Okrúhly koberec sa nehodí všade: Do týchto priestorov ho určite nedávaj!

Okrúhly koberec sa nehodí všade: Do týchto priestorov ho určite nedávaj!
  • 08.05.2023
  • Michaela Kožáková

Koberec predstavuje vkusný doplnok do interiéru, ktorý má viac ako len estetickú funkciu. Mäkký koberec dokáže príjemne zahriať, dodáva celej miestnosti útulnosť a je obľúbeným miestom na hru detí. 

Koberce tiež zlepšujú akustiku priestoru, chránia podlahu pred poškodením, pohlcujú prach, ktorý by inak poletoval vo vzduchu, udržia až 25 percent tepla a zvyšujú pocitovú teplotu až o 4 stupne Celzia. 

Kusové koberce, behúne, celoplošné koberce, kruhové koberce, veľké koberce do obývačky, malé koberce, oválne koberce či okrúhly jutový koberec – existuje veľké množstvo druhov a dizajnov kobercov, ktoré sa však nehodia do úplne každej miestnosti. Ak je však koberec použitý správne, môže sa stať štýlovým doplnkom vašich priestorov. 

V poslednej dobe medzi obľúbené kúsky patrí okrúhly koberec. Zvažujete i vy jeho kúpu? Chcete pridať do svojich priestorov textúru a teplo v podobe koberca v tvare kruhu? Do ktorých miestností sa nehodí a naopak, do akých priestorov je ideálny?

Neprehliadni: Izbové rastliny do tmavých miestností: Tieto neuhynú ani v tmavom kúte!

Čo zvážiť pri výbere koberca?

  • Veľkosť koberca ovplyvňuje veľkosť miestnosti a rozloženie nábytku. Príliš malý koberec by mohol pri nábytku zaniknúť. Pred kúpou koberca umiestnite na podlahu noviny v rovnakých rozmeroch alebo naznačte jeho okraje na zem maliarskou páskou, aby ste mali predstavu, ako bude miestnosť s kobercom vyzerať.
  • Nezabúdajte na to, že koberec by mal rešpektovať tvar a veľkosť nábytku.
  • Do jedálne, kuchyne a detskej izby vyberajte koberce s krátkym vlasom – jednoduchšie sa z nich budú odstraňovať škvrny, omrvinky či iné nečistoty. 
  • Pri umiestnení koberca do spálne pod posteľ prihliadajte na jej šírku. Spod postele by mal presahovať aspoň 45 centimetrov.
  • Na miesta, kde je vyžadovaná vysoká odolnosť voči opotrebovaniu, voľte záťažové koberce. Na tieto typy kobercov sú kladené nároky nielen na odolnosť a dlhú životnosť, ale aj na príjemný došľap, ľahkú údržbu a zaujímavý dizajn.
  • Každý koberec, kusový alebo celoplošný, by mal farebne ladiť s ostatným vybavením izby. 
  • Koberce sú dostupné v rôznych materiáloch, od tých prírodných ako je ľan, sisal, bavlna, juta či vlna, hodváb alebo mohér až po syntetické materiály ako nylon či akryl. S výberom materiálu súvisí aj jeho opotrebovanie, náročnosť čistenia a cena. 

Koberec pod jedálenský stôl

Okrúhly jedálenský stôl a okrúhly koberec sú dokonalou kombináciou, za ktorú by sa nehanbil ani skúsený interiéroví dizajnér. Ak hľadáte koberec pod stôl do vašej jedálne, rozhodujúci je tvar stola. Pod obdĺžnikový stôl radšej zvoľte obdĺžnikový alebo oválny koberec.

Pokiaľ ide o veľkosť koberca, je dôležité, aby všetky stolové nohy a stoličky sa nachádzali na koberci, a aj vtedy, keď stoličky mierne odsuniete. Dopredu premyslite aj materiál a farebnosť. Koberec by mal byť ľahko čistiteľný, a takisto by nemal byť biely alebo bledý. Myslite aj na to, že ak si kúpite hrubý alebo chlpatý koberec, budú sa vám doňho zachytávať nožičky stoličiek.

Dlhá a úzka obývačka

Veľké koberce sa výborne hodia do obývačiek. Avšak okrúhly koberec nebude pôsobiť veľmi pekne v dlhej a úzkej obývačke. Takýto koberec totiž zbytočne rozbije priestor a zvýrazní jeho dĺžku. Dlhá obdĺžniková miestnosť si jednoducho vyžaduje obdĺžnikový koberec, ktorý bude odrážať jej tvary.

Kruhové koberce sa nehodia ani pod sedačky v tvare písmena L. Naopak, ak máte sedenie v mäkkých tvaroch, oválny koberec môže byť ideálnym a nápaditým doplnkom.

Ak však túžite po oválnom koberci pod konferenčný stolík či do priestorov vašej obývačky, zvážte umiestnenie dvoch, troch väčších okrúhlych kobercov po celej dĺžke miestnosti. 

Úzka chodba

Ak chcete svoju úzku chodbu, vstupnú miestnosť alebo predsieň oživiť kruhovým kobercom, radšej si to rozmyslite. Ani do takejto miestnosti sa oválny koberec nehodí, bude skôr vyzerať smiešne. Stavte na dlhý, moderný behúň, ktorý návštevníkov povedie do obývačky či iných centrálnych priestorov.

Pozri aj: Trendy dizajn kúpeľne v roku 2023: Inšpiruj sa vzormi či farbami a pusti sa do renovácie!

Kam sa hodí okrúhly koberec?

  • Jedáleň – ako sme už spomenuli vyššie, pod okrúhly jedálenský stôl voľte okrúhly koberec. Takáto symetria pôsobí veľmi elegantným a upokojujúcim dojmom. 
  • Obývačka – máte v obývačke okrúhly konferenčný stolík alebo nábytok s oblými hranami? Ak áno, okrúhly koberec do nej perfektne zapadne a miestnosť bude pôsobiť uceleným a útulným dojmom. 
  • Spálňa – koberec okrúhleho tvaru zvýrazní intímnu atmosféru v spálni a vynikne najlepšie vtedy, keď sa nebude dotýkať stien. 
  • Detská izba – do izby pre deti zvoľte menší okrúhly koberec s priemerom okolo 120 centimetrov. Detské koberce slúžia na vymedzenie jednotlivých zón a dotvorenie príjemnej atmosféry.
  • Kúpeľňa – okrúhly koberec do kúpeľne je praktickou voľbou. Pri správnom výbere farieb a materiálu môže byť tiež estetickým doplnkom.
  • Terasa – obojstranné okrúhle koberce sú vhodné pre doplnenie vášho nábytku na terase. Menší koberec môžete uložiť pod závesné kreslo alebo ním vymedziť kútik na hranie pre deti, väčšie zase umiestniť pod sedenie.
Koberec

Zdroj: PINTEREST/roomdecoraesthetic.com

Koberec

Zdroj: PINTEREST/zdesignathome.com

Koberec

Zdroj: PINTEREST/dorisleslieblau.com

Koberec

Zdroj: PINTEREST/studiozodiac.nl

Koberec

Zdroj: PINTEREST/etsy.com

Koberec

Zdroj: PINTEREST/artpaintingcanvas.com

Koberec

Zdroj: PINTEREST/huizedop.nl

Koberec

Zdroj: PINTEREST/visi.co.za

Koberec

Zdroj: PINTEREST/ediva.gr

Koberec

Zdroj: PINTEREST/Leone Garrau


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní