Ako prať ponožky – je potrebné ich prevracať pred praním naruby alebo nie? Tajomstvo odhalené!

Ako prať ponožky – je potrebné ich prevracať pred praním naruby alebo nie? Tajomstvo odhalené!

Čistenie oblečenia, spodnej a posteľnej bielizne a ďalších vecí nie je dnes v dobe ľahko dostupných automatických práčok zvlášť problematické. Práčku stačí naplniť, zapnúť a o hodinku či hodinu a pol si môžeme povešať čisté oblečenie. Pranie pomocou práčky nie je ani zďaleka tak časovo náročné ako trebárs pranie vecí v rukách, no zároveň to nie je ani tak jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. 

Samozrejme, naplniť a zapnúť práčku nie je žiaden problém. No pri praní je dôležité dodržiavať viaceré zásady a pravidlá, vďaka ktorým bude bielizeň vypratá správne a zároveň nebude pobytom v automatickej práčke nejak poškodená. 

Pri praní je nevyhnutné myslieť na nastavenie teploty, vhodné kombinácie farieb a materiálov, voľbu správneho pracieho prípravku a aviváže a na mnoho ďalších záležitostí. Nezodpovedným prístupom k praniu si môžeme pokojne koledovať o zničené šaty alebo podprsenku. 

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako čo najlepšie vyprať trebárs ponožky? Nechávate ich pri praní hlavnou stranou smerom von, teda tak, ako ich máte oblečené na nohách, alebo ich prevraciate naruby? Zistite, ako by sa mali prať!

Pozri aj: ​Polyfázický spánok – čo to je, ako funguje a aké sú jeho výhody a nevýhody?

Treba alebo netreba ponožky pred praním prevracať?

Patríte do skupiny osôb, ktoré ponožky pred praním poctivo prevliekajú naruby, resp. vnútornou stranou von alebo ich nechávate tak, ako sú na nohách? Alebo dokonca túto otázku vôbec neriešite a tak, ako sú hodené do koša, ich hodíte do práčky? A ako je to teda správne?

Ak očakávate stopercentne jednoznačnú odpoveď, tak sa jej asi, žiaľ, nedočkáte. Popravde, správna možnosť môže byť jedna aj druhá, záleží aj od situácie. Vyvracanie ponožiek naruby môže byť naozaj prospešné, keďže práve vnútorná strana ponožiek je v bližšom kontakte s kožou. Takto môže byť o niečo lepšie zabezpečená ich hygiena. 

Avšak, prevrátením ponožiek naruby je predovšetkým lepšie zabezpečená aj ochrana farby a štruktúry vonkajšej strany ponožiek. Ak máte nejaké štýlové vyšívané ponožky, ktoré chcete ochrániť pred poškodením, prevráťte ich pred praním naruby. 

A kedy od prevracania ponožiek naruby skôr upustiť? Ak máte biele ponožky, ktoré sú z vonkajšej strany zospodku poriadne zašpinené, tak ich naruby neperte. Môže sa tým totiž sťažiť odstraňovanie nečistôt. A ako svoje ponožky periete vy? Zahlasujte v ankete nižšie!

- Anketa

AKO PERIEŠ PONOŽKY TY?

Odpovedalo 62 ľudí  

ponechávam ich tvárou smerom von
66%
prevraciam ich naruby
27%
neriešim strany, do práčky ich dávam tak, ako boli hodené do koša
6%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní