Ktoré bylinky sú vhodné pre deti na čaj alebo ochutenie jedla?

Ktoré bylinky sú vhodné pre deti na čaj alebo ochutenie jedla?

Lámete si hlavu nad tým, aký bylinkový čaj dopriať svojmu malému dieťaťu alebo uvažujete, akým korením ozvláštniť drobcovi jedlo? V tom prípade je tento článok určený presne pre vás. Samozrejme, nie všetky bylinky či koreniny sú vhodné pre maličké deti, preto čítajte ďalej a načerpajte inšpiráciu. Nie je totiž nevyhnutné, aby ste sa bylinkám v pitnom režime a detskom menu úplne vyhýbali. Bola by to škoda, nakoľko so sebou prinášajú množstvo zdravotných benefitov.

Dôležité pravidlo

Keď sa rozhodnete svojmu dieťaťu dopriať bylinky, či už na ozvláštnenie jedla alebo chcete v podobe čaju využiť konkrétny zdravotný benefit tej-ktorej rastlinky, tak majte na pamäti dôležitú zásadu. Malým deťom dávajte na počiatočné vyskúšanie len jeden druh bylinky a s časovým odstupom troch dní môžete použiť zas inú. Tento postup je podobný ako pri skúšaní nového jedla. Ak by sa totiž objavila alergická reakcia, viete lepšie identifikovať príčinu ako v prípade podania čaju z bylinnej zmesi. Až po tom, keď budete mať jednotlivé bylinky s odstupom času vyskúšané, môžete drobcovi dopriať aj viaczložkový čaj. V malom veku to s množstvom čaju rozhodne netreba preháňať, deťom do 7 kg sa odporúčajú za deň len 2 polievkové lyžice čaju z byliniek a do hmotnosti 30 kg zhruba ½ pohára bylinkového čaju. Pri príprave treba vždy dávať pozor na to, aby sa nepresiahla doba varenia a lúhovania.

Pozri aj: Kontroverzné prepichovanie uší u bábätiek: Kedy a ako je to vhodné?

dieťa s čajom

Zdroj: Shutterstock®

Bylinkové čaje pre malých

Čaje z byliniek, ale celkovo čaje by sa nemali podávať deťom menším ako 6 mesiacov, výnimkou sú prípady choroby, horúčky, mimoriadne teplého počasia či hrozby dehydratácie. Dôležité však je, aby tieto čaje neboli sladené. Od šiestich mesiacov do roka veku dieťatka je vhodný feniklový čaj, ktorý napomáha aj pri ťažkostiach so žalúdkom a trávením či pri zápche. A podobne aj anízový čaj, ktorý bojuje proti nadúvaniu a tráviacim problémom. Po prvom roku života sa odporúčajú čajíky z divozelu, sedmokrásky, ostružiny či ibišteka. Pokojný spánok navodí čaj z medovky či kozlíka. No a do troch rokov veku dieťaťa môžete zaradiť aj čaje z bazy či šípok, ktoré sú nabité vitamínom C, ale vynikajúce sú aj čaje z agátu a lipového kvetu. Posledný spomínaný je skvelým pomocníkom pri horúčkach. Materina dúška zas upokojuje a pomáha pri prechladnutí. No a v boji proti zápalu dýchacích ciest môžete dieťaťu pripraviť čaj z pamajoránu.

fenyklový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Pre malé deti však nie sú vhodné čaje z paliny, sladkého drievka, benedikta lekárskeho či zemežlče. Vyhnúť by ste sa radšej mali aj harmančeku, nakoľko sú naň dosť časté alergické reakcie. Niektoré bylinky sú naozaj problematické a z tohto dôvodu je treba pochybnosti pri ich zavádzaní do pitného režimu či stravy dieťaťa radšej prekonzultovať s detským lekárom.

TIP: Aj keď v obchodoch narazíte na granulované čaje pre deti, ktoré sa prezentujú ako bylinkové, snažte sa im vyhnúť. Obsahujú totiž množstvo cukru a len veľmi malý podiel bylinkovej zložky. Uprednostnite teda radšej klasické jednozložkové čaje, najlepšie v bio kvalite.

bylinky v jedle

Zdroj: Shutterstock®

Bylinky a koreniny v jedle

Už ročnému dieťatku môžete pomaly pridávať do jedla aj bylinky a koreniny. Vyhnúť by ste sa však radšej mali muškátovému oriešku, čiernemu koreniu a štipľavým typom korenín. Ideálne sú na ochutenie detského jedla petržlenová vňať a pažítka, obsahujú hodnotné zložky, no s ich varením to netreba preháňať, aby si zachovali svoje zdravotné benefity. Vždy je lepšie uprednostniť čerstvé bylinky pred sušenou verziou pomletou na prášok, pretože ten dokáže organizmus spracovať ťažšie. Medzi ďalšie bylinky vhodné pre deti patria: kôpor, bazalka, rasca, fenikel, bobkový list, ligurček, žerucha.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 29.05.19 08:30

ĽŠ
karma
100.00

Malým deťom dávať na počiatočné vyskúšanie len jeden druh bylinky je veľmi dobré a dôležité pravidlo.

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 07:34

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 07:34

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 18:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 18:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní