Trikrát hádaj! Vieš, ktorá zelenina má najviac kalórií?

Trikrát hádaj! Vieš, ktorá zelenina má najviac kalórií?

Viete, že denne by ste mali jesť približne deväť porcií ovocia a zeleniny, z toho vo väčšej miere by ste do tela mali prijať práve viac zeleniny? Zelenina je úžasným prírodným bojovníkom voči rôznym ochoreniam, plným dôležitých živín.

Keď si však zostavujete svoje zeleninové menu, je dobré posvietiť si pritom aj na kalórie, ktoré jednotlivé druhy zeleniny obsahujú. Výsledný šalát by sa vám mohol vymknúť spod kontroly a spolu s prídavkami, ako je mäso, syr a dresing by mohol byť poriadnou kalorickou bombou. Pozrite sa na to, ktorá zelenina má najviac kalórií!

Menej, ako 25 kalórií na 100 gramov

Keďže porcia sa zväčša počíta na 100 gramov, budeme teda v tomto článku uvádzať aj my údaje v tomto množstve. Niektoré druhy zeleniny sú veľmi málo kalorické a môžete ich v podstate jesť takpovediac na kilá. V tejto kategórii nájdete takmer všetky druhy kapusty, takmer všetky druhy šalátu (rímsky, hlávkový, ľadový aj iné zelené šaláty), patrí sem aj rukola, uhorka, špenát, reďkovka, artičoky, cukina, špargľa či karfiol, zelená paprika a paradajky.

Zaujme ťa: Aj ty máš sladko-slané chute? Inšpiruj sa vybranými receptami!

najmenej kalorická zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Menej, ako 50 kalórií na 100 gramov

Presahujú 25 kalórií, no nie 50 kalórií na porciu, a preto sú stále zdravou, výživnou a vhodnou alternatívou, ako obohatiť svoj jedálniček. Patrí sem brokolica, hríby, cibuľa, listy repy, mrkva, farebná paprika, repa, fenikel, baklažán, ružičkový kel či kŕmna zelená kapusta.

kalorická zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Menej, ako 100 kalórií na 100 gramov

Dostávame sa do poslednej kategórie. Táto zelenina obsahuje viac, ako 50 gramov kalórií, no menej, ako 100. Medzi najkalorickejšiu zeleninu teda zaraďujeme najmä tú zeleninu, ktorá obsahuje škroby. Takže sem patria všetky druhy zemiakov, tekvice, kukurica, hrášok a strukoviny.

Pozri aj: Si nerozhodná? Tento horúci nechtový trend je stvorený pre teba

najviac kalorická zelenina

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

POČÍTATE SI KALÓRIE VŠETKÉHO, ČO POČAS DŇA SKONZUMUJETE?

Odpovedalo 695 ľudí  

Áno, poctivo si všetko zapisujem
1%
Áno, ale len občas
1%
Nie, vôbec to nesledujem
98%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Martina Varhaníková 15.04.18 16:40

karma
110.00

Kukuricou a zemiakmi sa prikrmovali aj prasatá, aby dobre priberali... :o) , ale z hrášku som prekvapená, síce obsahuje cukry a bielkoviny, ale je aj dobrým zdrojom energie, hlavne pre športovcov.

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 15.04.18 17:37

HZŠ
karma
102.00

Strukoviny máme často v jedálničku, lebo ich máme radi.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 15.04.18 21:45

karma
109.00

Zo zemiakmi a kukuricou som počítala,že sú asi viac kalorické ako treba...sú to kŕmne plodiny,ako tu už bolo spomenuté v jednom komentári.Tiež ma prekvapil hrášok a strukoviny.To aj mladý hrášok má veľa kalórií ? A tekvica ? S tou som tiež nepočítala :-)

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 01.11.18 09:25

DB
karma
114.00

o tekvici som si vždy myslela,že je nízkokalorická a môžeme jej zjesť tony.tak toto poznanie ma prekvapilo.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní