Ako odstrániť bolesť chrbta prostredníctvom jogy? Skús TOP 5 pozícií!

Ako odstrániť bolesť chrbta prostredníctvom jogy? Skús TOP 5 pozícií!

Bolesti chrbta mávajú rôzne príčiny. Dôvod nemusí byť vždy vážny a bolesti v rôznych častiach chrbtice vôbec nemusia poukazovať na nejaké ochorenie. Pri ťažkostiach s častejšími bolesťami v chrbtovej oblasti je vhodné sa v prvom rade zamyslieť nad tým, ako žijeme. K tomuto zdravotnému problému môže totiž prispieť napríklad nedostatočný pohyb a pasívny spôsob života. Neraz môžu bolesti trápiť napríklad jedincov, ktorí majú sedavé zamestnanie. K rozvoju spomínaných ťažkostí však môže prispieť aj nedostatočný oddych, spánok na nekvalitnom matraci či spánok v zlej polohe.

Ďalej môže byť príčinou nesprávne držanie tela alebo nesprávne sedenie. Samozrejme, bolesti sa môžu objaviť aj po nejakom úraze či v dôsledku preťaženia svalstva, kĺbov či väzov v danej oblasti. Pri bolestiach chrbta je tak vhodné zvážiť všetky spomenuté možné príčiny. A aké je riešenie? V mnohých prípadoch je veľkým pomocníkom hlavne vhodné cvičenie. Čo taká joga? Tá pomáha odstrániť tráviace ťažkosti a dokonca je skvelá na zlepšenie kvality spánku. Stačí len poznať tie správne pozície. A ktoré cviky vám pomôžu pri bolestiach chrbta?

Odporúčame: 7 skvelých dôvodov, prečo začať plávať: Fascinujúce, čo takýto pohyb dokáže

pozícia mačky a kravy

Zdroj: Shutterstock®

Pozície mačka a krava

Ako prvé je vhodné pri bolestiach chrbtice vyskúšať striedanie pozícií kravy (Bitilasana) a mačky (Marjaryasana). Vďaka tomu si uvoľníte celú chrbticu aj okolité svalstvo. Dajte sa na podložku na štyri. Váš trup musí tvoriť s rukami, ktoré sú dlaňami s rozloženými prstami pevne umiestnené na podložke, uhol 90°. Nadýchnite sa, chrbát ohnite pomaly nadol. Pohľad naopak upierajte nahor. Toto je pozícia kravy. Následne s výdychom ohnite chrbát smerom nahor, pričom pohľad je upriamený smerom nadol. Vytvoríte tak takzvaný mačací chrbátik, respektíve prejdete do pozície mačky. Pozíciu kravy a mačky môžete zopakovať.Týmito cvikmi navyše posilníte i krk a ramená.

Pozri aj: Efektívne a lacné cvičenie so stoličkou: Odteraz už žiadne výhovorky!

pozícia dieťaťa

Zdroj: Shutterstock®

Pozícia dieťaťa

Druhou dobru pozíciou nielen na bolesť chrbta je takzvaná Balasana, známa ako poloha dieťaťa. Pohodlne sa posaďte na svoje päty. Následne ruky na podložke natiahnite čo najďalej dopredu a hlavu skloňte smerom k zemi. Čelo by sa vám o podložku malo opierať. Ruky ťahajte vpred a kostrč zase vzad. Nezabúdajte sedieť stále na pätách. Zhlboka niekoľkokrát predýchajte. Táto pozícia je výrazne relaxačná, napomáha natiahnuť celé telo a odstrániť z neho napätie. Vďaka nej zmiernite bolesti chrbta aj krku či hlavy a eliminujete stres.

pes pozerajúci dole

Zdroj: Shutterstock®

Pes pozerajúci dole

Po pozícia dieťaťa vyskúšajte aj Adho Mukha Svanasana, čo je u nás známe ako pozícia psa hľadiaceho nadol. Na začiatku buďte v polohe dieťaťa s predpaženými rukami a skrčenými nohami. Dajte sa na všetky štyri a postupne vstávajte tak, aby sa vaše telo dostalo do polohy v tvare obráteného písmena V. Pozíciu vidíte na obrázku vyššie. Ruky aj chrbát musia byť rovné a napnuté, rovnako i nohy. Chodidlá držte na podložke. Ak je to pre vás náročné, nohy mierne pokrčte, no dávajte pozor na to, aby bol chrbát stále rovný. Táto pozícia perfektne naťahuje a posilňuje ramená, ruky i chrbát, rovnako podporuje trávenie.

Odporúčame: Joga či beh? Tu sa dozvieš, ako cvičiť podľa znamenia zverokruhu!

sfinga

Zdroj: Shutterstock®

Sfinga

Na uvoľnenie a zmiernenie bolesti chrbta je skvelá aj pozícia sfingy, čo je takzvaná Salamba Bhujangasana. Ide opäť o nenáročný, no veľmi účinný cvik. Pomôže vám natiahnuť chrbát, hrudník i ruky a rovnako ich posilní. Na začiatku si ľahnite na podložke na brucho. Tvár smeruje nadol, nohy sú spolu natiahnuté, lakte pod ramenami a predlaktia smerujú dopredu. S nádychom zatlačte dlane a predlaktia do podložky a zdvihnite hrudník hore. Hlava by mala byť v predĺžení chrbtice a smerovať dopredu. Nezakláňajte ju. Spevnite telo, ramená ťahajte dozadu. V pozícii niekoľko sekúnd vydržte a s výdychom vráťte hrudník na podložku. Môžete zopakovať.

sedací twist

Zdroj: Shutterstock®

Sedací twist

Nakoniec skúste aj sedací twist, respektíve Ardha Matsyendrasana. Pomôže vám zlepšiť držanie tela a pohyblivosť chrbtice, taktiež uvoľniť napätie v danej oblasti. Posaďte sa na podložku s vystretým chrbtom a nohami pred sebou. Ohnite pravú nohu v kolene a chodidlo položke k vonkajšej strane ľavého kolena. Následne skrčte ľavú nohu tak, aby päta ležala vonku pri pravej strane zadku. Celý zadok zostáva na podložke, chrbát je stále vystretý. Ľavé nadlaktie presuňte k vonkajšej strane pravého kolena a uchopte pravý členok. Trup vytočte doprava. Pravú ruku skrčte a dlaňou ju položte na podložke za chrbát. Pozrite sa cez pravé rameno a dýchajte. Následne uvoľnite a prejdite do východiskovej polohy. Cvik zopakujte na druhú stranu.

Pozri aj: Chceš byť opäť vo forme? Toto sú najlepšie cviky na pevný zadok


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Margaret Zimova 26.02.20 19:12

karma
106.00

Výborný a pre mňa veľmi inšpirujúci článok. Už dosť dlho sa odhodlávam na cvičenie jogy a týmto ste ma doslova nakopli, aby som s ňou začala ešte dnes ... ĎAKUJEM

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní