Sme to, čo jeme

Sme to, čo jeme
  • 15.06.2014
  • Barbora Daxner

  • 7
  • 0

"SME TO, ČO  JEME"

V tomto prísloví sa skrýva neskutočná pravda. Tvrdí to aj prastará indická ajurvéda, ktorej neoddeliteľnou súčasťou je zdravá životospráva a stravovanie. 

Neoddeliteľnou súčasťou ájurvédy je zdravá životospráva a stravovanie.

Masáže či nárazová detoxikácia sami o sebe nemajú priveľký zmysel, ak ich nesprevádza zmena myslenia a životného štýlu. Ájurvédska kuchyňa využíva päťtisíc rokov staré overené recepty, primárne založené na báze zeleniny, ryže a korenín, ktoré sú ušité na mieru jednotlivým typom človeka, takzvaným dóšam. Správna kombinácia jedál vás dokáže nadopovať obrovskou porciou energie, očistiť vás od škodlivých látok, uchrániť vás od mnohých zdravotných problémov a udržať vašu telesnú schránku mladú a fit.

ajurvédska masáž

Zdroj: Shutterstock®

Zabudnite na mäso

Ájurvédska kuchyňa pozostáva najmä z korenenej varenej alebo dusenej zeleniny, varenej ryže a indického chleba, pripomínajúceho tvarom aj chuťou naše pšeničné placky. Niektorí odborníci tvrdia, že v tradičnej ájurvédskej kuchyni by ste mäso a ryby hľadali márne. Je výlučne vegetariánska. Možno vám na prvý pohľad znie jednotvárne, no vďaka jej pestrosti a intenzite vôní a chutí však sotva postrehnete, že vašim chuťovým pohárikom „niečo” chýba.

V ájurvédskom stravovaní je najdôležitejšie vedieť, kedy máte jesť aké kombinácie jedál počas dňa, aj počas ročných období s prihliadnutím na svoju dóšu. Je to pomerne zložitý a striktný režim, pozitívne účinky sú však nedozierne. Základom celej indickej kuchyne je varená ryža. Podľa možností by sa mala jesť každý deň. Má to svoje opodstatnenie - prečisťuje tráviaci trakt. Okrem toho je výživná, ľahko stráviteľná a je vhodnou prílohou k zeleninovým jedlám.

maso

Zdroj: Shutterstock®

Dóša Kapha by sa však napríklad mala ryži vyhýbať, respektíve nepreháňať to s jej konzumáciou. Každá zo surovín má teda na jednotlivé dóše iné účinky. Zelenina je univerzálna.  A v každom jedle sa rôzni. Dochucuje sa koreninami, najčastejšie kurkumou, koriandrom, karí a mätou.

indické koreniny

Zdroj: Shutterstock®

Koreniny - áno alebo nie?

Umením ajurvédskeho kuchára nie je pokrm ako taký uvariť, ale zostaviť správny pomer korenín. Väčšinou ide do každého jedla tých istých päť - šesť druhov korenín, vždy však v inom pomere a kombinácii. Základom je kurkuma a koriander a ostatné sa pridávajú, treba však vedieť aké a koľko. Typické indické, a teda aj ájurvédske jedlo, robia koreniny pridané v správnom čase varenia do jedla a v správnej kombinácii.

korenie

Zdroj: Shutterstock®

Nemôžu však koreniny vo veľkom množstve človeku uškodiť? Špecialisti na ajurvédsku kuchyňu tvrdia, že je to len mýtus. V Indii sa podávajú korenené jedlá aj malým deťom. Má to svoj význam aj zo zdravotného hľadiska, keďže v tamojšom teplom podnebí sa potraviny rýchlejšie kazia a koreniny majú aj antibakteriálnu a dezinfekčnú vlastnosť. Koreniny však nie sú vhodné pre všetky typy dóš. Napríklad dóša Pitta by mala s koreninami zaobchádzať opatrne. 

mrazená zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Zabudnite na mrazené jedlo

Ďalšou z podmienok ájurvédskeho stravovania je príprava pokrmov z výlučne čerstvých surovín. Žiadna mrazená zelenina! Jedlo nesmie stáť dlhšie ako dve hodiny, pretože inak stráca na výživovej hodnote. Je dôležité, ako sú jednotlivé ingredience skombinované na tanieri. Kuchár si musí dopredu premyslieť, ktoré kombinácie jedál môže použiť, aby spolu harmonizovali nielen chuťovo, ale aj z hľadiska ájurvédskej typológie. Nemôže jedlá hocijako živelne kombinovať. Stať sa ájurvédskym kuchárom preto nie je jednoduché. Predchádza tomu dlhoročné štúdium a ešte dlhšia prax. Nečudo, že sa ájurvédska kuchyňa považuje v rámci indickej kuchyne za vyšší level.


  • 7
  • 0
Návrat hore
Autor článku

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Domácnosť

Správna teplota v chladničke: Stavíme sa, že ju v nej nemáš!

  • 105
  • 4
  • 23.08.2020
Rodina

Nástrahy virtuálneho sveta: Čo robiť, ak sa človek stane obeťou sexuálneho predátora?

  • 56
  • 2
  • 04.09.2020
Domácnosť

Domáce zvieratá k malým deťom: Ktoré sú vhodné a ktorým povedať nie?

  • 17
  • 5
  • 13.09.2020
TOPlist