Červené znamienko či biely fľak na koži – ktoré kožné útvary môžu byť nebezpečné?

Červené znamienko či biely fľak na koži – ktoré kožné útvary môžu byť nebezpečné?

Medzi najčastejšie sa vyskytujúce útvary na ľudskej koži môžeme pravdepodobne zaradiť takzvané materské znamienka. Ide o ploché alebo do určitej miery vystúpené útvary tmavšej farby, ktoré sa na tele človeka vyskytujú v rôznej veľkosti a v odlišnom množstve. Materské znamienka sú bežne neškodné, no v určitom percente prípadov sa z nich môže rozvinúť rakovina, respektíve kožný nádor. O to dôležitejšie je svoje znamienka sledovať a mať o ich vzhľade, tvare aj umiestnení aspoň aký-taký prehľad. 

Znamienko by malo byť v ideálnom prípade symetrické a malo by mať jasne ohraničený tvar, jeho farba by mala byť jednotná. Nemalo by sa lesknúť či olupovať. Pri akýchkoľvek zmenách na znamienkach je najvhodnejšie zájsť ku kožnému lekárovi. Na koži sa však môžu vyskytnúť mnohé ďalšie útvary. Hoci sú viaceré neškodné, vždy je lepšie, ak útvar prezrie i lekár a zhodnotí situáciu, a teda či je potrebné útvar odstrániť alebo nie. Pozrite sa spolu s nami na najčastejšie sa vyskytujúce kožné útvary. 

Červené bodky a znamienka na koži

Ak na koži spozorujete niečo ako červené znamienko, pravdepodobne pôjde o takzvaný hemangióm. Ide o nezhubný nádor krvných ciev. Osamotenému hemangiómu jasnočervenej farby s oválnym alebo guľatým a ohraničeným tvarom sa tiež často ľudovo hovorí jahodové znamienko. Niekedy však hemangiómy vytvárajú aj splývavé mapy, dokonca môžu mať červenofialové až modrasté sfarbenie. Hemangiómy sú skôr neškodné, v detskom veku majú dokonca tendenciu sa stratiť. Liečba môže byť potrebná hlavne z estetických dôvodov, v tomto prípade sa dajú odstrániť viacerými metódami, ktoré odporučí lekár. 

Odporúčame: Vodnaté vyrážky a žlté chrasty – ktoré bakteriálne ochorenie môže byť príčinou?

fibrómy

Zdroj: Shutterstock®

Výrastky na stopke alebo fibrómy

Ak vás naopak trápia drobné mäkké kožné výrastky, ktoré sú zväčša akoby uchytené na stopke a majú telovú alebo trošku tmavšiu farbu, v tom prípade ste si na koži pravdepodobne našli fibróm (obrázok vyššie). Aj vo väčšom počte sa zvyknú objavovať v oblasti krku, podpazušia, niekedy aj na očných viečkach a tiež v okolí intímnych partií. Na vzniku týchto nezhubných nádorov sa môže podieľať dedičnosť, hormóny či nadmerné trenie kože.

Fibrómy, rovnako ako hemangiómy, si zvyčajne liečbu nevyžadujú. Niekomu však kvôli umiestneniu môžu prekážať, a to nielen z estetických dôvodov. Napríklad sa o ne môže nadmerne trieť oblečenie, tiež si ich človek môže nechtiac odtrhnúť a podobne. V tomto prípade je vhodné konzultovať rôzne metódy odstránenia s kožným lekárom. 

Odporúčame: Zriedkavá Pompeho choroba: Kto môže ochorenie zdediť po rodičoch?

melanóm

Zdroj: Shutterstock®

Melanómy a bazaliómy

K zhubným nádorom na koži, ktoré rozhodne nemožno ignorovať, naopak patria melanómy a bazaliómy. Často sa šíri mylná informácia, že zhubný nádor kože vzniká len na podklade materských znamienok. Avšak až približne 2/3 malígnych nádorov sa rozvíjajú na bežnom kúsku kože. Kožného lekára je preto nevyhnutné navštíviť nielen pri zmenách v tvare, veľkosti či farbe znamienka, ale aj v prípade výskytu iných náhlych kožných zmien. Len lekár vie situáciu správne zhodnotiť. 

Melanómy sa rozvíjajú často z pigmentových útvarov, teda predovšetkým v okolí znamienok. Spozornieť treba najmä v prípade, ak je znamienko strakaté, šupinaté, mokvá, krváca, zväčšuje sa alebo sa na ňom tvorí chrasta. Naopak bazalióm, ktorý je najčastejším kožným nádorom, často nenápadne vzniká napríklad z ložiska po spálení kože. Môže pripomínať vred, často sa leskne a rozširuje do okolia. Môže mať tiež vzhľad voskovej hrčky, plochej hnedo sfarbenej škvrny aj krvácavej chrasty. 

Pigmentové škvrny

Malé alebo väčšie hnedé fľaky či miesta na koži tiež môžu byť neškodnými pigmentovými škvrnami. Tieto tmavšie fliačiky vznikajú z dôvodu nahromadenia kožného pigmentu melanínu v danom mieste na koži. Reč je teda o takzvanej hyperpigmentácii. Pigmentové škvrny možno častejšie pozorovať hlavne na miestach, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu, teda na tvári.

Vplyv na ich rozvoj má práve slniečko, ale aj hormonálne zmeny, vek či predchádzajúce poranenia kože. Jedným z najdôležitejších krokov prevencie tohto problému je chránenie pokožky opaľovacími prípravkami. S už vzniknutými pigmentovými škvrnami možno bojovať vhodnou kozmetikou, ale aj inými metódami, ktoré možno prebrať s dermatológom. 

lipómy

Zdroj: Shutterstock®

Lipómy

Medzi nezhubné nádory radíme i takzvané lipómy, ktoré sa nevyskytujú priamo na koži, ale skôr pod kožou. Ide o uzol tukového tkaniva, ktorý sa spravidla nachádza tesne pod kožou. Preto sa lipóm prejavuje ako ohraničená hrčka na koži, ktorá má mäkšiu a pružnú konzistenciu a po zatlačení sa spravidla pohybuje, teda nie je fixovaná na podklad. Rastie zvyčajne len veľmi pomaly. Tento útvar si spravidla nevyžaduje okamžitú liečbu, najmä ak je len malý a nie je na viditeľnom mieste.

Ak je to potrebné, lipóm možno v lokálnej anestézii klasicky vyzerať. Aj keď je neškodný, i tak by ho mal vždy skontrolovať lekár. Existujú totiž aj podobne vyzerajúce liposarkómy, čo sú zhubné tukové nádory. Tie však bývajú bežne skôr tvrdé a nepohyblivé. Pomerne rýchlo tiež rastú. 

Biele fľaky na koži

Na pokožke sa môžu objaviť aj problémy s hypopigmentáciami, čo je opak hyperpigmentácie. V tomto prípade je na danom mieste nedostatok melanínu, čo sa prejaví ako bledá až biela škvrna alebo fľak. Zväčšujúce sa biele mapy na koži sú charakteristickým prejavom vitiliga, čo je autoimunitné ochorenie, pri ktorom v dôsledku chybnej reakcie imunitného systému dochádza k postupnej strate buniek podieľajúcich sa na tvorbe pigmentu. 

Biele fľaky na koži však môžu byť aj prejavom kvasinkovej kožnej infekcie Pityriasis versicolor, spôsobenej hubou Malassezia furfur, alebo vzácneho kožného ochorenia Lichen sclerosus. Príčiny tohto problému sú skutočne rôznorodé, preto je potrebné zdravotný stav konzultovať s lekárom.

Odporúčame: Čo je Heraldova škvrna (pityriasis rosea)? Kožné ochorenie sa môže objaviť u kohokoľvek!

mílie

Zdroj: Shutterstock®

Mílie

Ďalším útvarom na koži sú takzvané mílie. Ide o vyvýšené výrastky na povrchu pokožky, ktoré môžu mať vzhľad tvrdších bielych guličiek, respektíve bielych vyrážok. Často sa objavujú najmä v oblasti tenkej pokožky, napríklad v okolí očí či nad lícami, a to u novorodencov, detí aj dospelých. Presné príčiny vzniku mílií nie sú úplne objasnené, vplyv môže mať viacero faktorov. Nejde však o klasické vyrážky a spravidla ich nemožno ani normálne vytlačiť. Sú neškodné, v prípade potreby je vhodné ich odstránenie vložiť do rúk odborníka. 

Bradavice a kurie oká

Ako posledné môžeme spomenúť ešte bradavice a kurie oká, ktoré sú neraz z dôvodu podobného vzhľadu zamieňané. Kurie oko predstavuje ohraničené zhrubnutie pokožky so stredovo zvýrazneným ložiskom, pričom sa často objavuje na miestach, kde sa nachádza kosť. Bradavica naopak predstavuje nezhubný výrastok spôsobený vírusom HPV, ktorý sa často objavujú na tvári, krku aj ploche nôh. Proti obom typom kožných útvarov možno zabojovať rôznorodými voľnopredajnými prípravkami z lekárne, no vždy je najúčinnejšie liečbu konzultovať priamo s odborníkom, ktorý vie presne diagnostikovať konkrétny zdravotný problém. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní