. Podobne ako u žien po tridsiatke, aj tu hrozí ešte väčšie riziko potratu. Veľmi často ženy bojujú s vysokým krvným tlakom a tehotenskou cukrovkou.

Existuje tiež zvýšená pravdepodobnosť pôrodu cisárskym rezom a komplikácií počas pôrodu. Zvyšuje sa aj riziko chromozómových abnormalít, ako je napríklad Downov syndróm.

Zohráva u otcov úlohu aj vek?

Väčšina mužov si na rozdiel od žien myslí, že odkladanie otcovstva do neskoršieho veku nemá význam. Najnovšie štúdie však ukazujú, že vyšší vek mužov je spojený aj s vyšším rizikom zdravotných komplikácií.

Muži produkujú spermie počas celého života, ale ich kvalita sa môže znižovať. S pribúdajúcim vekom môže klesať objem a pohyblivosť spermií. Zvyšuje sa aj riziko genetických mutácií v spermiách, ktoré môžu ovplyvniť zdravie potomkov.

Pozri si: VIDEO: Oddelenie šestonedelia – na čo sa má žena pripraviť a čo tam čaká dieťa?

Čo robiť, aby ste znížili riziko neplodnosti?

1. Testovanie plodnosti

Vyšetrenie plodnosti vám ukáže, ako dlho môžete odkladať tehotenstvo. U žien sa test vykonáva pomocou vzorky krvi nazývanej Femme test. Lekári pomocou testu zisťujú hodnotu AMH, ktorá priamo súvisí s počtom dostupných vajíčok. Test zahŕňa aj analýzu ďalších ženských hormónov, ako sú TSH a prolaktín.

U mužov sa vykonáva spermiogram. Ide o mikroskopickú analýzu ejakulátu, ktorá sa vykonáva v andrologickom laboratóriu.

2. Zmrazenie pohlavných buniek

Priali ste si niekedy, aby sa tikot biologických hodín spomalil? Dnes to umožňuje social freezing - zmrazenie pohlavných buniek. Ak viete, že v budúcnosti určite chcete dieťa, ale ešte nenastal ten správny čas, môžete si dať zmraziť vajíčka alebo spermie. Zmrazenie vašich pohlavných buniek zvýši vaše šance na bezproblémové počatie, keď nastane ten správny čas.

3. Genetické testy

Ak sa chcete dozvedieť čo najviac o zdraví svojho budúceho dieťaťa, využite predkoncepčné genetické testy. Testy pomáhajú odhaliť dedičné ochorenia ešte pred plánovaným tehotenstvom. Na tento účel existujú rôzne metódy prekoncepčných genetických testov. Reproduná klinika Repromeda odporúča test Panda.

- Anketa

KEDY JE PODĽA VÁS SPRÁVNY ČAS NA PRVÉ DIEŤA?

Odpovedalo 22 ľudí  

Vo veku 20 rokov
14%
Vo veku 25 rokov
18%
Vo veku 30 rokov
50%
Vo veku 35 rokov
14%
Vo veku 40 rokov
5%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní