Neporiadok či hlad: Poznáš všetky každodenné spúšťače úzkosti?

Neporiadok či hlad: Poznáš všetky každodenné spúšťače úzkosti?

Pocit neustáleho strachu, nekončiaceho sa napätia a obáv, a to i vtedy, keď sa v podstate nemáte čoho obávať ani sa o čo strachovať. Aj tak by sa dali opísať prejavy úzkosti, ktorú prežívajú desiatky miliónov ľudí na svete. Úzkosť je teda pomerne častým psychickým ochorením, ktoré by sa však v žiadnom prípade nemalo brať na ľahkú váhu. Aj preto je dôležité poznať každodenné spúšťače úzkosti, ktoré vás možno prekvapia.

Bežné veci ako spúšťače

Život s prejavmi úzkosti nie je vôbec jednoduchý, čo potvrdí azda každý pacient, ktorý na ne trpí. Obavy, strach či napätie totiž nie sú jediné prejavy úzkosti. Jej symptómom je aj nespavosť, chronická únava, podráždenosť, problémy so sústredením sa, svalové napätie a ďalšie problémy.  Asi sa teda zhodneme na tom, že úzkosť poriadne zasahuje do každodenného života človeka a robí bežné povinnosti oveľa zložitejšími, než v skutočnosti sú.

Možno sa pýtate, čo zaberá na úzkosť ale všeobecná odpoveď žiaľ neexistuje. Ak sa však naučíte identifikovať, čo vyvoláva práve vašu úzkosť počas bežných dní a daný spúšťač skúsite eliminovať, môžete sa jej zbaviť raz a navždy. Skúsiť môžete aj TOP bylinky na stres či úzkosť.

Odporúčame: Trápi ťa pulzujúca bolesť hlavy? Toto môže byť príčina

- Každodenné spúšťače úzkosti
1 z 7

Návykové látky a liečivá

Pohár vína denne azda neublíži, no nie? Ak však máte sklon k úzkostiam, nemusí to byť celkom tak. Návykové látky ako alkohol, drogy či dokonca kofeín môžu byť nenápadným spúšťačom tejto nepríjemnej psychickej choroby. Nezabúdajme ani na niektoré druhy liekov. Úzkosť niekedy vyvolávajú lieky určené na redukciu telesnej hmotnosti, lieky na kašeľ, ale aj antikoncepcia.

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Jana Komadová 02.11.20 13:12

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 02.11.20 16:10

karma
106.00

Veľmi dobre napísané.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 03.11.20 07:30

ĽŠ
karma
100.00

Je dôležité poznať samého seba, výborný článok!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní