Raňajky od A po Z: Odborníci ti poradia, ako začať produktívny deň!

Raňajky od A po Z: Odborníci ti poradia, ako začať produktívny deň!

Od ideálnej hladiny cukru v krvi až po záruku energie a produktivity. Možno sa vám to bude zdať ako klišé, no raňajky sú naozaj najdôležitejším jedlom dňa a dokážu s človekom divy. Práve preto je veľká škoda, že mnoho ich ľudí podceňuje a jednoducho ich preskakuje, pričom sa často ich prvým jedlom dňa stáva desiata, ba dokonca až obed. Výsledkom je unavená telesná schránka neschopná kreatívne a produktívne myslieť či konať. Raňajky od A po Z podľa odborníkov vyzerajú takto!

Pozri aj: Recept na chia puding, ktorý ulahodí každému: Pozor, vysoko návykové!

zdravé raňajkovanie

Zdroj: Shutterstock®

Zdravé raňajky v teórii

O dôležitosti raňajok teda nebudeme polemizovať. Len jesť hocijaké raňajky však nestačí. Podľa výživových poradcov by malo ísť o nutrične vyvážené jedlo, ktoré telu dodá všetko potrebné pre správne fungovanie počas celého dňa. Tu sú ich odporúčania v niekoľkých bodoch:

  • Raňajkujte každý deň a bez výnimky. Vynechávanie raňajok. vedie k vyššiemu BMI (body mass indexu) a je spájané so spaľovaním menšieho počtu kalórií počas dňa. Pravidelné jedenie raňajok teda prispieva k chudnutiu.
  • Raňajky jedzte a nepite. Ak ste si zvykli raňajky vymeniť za smoothie, prehodnoťte to. Tekuté kalórie vás tak nezasýtia.
  • Čo jesť? Raňajky by mali byť kombináciou bielkovín, zdravého tuku a sacharidov s obsahom vlákniny. Bielkoviny by mali pochádzať z chudého mäsa, strukovín, vajíčok či mliečnych produktov bez cukru. Ku každému jedlu si doprajte aj porciu zeleniny a ovocia ako zdroj vlákniny.

  • Čo vynechať? Na raňajky vynechajte rafinovaný cukor. Ten sa skrýva dokonca i v džúsoch, kupovanej granole a cereáliách.

raňajkové ingrediencie

Zdroj: Shutterstock®

Ideálne raňajkové suroviny

Mnohí ľudia si lámu hlavu nad tým, čo zvoliť na raňajky, aby boli zdravé a zároveň vyvážené. Aj preto odborníci na výživu odporúčajú niekoľko modelových ingrediencií, ktoré spĺňajú tieto kritériá, sú dobre kombinovateľné a najmä chutia skvele! 

  • Zdrojom vlákniny sa na raňajky dokonale hodia ovsené vločky, kvalitné celozrnné výrobky, ovocie (vynikajúce sú banány či bobuľkové ovocie ako jahody, maliny či čučoriedky) a zelenina (skúste napríklad sladké zemiaky).
  • Pre proteín, teda bielkoviny, zvoľte vajíčka, avokádo, orechy (a maslá z nich), semienka či syry (ideálne sú nízkotučné, napríklad cottage cheese s nízkym obsahom sodíka), vďaka ktorým zároveň do tela dostanete potrebný vitamín D. 
  • Aké by to boli raňajky bez kávy? Na svoju obľúbenú šálku tohto životabudiča zabúdať nemusíte, podľa odborníkov vám v striedmom množstve okrem energie dodá antioxidanty. Podobne na telo pôsobí aj čierny čaj v prípade, ak kávu neobľubujete.

Inšpiruj sa: Šikovný pomocník v domácnosti: Ako využiť soľ pri upratovaní?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Liščinská 11.08.20 19:21

karma
132.00

Už len sa držať týchto rád! Skvelé! ;) Krásny článok.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní