Rastliny odpudzujúce osy a účinné pasce na osy: Ochráň sa pred bolestivým bodnutím

Rastliny odpudzujúce osy a účinné pasce na osy: Ochráň sa pred bolestivým bodnutím

Osy sú pre náš ekosystém nesmierne dôležité. Sú to užitočné tvory, ktoré majú v prírode svoje nezastupiteľné miesto. Avšak, nebudeme si klamať, osy nepatria medzi najpriateľskejší hmyz. A práve v tomto období, keď sa vonku otepľuje, tento pruhovaný hmyz vychádza z úľov, aby sa s nami „spriatelil“. Alebo aj nie!

Pri osách je potrebné mať sa na pozore. Svojim bzučaním a dotieravým poletovaním okolo môžu narušiť náš pokoj. A čo je najhoršie, tým, že osy začneme odháňať, ešte viac ich vyprovokujeme. Riziko uštipnutia je v takom prípade príliš vysoké. A verte, bodnutie osou je mimoriadne bolestivé a pre alergikov aj nebezpečné.

Nenechajte sa preto týmito malinkými tvormi vyprovokovať, ale bojujte proti ním prírodne. Máme pre vás niekoľko tipov, vďaka ktorým môžete minimalizovať ich výskyt vo vašej záhrade. Stačí, ak si do záhrady vysadíte týchto 5 rastlín. Dokonca poznáme aj babské triky, ako s osami bojovať.

Pozri aj: Papričky Jalapeños – ak ich v kuchyni nevyužívaš, naprav to! A prečo vlastne?

1. EUKALYPTUS

Skvelá vôňa pre niekoho, kto má rad takéto „mentolové arómy“. V saune alebo v kúpeli má eukalyptus nezastupiteľné miesto. Pomáha relaxovať, no dokonca je skvelou prísadou aj na uvoľnenie upchatých dutín.

Kým pre nás je eukalyptová vôňa príjemná, pre iné tvory je odpudzujúca. Práve silná aróma tejto rastliny je skvelým odpudzovačom ôs. Osy touto vôňou opovrhujú, a tak v prípade, že sa ich chcete zbaviť alebo sa vyhnúť ich prítomnosti v záhrade, tak si do nej vysaďte práve túto rastlinu.

Pokojne si natrhajte aj pár vetvičiek a vložte do vázy. Domácnosť bude krásne rozvoniavať. Pamätajte však, že na to, aby rastlina prosperovala, potrebuje plné slnko.

2. MÄTA

Keď už sme spomenuli osviežujúce rastliny, ktoré majú skvelú arómu, tak nesmieme vynechať ani bylinku, akou je mäta. Práve tá je v záhrade nevyhnutnosťou. Je skvelá do čaju, a to nielen čerstvá, ale aj sušená. Pokojne ju môžete pridať aj do limonády, použiť na ozdobenie zákuskov alebo pridať do jedál.

A, samozrejme, je to bylinka ideálna na odpudenie ôs zo záhrady. Mäta pieporná má zo všetkých rastlín najsilnejšiu arómu, a tá je pre osy neznesiteľná. Mäte sa najviac darí v čiastočnom tieni, no niektoré druhy obľubujú aj slnko.

Mäta rovnako patrí medzi bylinky, ktoré si môžete vysadiť aj na balkóne.

3. NECHTÍK LEKÁRSKY

Chcete svoju záhradu rozžiariť zaujímavými kvetmi a zároveň aj bylinkami so skvelými účinkami? Tak v tom prípade voľte nechtík lekársky, ktorý rovnako odpudzuje osy. Tieto bylinky s ohnivo žltou a oranžovou farbou majú korenistú vôňu, ktorú osy neznášajú.

Skvelou správou je, že nechtík lekársky nie je náročný na pestovanie. Miluje slnečné stanovišťa, preto ak ho vysadíte na správne miesto, odmení sa vám „bohatou úrodou“.

Nechtík nielenže odpudzuje hmyz, ale zároveň ho môžete zbierať a využiť napríklad na výrobu domácej nechtíkovej maste. Dopriať si môžete aj nechtíkový čaj, ktorý sa osvedčil napríklad pri tráviacich problémoch.

Neprehliadni: Umývačka riadu a jej používanie – nerobíš náhodou tieto chyby? Takto ju (ne)vedomky ničíš!

4. TYMIAN OBYČAJNÝ

Bylinka, ktorá svojou chuťou a arómou obohatí mnohé jedlá. No kým my na túto bylinku nedáme dopustiť, osy nie sú jej veľkými fanúšikmi. Takže, ak sa chcete vyhnúť poštípaniu osami, tak si vo svojej záhrade alebo v okolí altánku, či terasy vysaďte práve tymián.

Potešujúce je, že tymian je nenáročný na pestovanie. Dokonca dokáže rásť v mnohých klimatických podmienkach – aj v suchších a horúcich oblastiach. Najviac sa mu darí na slnečnejších stanovištiach s dobre odvodnenou pôdou. Tymian môžete pestovať aj na balkóne.

5. MUŠKÁTY

Prekvapení? Nuž mohlo by sa zdať, že všetky kvitnúce rastliny sú pastvou pre hmyz. No opak je pravdou. Muškáty majú svoju pre nás príjemnú, no pre osy veľmi intenzívnu a odpudzujúcu vôňu. Keďže osy sú príliš citlivé na príliš silné vône, muškáty sú skvelou voľbou aj pre vašu záhradu.

Dostupné sú rôzne odrody muškátov, preto pokojne vysaďte hneď viacero, ktoré skrášlia váš balkón, terasu, altánok a pod. Nádherne vyzerajú v závesných kvetináčoch. Potešujúce na týchto rastlinách je, že sú pomerne nenáročné na pestovanie a tiež, že kvitnú po celé leto.

Pozri tiež: Najväčšie chyby pri pestovaní izbových rastlín – robíš týchto 9 chýb aj ty?

Čo odpudzuje osy? Skúste babské rady

Osy dokážu byť skutočne dotieravé. Zaháňanie sa a odháňanie ich môže ešte viac vyprovokovať, čo sa môže pre vás stáť osudným, pretože práve takýmto spôsobom prinútite osy zaútočiť – štípancu sa tak nemusíte vyhnúť.

Avšak, ak sa chcete zbaviť ôs alebo predísť ich výskytu vo vašej záhrade, záhradnom sedení či na balkóne, vyskúšajte babské rady, ako sa zbaviť ôs.

  • Na stôl (či už na terase alebo balkóne), kde sedíte, postavte misku s nastrúhanou citrónovou kôrou a nadrvenými klinčekmi. Táto vôňa je pre osy odpudzujúca.
  • Chcete sa osám vyhnúť a predísť ich „vniknutiu“ do interiéru? Potrite okenné parapety alebo prahy dverí kyselinou octovou.
  • Posedenie na terase môže byť oveľa príjemnejšie, keď si zapálite sviečku s citrusovou arómou. Hmyz túto vôňu neznáša.

Pivná pasca na osy

Ak chcete proti osiam bojovať prírodne bez použitia chémie, tak vyskúšajte domáce pasce, proti ktorým hmyz nemá šancu. Zväčša dobre fungujú fľaše s úzkym hrdlom, cez ktoré sa hmyz už von nedostane. Fľašu obvykle stačí naplniť tým, čo osy priláka. Skúste napríklad pivo.

To nechajte buď v otvorenej plechovke alebo prelejte do fľaše. Pivo je pre osy veľkým lákadlom. Veď ste si možno aj všimli, že pri posedení na terase osy sadajú najmä na plechovku či pohár s pivom.

Tak to využite. Osy sa dostanú do plechovky, no von už nie. V pive sa jednoducho utopia.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní