Reverzná alebo prevrátená diéta: Dá sa schudnúť tým, že budeme jesť viac?!

Reverzná alebo prevrátená diéta: Dá sa schudnúť tým, že budeme jesť viac?!

Čo by ste si predstavili pod pojmom reverzná diéta, ak by vám niekto povedal, že ju dodržuje? Ťažko povedať, v čom spočíva jej podstata, keďže nejde o príliš známu diétu. Hoci jej koncept nemá veľa vedeckých podkladov, jej úspech v priebehu rokov z nej spravil možnosť pre tých, ktorí schudli a chcú v chudnutí pokračovať zdravým a udržateľným spôsobom.

Reverzná diéta, prevrátená diéta alebo diéta po diéte predstavuje netradičný spôsob formovania postavy a celkového chudnutia. Reverzná diéta však nie je diétou v pravom slova zmysle, nakoľko jej podstata spočíva v navyšovaní príjmu kalórií, aby ste naštartovali svoj metabolizmus, podporili jeho činnosť a takýmto spôsobom vlastne schudli.

Znie to ako nereálny spôsob chudnutia, nakoľko sú všetky diéty postavené na znižovaní príjmu kalórií, ale údajne funguje. Nie je taká striktná ako iné diéty a nemal by sa pri nej dostaviť ani jojo-efekt.

Pozri aj: Sirtfood diéta: Zoznam 20 potravín, ktoré naštartujú gén štíhlosti

kalorický príjem

Zdroj: Shutterstock®

ČO JE TO REVERZNÁ DIÉTA?

Ako už samotný názov napovedá a ako sme uviedli vyššie, tak je to opačná diéta než je nízkokalorická diéta. Čiže, nemusíte ísť do kalorického deficitu na to, aby ste schudli, ale práve naopak. Táto diéta umožňuje pomaly a metodicky pridávať späť kalórie, ktoré ste počas diéty uberali. Po kalorickom deficite vám táto prevrátená diéta povoľuje postupné navyšovanie príjmu kalórií v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov.

Podľa trénerov a odborníkov na výživu však nejde o diétu, ktorá by bola prospešná pre každého. Je to v podstate spôsob na budovanie tela a mala by sa dodržiavať po tom, čo človek držal dlhšiu dobu nízkokalorickú diétu, a teda bol v kalorickom deficite.

Istým spôsobom tak môžeme hovoriť o udržiavacej diéte, vďaka ktorej si udržíte zdravú hmotnosť, resp. hmotnosť, ktorú aktuálne máte. Poprípade schudnete ešte viac. Diéta po diéte teda pomáha udržiavať metabolizmus v pohotovostnom režime a teda pomáha predchádzať spomaleniu jeho činnosti. Podľa mnohých je to najlepšia metóda na pomalý prechod z diéty do akéhosi normálneho režimu a na udržanie si stabilnej váhy.

Neprehliadni: Trojdňová vojenská diéta sľubuje rýchly úbytok váhy. Ako je to s ňou v skutočnosti?

reverzná diéta

Zdroj: Shutterstock®

Funguje vôbec princíp reverznej diéty?

Neexistujú žiadne presné dôkazy o tom, že diéta po diéte pomáha spaľovať kalórie. Teóriou však je, že pri zníženom počte príjmu kalórii dochádza k spomaleniu metabolizmu, ktorý si uchováva energiu na svoj chod. Preto sa pri chudnutí môžete dostať do slepej uličky, v dôsledku čoho nebudete chudnúť aj napriek tomu, že sa pri jedení obmedzujete.

Prevrátená diéta teda môže byť riešením, ako z tejto slepej uličky vyjsť. Vďaka zvýšenému príjmu kalórií začne metabolizmus fungovať na plné obrátky, nakoľko bude mať dostatok energie na svoj chod z prijatých kalórií.

Čiže, postupným budovaním kalorického príjmu späť na udržiavaciu úroveň môžete reštartovať a dobiť svoj metabolizmus. Takýto spôsob stravovania vám tiež pomôže pomalým spôsobom zaviesť späť do jedálnička potraviny, ktorým ste sa počas predchádzajúcej diéty vyhýbali. Napokon tak zlepšíte svoje celkové zdravie a zníži sa vaša chuť do jedla, čo má pozitívny vplyv na metabolizmus a stratu tuku.

Ako a kedy začať s reverznou diétou?

Odborníci sa zhodujú v tom, že najlepší čas na jej dodržiavanie je hneď po mesiacoch strávených v kalorickom deficite. Je však veľmi dôležité, akým spôsobom ju začnete dodržiavať. Nezačnite teda hneď navyšovať kalorický príjem o stovky kalórií denne.

Namiesto toho sa odporúča navyšovať príjem o 50 až 100 kalórií každý týždeň v priebehu niekoľkých mesiacov. Takýmto spôsobom postupne naštartujete metabolizmus, ktorý si nebude ukladať tuky na „horšie časy“. Rovnako nezvýšite svoj apetít, ktorý by mohol byť príčinou opätovného priberania a jojo efektu.

Postupujte teda pomaly a do jedálnička začnite opäť zavádzať potraviny, ktoré ste obmedzovali. Zamerajte sa na vyváženú stravu a vyvážený príjem sacharidov a zdravých tukov. Nezačnite do jedálnička pridávať viacero potravín v priebehu jedného týždňa. Choďte na to postupne, aby ste nezačali priberať, ale aby ste si udržali svoju hmotnosť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní