Používaš peeling na pokožku hlavy? Prečo tento krok pri starostlivosti o vlasy nepreskakovať?

Používaš peeling na pokožku hlavy? Prečo tento krok pri starostlivosti o vlasy nepreskakovať?

Ako sa staráte o svoje vlasy? Patríte k tým šťastným ženám s nenáročnými hrivami, ktoré si dokonale vystačia i s bežným šampónom a vyzerajú vždy perfektne? Alebo, naopak, vynakladáte pri starostlivosti o svoje vlasy veľa námahy a nie ste vždy s výsledkom aj tak spokojné? Nuž, každá z nás zvádza so svojimi vlasmi trošku iný boj. 

Avšak, podobne ako pri starostlivosti o pleť, aj pri starostlivosti o vlasy možno sledovať pár krokov, bez ktorých to úplne nepôjde. Keď sa staráme o pleť, mali by sme ju v prvom rade odličovať a čistiť, následne hydratovať a vyživovať, ako aj chrániť pred UV žiarením. K tomu sú určené odličovacie prípravky, čistiace gély, hydratačné krémy, krémy s SPF, pleťové masky a ďalšie prípravky.

Aj vlasy v prvom rade čistíme a zbavujeme nečistôt pomocou šampónu, taktiež by sme nemali zabúdať na kondicionér a občasne aj na masky na vlasy. Po umytí môže vlasová starostlivosť ďalej zahŕňať ošetrenie prípravkom proti vysokým teplotám a následne šetrné vysušenie alebo iný styling. 

A čo tak peeling? Nie, teraz nemáme na mysli ten na pleť, prípadne na telo, ale peeling na pokožku hlavy. Používate ho pri starostlivosti o vašu korunu krásy aj vy? Ak nie, prečo to napraviť?

Druhy vlasových peelingov

Peeling vo všeobecnosti predstavuje kozmetický prípravok určený na odstránenie odumretých buniek povrchovej vrstvy pokožky, čiže zabezpečuje exfoliáciu.

Túto funkciu napĺňa produkt nazývaný peeling alebo tiež exfoliátor dvomi základnými spôsobmi. Buď je odstraňovanie odumretých buniek kože zabezpečené obrusovaním pokožky drobnými pevnými čiastočkami alebo pôsobením rôznych špeciálnych látok. 

Na základe toho rozlišujeme niekoľko základných druhov peelingov, či už hovoríme o pleťovom, telovom alebo vlasovom peelingu:

  • mechanický peeling – obsahuje drobné abrazívne čiastočky, ktoré mechanicky obrusujú odumreté kožné bunky,

  • chemický peeling – funguje pomocou kyselín (napr. AHA kyseliny), ktoré odumreté kožné bunky a šupinky rozpúšťajú,
  • enzymatický peeling – pracuje na podobnom princípe ako peeling kyselinami, ale v tomto prípade je exfoliačnou látkou nejaký enzým. 

I medzi vlasovou kozmetikou možno dnes nájsť na trhu všetky spomenuté druhy peelingov. Peelingy na pokožku hlavy sú dostupné v rôznych verziách, a to nielen čo sa týka druhu obsiahnutého exfoliantu, ale rozlišujú sa i na základe konkrétneho účinku či toho, pre aký typ vlasov sú určené. 

Pozri aj: ​Vlasy po plecia – TOP účes pre majiteľky akýchkoľvek vlasov. Ako ich upravovať?

Prečo používať peeling na pokožku hlavy?

Ako sme spomenuli vyššie, hlavnou úlohou peelingu je odstránenie odumretých kožných buniek. Aké benefity to však má pre vlasovú pokožku? Peeling pokožky hlavy v prvom rade zabezpečí dôkladnú a hĺbkovú očistu – zbaví vlasovú pokožku nielen drobných šupiniek (odumretých buniek, lupín), ale aj zvyškov usadených stylingových prípravkov či prebytočného mazu.

Tieto nečistoty sa pritom podieľajú na upchávaní pórov a blokujú vlasové folikuly, čo môže viesť k problémom s rastom zdravých vlasov. Peeling vlasovej pokožky:

  • podporuje bunkovú obnovu na pokožke hlavy,
  • zlepšuje mikrocirkuláciu a stimuluje vlasové folikuly,
  • podporuje rast zdravých vlasov,
  • zabezpečí lepšiu výživu vlasov – vďaka čistej vlasovej pokožke sa k vlasovým folikulom, z ktorých vlasy vyrastajú, dostane viac výživných látok,
  • zabezpečuje lesk a zdravý vzhľad vlasov,
  • eliminuje mastnotu na pokožke hlavy,
  • upokojuje pokožku hlavy a eliminuje svrbenie,
  • zmierňuje problém so suchými aj mastnými lupinami,
  • eliminuje na vlasovej pokožke pocit zaťaženia.

Ako postupovať pri peelingu pokožky hlavy?

Peeling pokožky hlavy predstavuje v podstate prvý krok pri umývaní vlasov. Pred prvým použitím vždy skontrolujte návod na použitie na obale produktu. Vo všeobecnosti sa však peeling na pokožku hlavy používa obdobne ako pleťový alebo telový peeling. 

POSTUP: Prípravok najskôr pošúchajte medzi dlaňami a následne krúživými pohybmi votrite do vlhkej vlasovej pokožky. Pokožku hlavy rovnomerne po celej ploche pár minút masírujte, následne podľa odporúčaní nechajte pár minút pôsobiť a dôkladne vypláchnite vodou. 

Nasleduje umytie vlasov šampónom a použitie kondicionéru, prípadne aj masky. Pozor, hoci peeling zabezpečí prečistenie pokožky hlavy, nie je náhradou šampónu ani iného spomenutého vlasového prípravku!

Ako často si robiť vlasový peeling?

Peeling pokožky hlavy rozhodne nie je potrebné prevádzať pred každým umývaním vlasov. V prvom rade skontrolujte obal konkrétneho prípravku a zistite, ako často odporúča produkt aplikovať výrobca.

Vo všeobecnosti sa odporúča dopriať pokožke hlavy exfoliáciu raz za týždeň, a to najmä v prípade rýchlo sa mastiacej pokožky hlavy, lupín alebo v prípade častého používania stylingových prípravkov. Ak máte jemnejšie a suchšie vlasy alebo citlivú pokožku hlavy, môžete po vhodnom peelingu siahnuť raz za dva týždne.

Pozri aj: ​KVÍZ: Vlasy a mýty, ktoré o nich kolujú – rozpoznáš mýtus od pravdy?

Môže mať peeling pokožky hlavy nežiaduce účinky?

Peeling pokožky hlavy má mnoho benefitov, no môže v niektorých prípadoch vlasom škodiť? Vlasový peeling môže mať nežiaduce účinky najmä pri nešetrnej aplikácii na veľmi citlivú či vysušenú pokožku hlavy. Nežiaduci je v prípade takéhoto typu vlasov drsný peeling s veľmi hrubými čiastočkami. Spôsobiť môže podráždenie pokožky hlavy, svrbenie, lupiny, suché vlasy. 

Aby sa predišlo takýmto nežiaducim účinkom, je vhodné voliť správny peelingový prípravok pre daný typ vlasov, následne použiť hydratačné vlasové prípravky (šampón, kondicionér) a v neposlednom rade sa vyhýbať nadmernému používaniu peelingu. Nadmerná aplikácia peelingov na pokožku hlavy môže oslabovať vlasové folikuly alebo urýchľovať vymývanie farby z vlasov. 

Peeling pokožky hlavy nemusí byť úplne vhodný ani v prípade pokožky postihnutej psoriázou alebo nejakým typom dermatitídy, taktiež v prípade rán na vlasovej pokožke. Pre poškodenú pokožku hlavy sa neodporúča ani chemický peeling. 

Tip na domáci peeling na pokožku hlavy

Na prípravu domáceho peelingu na pokožku hlavy možno použiť rôznorodé bežne dostupné suroviny. Skvelým prírodným exfoliantom je napríklad cukor. Tiež možno použiť esenciálne oleje. Napríklad mätový olej je protizápalový a dokáže pokožku hlavy upokojiť. Vyskúšajte tento domáci peeling s kokosovým olejom i jablčným octom. 

Ingrediencie:

  • 1/4 šálky kokosového oleja

  • 3/4 šálky cukru
  • 5 až 6 kvapiek mätového oleja
  • 1 PL jablčného octu 
  • 1 PL kvalitného medu

Postup: Spomenuté ingrediencie dôkladne vymiešame a získame tak jednotnú zmes. Pripravený peeling votrieme do pokožky hlavy a krúživými pohybmi vlasovú pokožku premasírujeme. Necháme pár minút pôsobiť, dôkladne vypláchneme a pokračujeme umytím vlasov šampónom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní