4 rady, ako začať s kompostovaním

4 rady, ako začať s kompostovaním

Kompostovanie – všetci sme o ňom počuli a videli sme aj kompostovacie koše. A zatiaľ čo väčšina z nás rozumie konceptu a dôležitosti recyklácie, predsa sa mnohí domnievajú, že kompostovanie je príliš komplikované, príliš páchne, príliš dlho trvá a celkovo je to veľmi chaotická záležitosť. To však nie je pravda, lebo v skutočnosti je celkom jednoduché a rýchle vyrobiť si vlastný kompost, ak viete, ako na to.

Ako vlastne kompostovanie funguje?

Kompost je do mimoriadne značnej miery rozložená organická hmota. Takže kompostovanie je proces, keď sa organická hmota rozkladá do stavu podobného pôde. Ale kompost nie je ako hnojivo, ktoré vyživuje rastliny; je to skôr kondicionér pôdy.

Kompostovanie prebieha vďaka malým mikroorganizmom a štyrom hlavným zložkám: dusík, uhlík, voda a kyslík. Dusík pomáha mikroorganizmom vytvárať proteíny, aby rástli a fungovali. Uhlík poskytuje mikroorganizmom zdroj energie. Voda a kyslík sú rovnako potrebné pre mikroorganizmy. Potrebujú tiež dýchať a zostať hydratované!

Pozri aj: Zero waste v kuchyni: Spotrebuj zeleninu od vňate až po koreň!

benefity kompostovania

Zdroj: Shutterstock®

Benefity kompostovania:

  • Podporuje zdravú štruktúru pôdy a rast rastlín
  • Eliminuje potrebu chemických hnojív tým, že slúži ako domáce organické hnojivo
  • Znižuje emisie metánu zo skládok

Čo kompostovať?

Pre tých, ktorí s kompostovaním začínajú, je často stresujúce vedieť, ktoré položky patria do kompostovacieho koša. Tu je stručný zoznam položiek, ktoré môžete nájsť v kuchyni, na záhrade, v domácnosti a ktoré sa dajú kompostovať (ak chcete vyrobiť organický kompost, uistite sa, že tieto položky neobsahujú chemikálie):

  • Zeleninové zvyšky
  • Ovocné zvyšky
  • Orechy, škrupiny
  • Vaječné škrupiny
  • Kávová usadenina
  • Čajové lístky
  • Odrezky trávy
  • Listy
  • Vetvičky
  • Štiepka
  • Slama

Položky, ktoré by nemali byť súčasťou organického kompostu:

  • Skartovaný kartón
  • Skartované noviny
  • Vysávané materiály
  • Lesklý papier
  • Hobliny z upraveného dreva
  • Živočíšne produkty

Pred začatím kompostovania musíte najprv pochopiť, čo sú to hnedé a zelené materiály. Sú totiž neoddeliteľnou súčasťou kompostovacej hromady: hnedé materiály sú bohaté na uhlík a zelené materiály dodávajú kompostu dusík. Hromada kompostu by mala mať väčší podiel hnedých materiálov oproti zeleným.

Hnedé materiály zahŕňajú:

  • sušené listy
  • seno
  • slamu
  • vetvičky

Zelené materiály zahŕňajú:

  • zeleninové zvyšky
  • ovocné zvyšky
  • kávovú usadeninu
  • vaječné škrupiny
  • neošetrenú pokosenú trávu

Ako začať?

Ak máte záujem začať kompostovať, môžete začať zhromaždením zelených a suchých častí, ktoré nájdete vo svojej záhrade. Popremýšľajte o tom, čím môžete mikroorganizmy kŕmiť, aby rástli. Okrem hrachu a listov hlávkového šalátu môžete použiť aj pokosenú trávu, zelenú burinu. Čo majú spoločné? Pozostávajú okrem bielkovín aj z cukrových zložiek a všetky sa dokážu rýchlo rozložiť.

Existuje množstvo spôsobov kompostovania, ale vo všeobecnosti je možné kompost vytvoriť nasledujúcimi spôsobmi:

  • v kompostovacom koši,
  • v kompostovacom bubne,
  • v kompostovacej hromade,
  • a vermikompostovaním.

Náš článok sa v pokračovaní zameria na kompostovanie hromady pretože pre začiatočníkvj e to najjednoduchší a najlacnejší spôsob.Pri hromadovom kompostovaní nie sú potrebné žiadne štruktúry, aj keď v prípade potreby môžete použiť kompostovací zásobník, ktorý si môžete kúpiť napríklad tu: https://www.ferex.sk/kompostery. Hromada kompostu totiž nebude vyzerať tak úhľadne a upratane ako pri použití kompostéra. Je to však jedna z najlepších možností pre nováčikov. Hromadu kompostu môžete zamaskovať vysokými kvitnúcimi rastlinami, alebo oplotením. Hromadu môžete založiť kedykoľvek počas roka, ale jeseň je ročným obdobím, keď sú dusík aj uhlík ľahko dostupné.

Odporúčame: Nadmerná vlhkosť v byte či dome: Kedy zasiahnuť a problém riešiť?

nádoba na kompost

Zdroj: Shutterstock®

Kompostovanie krok za krokom

Založenie kompostovej hromady vyžaduje niekoľko jednoduchých krokov: vytvorenie hromady, pridanie organických materiálov, zalievanie a otáčanie kompostu podľa potreby.

1. Umiestnenie

Jedným z najdôležitejších faktorov pri zakladaní kompostovej hromady je jej umiestnenie. Vyberte si otvorenú, rovnú plochu s dobrou drenážou. Nechcete, aby kompost sedel v stojatej vode. Ideálna je aj oblasť s čiastočným slnkom. alebo tieňom. Príliš veľa slnka môže hromadu vysušiť, zatiaľ čo príliš veľa tieňa ju môže udržať príliš vlhkú. Nakoniec si vyberte lokalitu, na ktorú sa ľahko dostanete a vyhýbajte sa oblastiam v blízkosti psov, alebo iných zvierat.

2. Veľkosť

Odporúčaná veľkosť hromady kompostu nie je vo všeobecnosti menšia ako 1 m na výšku a šírku a nie je väčšia ako 1,5 m. Čokoľvek menšie sa nemusí efektívne zohriať a čokoľvek väčšie môže obsahovať príliš veľa vody a ťažko sa otáča. Odporúča sa začať hromadu na holej zemi a nie na asfalte alebo betóne, ktoré by mohli brániť prevzdušňovaniu a inhibovať mikróby. Umiestnenie palety pod hromadu je však v poriadku, ak chcete.

3. Pridávanie organických materiálov

Kľúčovými materiálmi pre kompostovanie sú dusík/zelená a uhlík/hnedá. Pri zakladaní hromady kompostu sa odporúča vrstviť, alebo striedať zelené a hnedé materiály, rovnako ako pri príprave lasagní.

Objemnejším organickým materiálom sa najlepšie darí v prvej vrstve, takže začnite s vrstvou hnedej, ako sú vetvičky (s priemerom menej 1,25 cm) alebo slama, asi 10-12 cm. Potom pridajte niekoľko zelených materiálov, ako je kuchynský odpad a pokosená tráva, opäť s hrúbkou asi 10-12 cm. Okrem toho živočíšny hnoj slúži ako aktivátor, ktorý urýchľuje zahrievanie hromady a poskytuje zdroj dusíka pre prospešné mikróby. Pokračujte v pridávaní vrstiev dusíka a uhlíkových materiálov, kým nedosiahnete vrchol alebo sa neminú. Každú vrstvu pri pridávaní zľahka polievajte, spevnite ju, ale nestláčajte.

Najčastejšou chybou pri kompostovaní je neudržiavanie rovnováhy medzi zelenou a hnedou hmotou. Ideálny pomer uhlíka a dusíka umožňuje, aby sa termofilickým – alebo „teplo milujúcim“ mikróbom darilo, vďaka čomu vaša hromada, alebo kompostér dosiahne teploty 65 °C alebo vyššie. To sa často – aj keď nie vždy – dosahuje rovnakými objemami zeleného odpadu bohatého na dusík a hnedého odpadu bohatého na uhlík.

Vyššie pomery C:N v hromadách kompostu výrazne spomalia rozklad, zatiaľ čo nižšie pomery budú mať za následok hnitie, uvoľňovanie amoniaku a nepríjemný zápach.

4. Polievanie a otáčanie kompostu

Vaša hromada by mal byť vlhká, ale nie rozmočená. Väčšina vody bude pochádzať z dažďa, ako aj z vlhkosti zelených materiálov, ale možno budete musieť príležitostne zaliať hromadu vodou aj vy. Ak je príliš vlhká, môžete ju otáčať častejšie, aby ste ju vysušili, alebo pridať viac hnedých materiálov, aby nasiakli prebytočnú vlhkosť. Akonáhle hromadu otočíte prvýkrát, materiály sa zmiešajú a kompostujú efektívnejšie. Časté otáčanie hromady pomôže s prevzdušnením a urýchli rozklad.

Zaujme ťa: Ako správne pestovať vianočný kaktus? Čo môže spôsobiť nekvitnutie?

použitie kompostu

Zdroj: Shutterstock®

Použitie kompostu

Keď sa kompost dostatočne rozloží, toto nádherné „čierne zlato“ môžete využiť niekoľkými spôsobmi. Mnoho ľudí používa  kompost ako mulč, rozprestierajú ho na svojich záhonoch, aby dodali rastlinám živiny a zabránili rastu buriny. Môže sa tiež použiť na úpravu pôdy  - pred výsadbou rastlín, alebo semien ho primiešajte do záhonov. Kompost si zamilujú aj vaše izbové rastliny. Stačí primiešať kompost do vašej obľúbenej zeminy a použiť ju na presádzanie izbových rastlín. Určite ocenia toto bohaté pestovateľské médium.

Nemusíte byť profesionál, aby ste to zvládli. Jediné, čo musíte mať, je veľké srdce pre prírodu a môžete do toho ísť. Praxou sa zdokonalíte. Postupom času budete môcť rozvíjať svoje vlastné metódy. A budete vedieť ostatným ukázať, aký klenot ste týmto procesom skutočne našli. A majte na pamäti, že tým, že ste doňho zapojení, robíte fantastickú láskavosť životnému prostrediu.

Zdroje informácií:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní