Je TOTO najzdravšia diéta na svete? Pozrite sa na pohľad expertov

Je TOTO najzdravšia diéta na svete? Pozrite sa na pohľad expertov

O stredomorskej diéte ste už celkom určite počuli a možno ste sa o nej dočítali dokonca aj u nás. Označuje sa za jeden z najvhodnejších modelov stravovania sa vôbec a odporúčajú ju mnohí dietológovia aj výživoví poradcovia.

Čo ak vám povieme, že momentálne vo svete rezonuje jej alternatíva, ktorá je vhodná pre tých, čo nejedia mäso a ašpiruje tak na titul najzdravšia diéta na svete? Poďte si o nej prečítať viac!

Stredomorská, no zelená

Zdravšia odnož už tak populárnej stredomorskej diéty dostala prívlastok zelená. Zatiaľ, čo klasická stredomorská diéta povoľuje v primeranom množstve konzumáciu chudého hydinového mäsa a vo veľmi obmedzenom množstve aj červené mäso, zelená stredomorská diéta sa živočíšnym bielkovinám vyhýba úplne. Prirodzene je tak do stravy potrebné zakomponovať viac proteínu rastlinného pôvodu.

Odporúčame: Ako na bezpečný beh v daždi? Tu je niekoľko skvelých tipov!

zásady zelenej stredomorskej diéty

Zdroj: Shutterstock®

Sľubné výsledky výskumu

Zelená stredomorská diéta už zožína prvú slávu aj prostredníctvom prvých výsledkov prieskumov. Tie ukazujú, že je výrazne lepšia napríklad v súvislosti s redukciou telesnej hmotnosti. Ako dobre vieme, stredomorská diéta ako taká znižuje aj riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Ukázalo sa, že zelená stredomorská diéta, ktorá zo stravy vylučuje mäso, môže mať v tomto smere ešte lepšie výsledky. Už prvé výskumy naznačujú, že dokáže výrazne redukovať zlý LDL cholesterol v krvi a čo-to dokáže spraviť aj s vysokým krvným tlakom.

zásady stredomorskej diéty

Zdroj: Shutterstock®

Názor odborníka

Polyfenolov nie je nikdy dosť. Asi tak by sa jednou vetou dal zhrnúť názor odborníkov na to, či môže byť zelená stredomorská diéta naozaj účinnejšia, než je jej pôvodná verzia. Keďže sa v tejto diéte získavajú bielkoviny výhradne z rastlinných zdrojov, polyfenolov do tela dostanete viac než dosť – ide totiž o zlúčeniny obsiahnuté výhradne v ovocí a v zelenine.

Okrem týchto zložiek v strave nezabúdajte ani na orechy, semená a strukoviny, čo nie sú len významné zdroje bielkovín, ale aj vlákniny, zdravých tukov a sacharidov.

Inšpiruj sa: Svetlofialová v interiéri: Hravá farba, ktorá rozjasní domácnosť


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Ľubica Šťastná 30.03.21 06:23

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavý článok, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Zuzana Václaviková 30.03.21 10:25

karma
-1.00

Ja osobne som fanúšik mäsa, naopak sladké je mi cudzie. Ako však naučiť či skôr odnaučiť organizmus od starých návykov. Na to by som potrebovala návod a snáď i kompletný manuál s receptami. Verím, že je to len o zvyku.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 30.03.21 15:15

KK
karma
109.00

diéty nedržím, jem všetko, čo mi chutí a každý deň cvičím, naposledy som diétu držala asi keď som bola pubertiačka a to už je pekne dávno

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 30.03.21 19:09

MM
karma
100.00

prestala som riešiť váhu a diéty, hlavne sa treba cítiť v pohode

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 31.03.21 10:23

MC
karma
109.00

Stredomorská strava je výborná aj bez držania diéty .

  • 0
Odpovedať

Patrik Podmanický 01.04.21 17:25

PP
karma
96.00

Pri slovku diéta mi napadne hneď niečo zakázané. Myslím si, že treba jesť to, na čo máme chuť, lebo tak nám naše telo dáva signál o tom, čo potrebuje. Dôležitejšie je asi to, koľko toho pojeme a koľko máme pohybu.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 06.04.21 13:11

ZS
karma
100.00

Vyskúšala som veľa diét, každá zabrala. Ale keď som sa začala stravovať normalne kilá sa vratili

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 20.04.21 08:35

AK
karma
100.00

Najlepšie chudnutie je bez diéty.

  • 0
Odpovedať

Jozef Klement 23.04.21 19:40

JK
karma
-1.00

Skvelý článok, určite to niekedy musím skúsiť. Ja osobne som asi cca pred 3 mesiavcmi začal s krabičkovými dietami a je to super, nemusím nič variť a je to pestrá strava. Tu je celkom dobré rozdelenie ja som mal osobne tu Ketofit dietu lebo mi prišla najlepšie spravená z pohĺadu toho, že nemusím stale to iste jesť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní