Zisti, čo je alkalická diéta: Prečo ju odporúčajú TOP celebrity?

Zisti, čo je alkalická diéta: Prečo ju odporúčajú TOP celebrity?

Nie je žiadnym tajomstvom, že rôznym baktériám a vírusom sa v kyslom prostredí ľudského organizmu darí až priveľmi dobre. Niektoré vedecké štúdie dokonca dlhodobo prekyslený organizmus spájajú s chronickými ochoreniami ako je rakovina, osteoporóza či zápalová artritída.

Aj preto sa svetom bežných ľudí, ale aj celebrít, nesú už dlhé roky výhody udržiavania čo najviac zásaditého prostredia v ľudskom tele. Na popularite teda pochopiteľne nabrala alkalická diéta. Ako funguje a čo je jej základom?

Viac energie, menej tuku?

Podstatou celej alkalickej diéty je udržiavanie vyváženej hladiny pH v tele, čo veľmi jednoducho odhalí ľudský moč a bežný test. Prostredie v ľudskom tele považujeme za kyslé vtedy, keď hodnota jeho pH klesá pod 7. Za neutrálnu hladinu pH v tele považujeme hodnotu 7 a hodnota 7 a vyššie až po hodnotu 14 poukazuje na zásadité prostredie. Ideálnym prostredím je podľa odborníkov to, ktorého pH sa pohybuje niekde okolo hodnoty 7,3 až 7,4, čo je v podstate ideálne pH krvi.

Inšpiruj sa: Odborník radí: Ako na silnú imunitu? (2. časť)

podstata alkalickej diéty

Zdroj: Shutterstock®

Výmenou za udržiavanie vyváženého pH v krvi je podľa odborníkov zdravie vašich kostí, srdca či mozgu. Okrem toho je zásadité prostredie v tele prevenciou pred vznikom diabetu typu 2, zápalovými ochoreniami či obličkovými kameňmi. Ako sme už načrtli v úvode, niektoré štúdie spájajú prekyslený organizmus aj s nebezpečnou rakovinou, teda zásaditý životný štýl by mal byť tiež prevenciou vzniku rakoviny. Mnohí odborníci tvrdia, že práve alkalická diéta stojí aj za krásnou pleťou, stratou telesnej hmotnosti, vyššou hladinou energie, lepšou koncentráciou a v neposlednom rade aj za lepšou náladou.

Ako jesť zásadito?

Ani zásadité jedenie nie je žiadna veľká veda. Alkalická diéta je totiž založená skôr na rastlinnej strave, ako je zelenina (najmä listová), ovocie, strukoviny, semienka a orechy, zásaditej vode a zdravých tukoch, ako inak než rastlinného pôvodu. Čomu by sme sa mali naopak pri tejto diéte vyhýbať? Prirodzene to sú jedlá spôsobujúce kyslé prostredie v organizme. Patria sem mliečne produkty, vajcia, mäso, rafinovaný cukor a umelé sladidlá, alkohol a, bohužiaľ, aj náš milovaný kofeín.

Okrem toho by sme pri dodržiavaní tejto diéty nemali jesť obilniny, teda ani chlieb a pečivo, rôzne polotovary, fast food a dokonca ani konzervované potraviny. Drvivá väčšina z nich totiž spadá práve do kategórie jedál, ktoré prekysľujú ľudské telo.

kyslé potraviny

Zdroj: Shutterstock®

Miluje ju Hollywood

Nazýva sa diétou, no v skutočnosti by mala byť skôr vaším životným štýlom, tvrdia o alkalickej diéte experti na výživu. Dalo by sa povedať, že alkalickú diétu odporúčajú odborníci na zdravú výživu, ale aj hollywoodske celebrity. Nedajú na ňu dopustiť také filmové hviezdy ako Gwyneth Palthrow, Jennifer Aniston alebo Kirsten Dunst. Alkalická diéta však nefunguje len podľa zámorských celebrít, pretože je obľúbená aj pre manželku známeho futbalistu a módnu návrhárku Victoriu Beckham.

Odporúčame: Neporiadok či hlad: Poznáš všetky každodenné spúšťače úzkosti?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 01.12.20 06:12

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavá diéta.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 01.12.20 09:45

MC
karma
109.00

Najlepšia diéta je pohyb a zdržanlivosť v jedeni.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 05.02.21 19:29

AK
karma
100.00

pri alkalickej diéte je aj vhodné piť alkalickú alebo zásaditú vodu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní