Nová štúdia odhalila najlepší čas na cvičenie! Kedy cvičiť?

Nová štúdia odhalila najlepší čas na cvičenie! Kedy cvičiť?

Už neraz sme sa zamýšľali nad tým, kedy je najlepší čas na cvičenie. Cvičiť ráno alebo večer? Popravde, všetko závisí od vašich cieľov, ktoré si v cvičení nastavujete. Či už chcete schudnúť, zlepšiť si kondíciu a znížiť krvný tlak, alebo si vybudovať svalovú hmotu, viaceré štúdie v priebehu rokov naznačili, že cvičenie ráno alebo večer má vplyv na to, ako rýchlo a efektívne môžete tieto ciele dosiahnuť.

Štúdia publikovaná v časopise Frontiers sledovala 140 žien, ktoré pravidelne cvičili počas 12 týždňov. Okrem výsledkov v cvičení, teda úroveň ich sily, vytrvalosti, výkonu, stavby tela, krvného tlaku a nálady sledovali aj ich stravu. Na základe týchto všetkých faktorov vedci zistili, že ženy, ktoré cvičili ráno mali zníženú hladinu brušného tuku a nižší tlak. Naopak, u tých, ktoré cvičili večer, zaznamenali zvýšenú svalovú výkonnosť.

Ak ste si teda dali do nového roka predsavzatie, že začnete cvičiť, tak si stanovte aj ciele, ktoré chcete cvičením dosiahnuť. Na základe tohto sa rozhodnite pre ranný alebo večerný tréning.

Pozri aj: Aj podložka na jogu (jogamatka) si zaslúži pozornosť! Čistíš ju vôbec?

Výhody cvičenia ráno

  • Lepší spánok – skoršie vstávanie vás prinúti ľahnúť si večer do postele o niečo skôr. Skorší spánok znamená lepšiu regeneráciu tela. Odborníci dodávajú, že vďaka cvičeniu ráno budú vaše stresové hormóny nižšie, tolerancia bolesti vyššia a imunitný systém bude lepšie fungovať.
  • Je menej pravdepodobné, že vynecháte tréning – cvičenie hneď ráno znamená, že je menej pravdepodobné, že vynecháte tréning. Neskôr počas dňa by vám plány mohol narušiť iný program, únava a pod.
  • Budete trénovať intenzívnejšie – tréning musíte stihnúť skôr, než pôjdete do práce, čo znamená, že budete trénovať s väčším elánom a vyššou intenzitou, aby ste do práce stihli prísť načas.
  • Budete produktívnejší – ak vstanete skôr, čas venujete tréningu, dostanete do tela endorfíny, rozprúdite krv v žilách, budete sa cítiť oveľa lepšie a vďaka tomu všetkému budete aj produktívnejší.
  • Viac času pre seba – po práci už nebudete myslieť na nič iné, len na zaslúžený oddych. Môžete si tak naplánovať filmový večer alebo si vyhradiť čas na stretnutie s priateľmi alebo na rodinu.

Výhody cvičenia vo večerných hodinách

  • Ľahko sa prispôsobí vášmu životnému štýlu – každý má iný životný štýl a iné požiadavky na svoj denný program. Ak máte pocit, že večerné cvičenie je pre vás lepšie a prospešnejšie, tak ho prispôsobte svojmu životnému štýlu a venujte sa sebe kedykoľvek chcete.
  • Je vhodné pre nočné sovy – podľa výskumu je koncept nočnej sovy, teda lepšieho fungovania v neskorších hodinách, v porovnaní s ranným vtáčaťom veľmi reálny. Niekto dokáže fungovať vo večerných hodinách oveľa lepšie – môže byť produktívnejší, mať viac energie a pod. Preto, ak patríte k nočným sovám, cvičenie vo večerných hodinách môže byť pre vás oveľa lepšie.
  • Posilňovne bývajú menej preplnené – ak ste sa niekedy pokúšali ísť do posilňovne pred deviatou hodinou ráno alebo okolo piatej hodiny popoludní, potom viete, že v tomto čase je tréningová špička. Ak cvičíte v posilňovni, cvičenie v neskorších večerných hodinách by mohlo znamenať, že si budete môcť vybrať stroje, pretože väčšina ľudí cvičí ráno alebo večer medzi 17. a 19. hodinou.

Neprehliadni: Kardio cvičenie, pri ktorom si každý príde na svoje: Ktoré z týchto 5 si vyberieš?

Kedy je najlepší čas na cvičenie?

Napriek tomu, čo naznačujú výskumy, v podstate neexistuje skutočne optimálny čas na cvičenie, pretože každý z nás je iný. Neexistuje teda nejaká konkrétna zlatá hodinka, počas ktorej sa cvičí a chudne najlepšie. Ideálny čas na cvičenie je vtedy, keď naň máte chuť, keď sa cítite najlepšie a keď si na cvičenie nájdete čas.

Avšak, v prípade, že sa rozhodnete pre ranné cvičenie, je pravdepodobné, že budete cvičiť nalačno. Cvičenie s plným bruchom sa nikdy neodporúča! Viaceré štúdie poukázali na to, že z hľadiska telesného tuku tréning nalačno zvyšuje hladinu hormonálne citlivej lipázy. Ide o enzým, ktorý pomáha štiepiť tuk, aby ho vaše telo využilo ako energiu. Tréning nalačno ráno môže potenciálne zvýšiť množstvo tohto enzýmu v tele v priebehu času, čo vám môže pomôcť rýchlejšie zoštíhliť telo.

Osobní tréneri dodávajú, že ak chcete schudnúť, musíte sa uistiť, že vaše stravovacie návyky zodpovedajú vašim tréningovým návykom. Môžete cvičiť o piatej ráno alebo o jedenástej večer, ale ak nebudete mať kalorický deficit, potom budete mať problém vôbec schudnúť.

Zaujme ťa aj: Počula si o LISS KARDIO? Pre koho je ideálne a dá sa s ním vôbec schudnúť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Lea Junsk 04.05.23 09:32

LJ
karma
-1.00

ja som mala dlhe roky zauzivany cas kedy som chodila cvicit, ale ako sa nam narodil syn tak cvicim podla jeho rezimu :), rozmyslam ze zacnem cvicit aj doma ale potrebovala by som na to nejake vybavenie

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 09.05.23 09:27

OM
karma
-1.00

skvele vybavenie na domace cvicenie vies kupit cez fitham, ja som si tiez objednavala od nich

  • 0
Odpovedať

Zita Zadr 18.05.23 14:13

ZZ
karma
-1.00

môj muz ma doma spravenu malu posilnovnu a tiez si do nej objednaval vybavenie cez fitham

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 14.05.23 12:47

AN
karma
-1.00

kazdemu vyhovuje iny cas na cvicenie, ja radsej cvicim poobede a môj muz zase velmi skoro rano

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní