Pre-poo metóda, ktorá je predkrmom pre vlasy: Ako a kedy ju vyskúšať?

Pre-poo metóda, ktorá je predkrmom pre vlasy: Ako a kedy ju vyskúšať?

Deň čo deň vystavujeme naše vlasy rôznym vonkajším vplyvom, ktoré ich môžu vysušiť, poškodiť alebo spôsobiť ich lámanie. Už len také časté fénovanie alebo žehlenie vlasov, ich chemické ošetrovanie a farbenie či zlá starostlivosť môže prispieť k ich oslabeniu, vypadávaniu a krepateniu. Áno, všetky tieto negatíva, s ktorými zápasíme každý jeden deň, sú pre nás frustrujúce. Skrotiť nepoddajné vlasy, bojovať s vypadávaním vlasov i ďalšími vlasovými problémami nie je vôbec jednoduché. Niekedy sa pod tento stav dokonca môže podpísať aj nedostatočná vnútorná výživa či nedostatok vitamínov.

Pri týchto problémoch vás nemusia zachrániť ani šampóny či kondicionéri, ktoré sľubujú zázračné obnovenie a uzdravenie vlasov. Čo vám však môže pomôcť je pre-poo metóda, ktorú by sme mohli označiť za akýsi predkrm pre vlasy. Ide v podstate o „predšampónovanie“, o ktorom len málokto počul. Čo to vlastne je?

Pozri aj: Žena ukázala, ako vytvoriť drdol za pár sekúnd: Ideálny aj na svadby či oslavy

vlasový olej

Zdroj: Shutterstock®

Čo je pre-poo metóda?

Pre-poo metóda je proces, ktorý sa vykonáva pred umývaním a teda šampónovaním vlasov. Je to ďalší krok v režime starostlivosti o vlasy, ktorý však chráni vlasy pred vysúšaním šampónom. Šampóny majú totižto za úlohu odstrániť z vlasovej pokožky všetky nečistoty, ktoré sa na nej nachádzajú. S nečistotami však odchádza aj kožný maz, ktorý vlasy i vlasovú pokožku vyživuje. Vlasy tak strácajú svoju vitalitu a zdravie. Aby ste minimalizovali tento problém, odborníci odporúčajú vyskúšať práve túto metódu.

Pri pre-poo metóde môžete siahnuť po rôznych vlasových olejoch, maskách, peelingoch či dokonca si môžete vytvoriť vlastné DIY vlasové prípravky, ktoré vám pomôžu ochrániť vlasy, hydratovať ich a prispieť k ich zjemneniu a lesku.

Hlavným cieľom tejto metódy je chrániť vlasy a udržať ich hydratované počas bežného umývania. Kaderníci uvádzajú, že táto metóda je obzvlášť vhodná pre kučeravé, poškodené a nepoddajné vlasy. Takáto „predšampónová“ výživa pôsobí ako ochranná bariéra proti nadmernému poškodeniu vplyvom použitých šampónov.

Ako vykonávať pre-poo metódu?

Všetko závisí od vašich požiadaviek a potrieb vlasov. V konečnom dôsledku však túto metódu môžeme rozdeliť do 2 kategórií podľa toho, čo očakávame najviac – lesk vlasov alebo ich hydratácia.

Ak chcete vlasovú pokožku osviežiť a vlasom dodať lesk, mali by ste voliť peelingy alebo detoxikačné vlasové séra. Naopak, ak vlasom i vlasovej pokožke chcete dodať extra dávku hydratácie, mali by ste voliť vlasové oleje či masky. Ideálne je siahnuť po kokosovom, argánovom, olivovom alebo ricínovom oleji.

Pokiaľ ide o dĺžku kúry, tak tá by sa mala vykonávať pred umývaním vlasov. Ak budete voliť peelingy, tie by sa mali na vlasovú pokožku naniesť 20 minút pred nanesením šampónu na vlasy. Oleje je ideálne nechať pôsobiť 30 minút.

Zaujme ťa: Zdravotné problémy podľa farby vlasov: Vedci prišli so zaujímavými poznatkami

ako na pre-poo metódu

Zdroj: Shutterstock®

Ako často túto metódu vykonávať?

To do značnej miery závisí od typu vašich vlasov a od toho, akú kúru zvolíte. Čistiace prípravky, teda peelingy, by sa mali obmedziť na používanie raz do mesiaca. Hydratačné masky a oleje môžete do svojej rutiny pridávať tak často, ako len chcete. Majte však na pamäti, že aj nadmerná hydratácia vlasov a vlasovej pokožky môže mať v konečnom výsledku negatívny vplyv na vaše vlasy. Ak sa chcete vyhnúť ich splyhnutiu a nechcete, aby stratili svoj objem, tak ich nezaťažujte olejmi každý jeden deň. Raz do týždňa bude ideálny interval na pre-poo metódu. Majiteľky kučeravých vlasov však môžu túto metódu využívať aj častejšie.

Čomu sa pri pre-poo metóde vyhnúť?

Táto metóda nemá žiadne obmedzenia. Kaderníci však neodporúčajú používať rovnaký typ ošetrenia ako je váš šampón – to znamená, že ak používate hydratačné šampóny, cieľom pre-poo metódy by nemalo byť zvlhčovanie vlasovej pokožky. V tomto prípade by ste nemali používať hydratačné oleje ani masky pred šampónovaním.

Rovnako ako pri starostlivosti o pleť, čaro pre-pooingu spočíva v jeho prispôsobovaní. Môžete experimentovať s rôznymi metódami aplikácie, s rôznymi produktami a zvoliť si taký postup, ktorý vám bude vyhovovať najviac.

Pozri aj: Ako skrotiť vlnitú hrivu? Skús tieto jednoduché účesy pre vlnité vlasy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Marta Hollá 04.05.22 14:46

MH
karma
91.00

o tejto metóde som ešte nepočula, no určite skúsim

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 05.05.22 06:46

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavá metóda.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 06.05.22 20:43

karma
-1.00

Hlavným cieľom tejto metódy je chrániť vlasy a udržať ich hydratované počas bežného umývania tak to som netušila

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 07.05.22 18:49

MM
karma
100.00

zasa som múdrejšia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní