Prečo nechudnem? Tu sú časté dôvody, prečo ručička na váhe neklesá!

Prečo nechudnem? Tu sú časté dôvody, prečo ručička na váhe neklesá!

Prečo nechudnem, keď pre to robím všetko, čo je v mojich silách? I vám neustále v mysli vyskakuje táto otázka, keď sa smutne pozeráte na váhu, ktorá vás nechce potešiť menším číslom? Nuž, dôvodov, prečo sa chudnutie niekedy zastaví, je skutočne mnoho. V prvom rade je potrebné zmieniť, že číslo na váhe niekedy nie je všetko. Vhodné je tiež premeriavať si jednotlivé partie tela. Možno o tom ani neviete a už ste vďaka svojej snahe zhodili niekoľko centimetrov z obvodu pása. Čo však v prípade, ak má človek s chudnutím skutočný problém? Je potrebné sa zamyslieť nad možnými príčinami a tie čo najlepšie eliminovať. A kvôli čomu nám neklesá ručička na váhe?

Nepravidelná strava

Prvou možnou príčinou, prečo má človek problémy s chudnutím, je nepravidelné stravovanie. Ideálne je rozložiť si jedlá rozumne počas celého dňa a žiadne hlavne nevynechávať. Dobre to chráni pred nadmerným hladom, ktorý nás následne často prinúti zjesť aj to, čo by sme nemali. Je rovnako nevhodné počas dňa jesť striedmo, pretože si napríklad na jedlo nenájdeme čas, a potom chýbajúce kalórie doháňať večer.

Odporúčame: Podceňujeme ho, no nemali by sme. Pozri sa, aké účinky má kaleráb!

zlá diéta

Zdroj: Shutterstock®

Veľké alebo malé porcie jedla

Pre zdravé chudnutie je nevyhnutná hlavne zdravá strava, ktorá poskytne telu všetky živiny. Je však dôležité aj to, koľko toho zjeme. To, že je niečo zdravé, ešte neznamená, že to môžeme jesť v neobmedzenom množstve. Napríklad orechy sú veľmi zdravé a telu prospešné, no tiež riadne kalorické. Zároveň je úplne nežiaduce, aby človek jedol naopak málo. Drastické diéty a nedostatočné porcie jedla môžu na začiatku pomôcť človeku zhodiť nejaké kilá, no ohrozujú jeho zdravie a časom aj tak k ničomu nevedú. Ak človek skutočne túži zhodiť prebytočné kilá, mal by si plne uvedomovať, koľko toho cez deň zje. Nadbytok aj nedostatok stravy chudnutie výrazne brzdia.

Nedostatok bielkovín či tukov

Naša strava by mala byť nielen pravidelná, ale rovnako aj vyvážená. Mala by telu dopriať všetky potrebné látky. Chudnutie môže výrazne spomaliť až zastaviť nedostatok bielkovín v strave. Ak si naopak doprajeme raňajky bohaté na bielkoviny, udržia nás dlhšie nasýtených a zabezpečia menší apetít počas dňa. Pri chudnutí by sme nemali zabúdať ani tuky, samozrejme, tie zdravé. Ich zdrojom sú ryby, oriešky aj rozličné semienka. Skutočne sa ich nemusíme báť, okrem iného tiež podporujú vstrebávanie mnohých vitamínov.

ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Konzumácia ovocia v nevhodný čas

Áno, ovocie je veľmi zdravé, plné vitamínov a minerálnych látok a v našich jedálničkoch by bezpochyby malo mať svoje pevné miesto. Netreba však zároveň zabúdať na to, že rozličné ovocné druhy sú plné cukrov. Preto by sme si vždy ovocie mali dopriať v primeranom množstve, napríklad jednu či dve porcie denne. Dôležité je aj to, kedy ho jeme. Banán, jablko či veľká hrsť bobuľového ovocia predstavujú skvelú zdravú desiatu, ktorá nám pred obedom doplní potrebnú energiu. Ak si však na večeru doprajete veľkú misu ovocného šalátu v domnienke, že si dávate niečo zdravé a diétne, ste na omyle. 

Vynechávanie raňajok

Ako sme už spomenuli vyššie, dôležitá je zdravá a pravidelná strava. Vynechávať by sme pritom rozhodne nemali raňajky. Tie nás ráno naštartujú a dodajú nám množstvo potrebnej energie. Vynechávanie raňajok zvyšuje hladiny cholesterolu v krvi, čo škodí srdcovo-cievnemu systému. Ak si myslíte, že vynechaním raňajok ušetríte nejaké kalórie, ste na omyle. Ľahko vás zastihnú návaly hladu a pri nasledujúcom pokrme, napríklad obede, často zjete oveľa viac, ako by vám za normálnych okolností stačilo.

Pozri aj: Čo s nami robí nakladaná zelenina? O jej benefitoch si netušila

sladené nápoje

Zdroj: Shutterstock®

Nepravidelný alebo zlý pitný režim

Pri chudnutí sa to ani zďaleka netočí len okolo stravy, aj keď tá hrá určite hlavnú rolu. Veľký význam má však aj pitný režim. Ak chcete úspešne chudnúť, dávajte si pozor na to, koľko toho cez deň vypijete. Dostatok čistej vody podporuje odstraňovanie škodlivín z tela aj metabolizmus. Nedostatok tekutín spôsobuje viaceré problémy a rovnako je častou príčinou hladu. Ak pocítite hlad, vždy sa najskôr uistite, že vaše telo nie je len smädné. Dôležité je však aj to, čo pijeme. Sladené nápoje či alkohol sú nežiaduce a dozaista nie sú vítanou súčasťou pitného režimu. Proces chudnutia môžu výrazne brzdiť.

Nedostatok pohybu

Ďalšou možnou príčinou toho, že ručička na váhe neklesá, je aj nedostatok pohybu. Áno, strava a pohyb idú ruka v ruke. Ak vám skutočne záleží na tom, aby ste sa prepracovali ku krajšej postave a celkovo zdravšiemu telu, mali by ste telu dopriať dostatok fyzickej aktivity a vyhýbať sa sedavému spôsobu života. Nedostatok pohybu navyše spôsobuje mnohé problémy. Zhoršuje fyzickú kondíciu, môže viesť k tráviacim ťažkostiam aj zhoršovať činnosť mozgu.

nedostatok spánku

Zdroj: Shutterstock®

Nedostatok spánku

K problémom s redukciou váhy môže prispievať aj nedostatok spánku. Pravidelný a kvalitný spánok má pozitívny vplyv na psychické aj fyzické zdravie človeka. Deficit poriadneho odpočinku je rizikovým faktorom mnohých ochorení a rovnako môže viesť až k obezite. Za problémami s chudnutím však môže stáť aj zdravotný stav jedinca. Mnohé ochorenia sťažujú chudnutie a dokonca spôsobujú prírastok na váhe. Môže ísť napríklad o problémy so štítnou žľazou či syndróm polycystických vaječníkov. Je dôležité poznať svoj zdravotný stav a prípadné ťažkosti konzultovať s lekárom. 

Stres

Nakoniec môžeme dôvody, prečo sa nám nedarí chudnúť, hľadať aj v našej hlave. Napríklad nadmerný stres má na naše zdravie ničivé účinky a rovnako môže sťažovať chudnutie. Taktiež môže byť príčinou to, že sme na seba až príliš prísni, prípadne si dokonca dávame nereálne ciele. Pri chudnutí je dôležitá trpezlivosť. Výsledky nie je možné vidieť za pár týždňov. Zdravé chudnutie je v prvom rade pomalé a racionálne. Iba tak je možné dosiahnuť dlhodobé výsledky. Trápenie sa diétami nikam nevedie. Pri chudnutí by navyše nikdy nemala chýbať správna motivácia. Chudnúť by sme mali hlavne preto, lebo sa chceme cítiť lepšie a zdravšie, nikdy by sme to nemali robiť kvôli iným.

Odporúčame: Chudnutie a alkohol: Zlá alebo neškodná kombinácia? Zisti pravdu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 24.01.20 05:07

ĽŠ
karma
100.00

Dôvody, ktoré treba zvážiť a prehodnotiť.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 25.01.20 23:16

karma
109.00

Cenné rady...nezaškodilo by dať dole pár kíl.Ale v staršom veku to ide už ťažšie.A ako je tu spomenuté,aj pri poruche so štítnou žľazou to ide ťažko.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 28.01.20 20:07

MK
karma
100.00

pomôže pravidelná strava a pitný režim:)

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 15.02.20 15:09

karma
74.00

perfekné už sa toho len držať

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní