Typická vôňa domácnosti – prečo má každý domov svoju vlastnú vôňu a u každého je iná?

Typická vôňa domácnosti – prečo má každý domov svoju vlastnú vôňu a u každého je iná?

Každá miestnosť má svoju typickú vôňu. V čakárni u lekára, v ordinácii či v nemocnici cítiť predovšetkým čistú dezinfekčnú vôňu. V knižnici či kníhkupectve to je vôňa kníh – atramentu a papiera, ktorá nás ako prvá omámi.

Ale, ako je možné, že každá domácnosť vonia inak? Koľkokrát ste si povedali, keď ste k niekomu prišli, že u neho krásne vonia? A tá vôňa bola a stále je rovnaká pri každej návšteve.

Stačí, že vám niekto otvorí dvere a vy hneď viete, či sa u neho budete cítiť príjemne. Áno, vône majú na nás veľký vplyv. A vedzte, že ak vás vôňa neosloví, môže byť pre vás nepríjemná a dokonca spôsobiť aj bolesť hlavy.

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo spôsobuje tieto vône? Najmä tie, ktoré sa vytvárajú v priebehu času, na rozdiel od tých, ktoré sa objavia po tom, ako nastriekate do miestnosti osviežovač vzduchu? Zisťovali sme, prečo každá domácnosť vonia inak a každá má svoju typickú vôňu.

Pozri aj: Okrúhly koberec sa nehodí všade: Do týchto priestorov ho určite nedávaj!

Prečo má každá domácnosť svoju typickú vôňu?

Vôňa domova je súhrou mnohých rôznych vôní. Patria sem predmety ako sviečky, esenciálne oleje a izbové spreje, ako aj čistiace prostriedky, pachy z varenia, pracie prostriedky a domáce zvieratá, naše parfumy – to všetko ovplyvňuje vôňu nášho domova.

Tá môže byť príťažlivá a privodiť pocit pohodlia. Avšak, samozrejme, môže byť aj nepríjemná – najmä v prípade, ak zanedbáte napríklad pravidelné upratovanie.

Zápach v domácnosti teda pochádza z mnohých vecí. Vďaka tomu má každá domácnosť svoju charakteristickú vôňu. Veľa robí domáci parfum, teda vonné spreje do domácnosti, ktoré umocňujú vôňu, ktorú vo vašom domove cítiť.

Prečo však rovnaký prípravok na prevoňanie domácnosti vonia u každého inak? Môžete si kúpiť rovnakú vôňu, akú používa vaša susedka, difuzér do domácnosti, elektrický osviežovač vzduchu, osviežovač na nábytok a pod., no aj tak nemusí vaša domácnosť voňať rovnako.

Vôňu ovplyvňuje jedlo i používané prípravky

Treba si uvedomiť, že v každej domácnosti sú vône iné. Veľa závisí aj od jedla, ktoré varíte. Koláča, ktorý ste upiekli. Od aviváže, pracieho prostriedku či vonných olejov do prania, ktoré používate – ich vôňa sa rovnako môže vznášať v celej domácnosti.

Rovnako od toho, či máte v domácnosti domáce zvieratá alebo fajčiarov. Vône sa totižto miešajú, a tak vám vo výsledku vznikne úplne iná, jedinečná vôňa, ktorá je typická pre vašu domácnosť.

Na vôňu domácnosti vplývajú aj kvety

Vôňu domácnosti umocňujú aj kvety. Hlavne tie, ktoré obsahujú vonné silice, ktoré sa vznášajú vo vzduchu. Napríklad čerstvé rezané kvety potešia každú ženu a môžu domácnosť rozvoňať. Aj kvety v črepníku robia svoje. Napríklad hyacint i ľalia má výraznú vôňu.

Ak ich pestujete, môžu výrazne ovplyvniť vôňu vašej domácnosti. A čo taký orgován? Ak ste si ho natrhali, tak jeho opojná vôňa vás môže v domácnosti prekvapiť.

Vôňa domácnosti a nábytok

Platí teda, že všetko, čo sa nachádza v danej domácnosti, môže ovplyvniť jej vôňu a dokonca aj zápach. Nakoniec sa zastavíme ešte aj pri nábytku. Pretože aj samotný nábytok môže podčiarknuť vôňu domácnosti. Nová drevená podlaha, drevený nábytok, nový koberec – prírodná vôňa pre skutočných pôžitkárov. Pamätajte teda, že všetko nové v domácnosti môže ovplyvniť jej vôňu.

Zaujme ťa aj: Umývačka riadu a jej používanie – nerobíš náhodou tieto chyby? Takto ju (ne)vedomky ničíš!

Čo spôsobuje zápach domácnosti?

Na jednej strane sú vône, ktoré sú príjemné a navodzujú pocit domova. No na druhej strane sú zápachy, ktoré sú pre mnohých nepríjemné. Občas sa teda môžeme stretnúť aj so zápachom v domácnosti, ktorý sa môže šíriť odkiaľkoľvek.

  • Práčka, sušička, umývačka riadu – časté používanie a ich nepravidelné čistenie môže spôsobiť, že sa v nich vytvorí pleseň. Zatuchnutá bielizeň či zapáchajúci riad sú len zlomkom toho, čo môže spôsobiť zápach domácnosti.
  • Nedostatočné vetranie – pri nedostatočnom a nepravidelnom vetraní sa môže kumulovať vlhkosť v interiéri, čo prispieva k vzniku plesní. Tie sú často príčinou zápachu v domácnosti a nie len v kúpeľni.
  • Topánky – najmä pracovné topánky, ktoré máte na nohách 8 hodín vkuse a v ktorých sa vám nohy potia, môžu zapáchať. Ak ich nedáte na vzduch vyvetrať, ale necháte ich v chodbe, nepríjemný zápach sa môže šíriť celou domácnosťou.
  • Ľudská vôňa – každý z nás má svoju typickú vôňu. Tú ovplyvňuje jedlo, ktoré konzumujeme (napr. príliš korenisté jedlo môže prispieť k výraznejšiemu telesnému zápachu). Choroby, s ktorými bojujeme alebo ktoré práve prekonávame. Aktivity, ktorým sa venujeme – najmä cvičenie. A práve aj vôňa našej pokožky či dychu ovplyvňuje vôňu / zápach domácnosti.
  • Vôňa zvierat – vôňa zmoknutého psa, zápach z mačacích kameňov (mačacieho záchoda), voda v akváriu s rybičkami môže prispieť k nepríjemnej vôni v domácnosti.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní