Ako správne uskladniť letné oblečenie na zimu? Tu 7 rád, ktorých sa treba držať

Ako správne uskladniť letné oblečenie na zimu? Tu 7 rád, ktorých sa treba držať

Už prišiel ten čas vymeniť letné šaty za tenké svetríky. Aj keď sme si posledné týždne užívali skôr teplejšie počasie, jesenné dni na seba nenechajú dlho čakať a postupne príde aj k ochladeniu. To znamená, že nás čaká aj spomínaná skriňová výmena sezónnej garderóby a letné oblečenie nám nahradí jesenný a zimný šatník. 

Je váš úložný priestor v šatníku skôr obmedzený a nemáte skrátka miesto na to, aby ste všetky svoje kúsky oblečenia mali naraz uložené v skrini? Potom sa asi nevyhnete obmene oblečenia v šatníku a uskladneniu kúskov, ktoré aktuálne nebudete nosiť. Ako čo najpraktickejšie a najbezpečnejšie uskladniť sezónne oblečenie?

Pýtate sa, kam uložiť letné oblečenie na zimu a aké kroky podniknúť pred odložením? A na čo ďalšie myslieť, keď chceme oblečenie odložiť na zimný odpočinok? Máme pre vás 7 tipov a rád, ktorých sa oplatí držať. 

Ako pripraviť oblečenie na uskladnenie cez zimu?

1. Triedenie a vyraďovanie oblečenia na zazimovávanie šatníka

To by mal byť krok číslo jeden. Prečo najskôr triediť letné oblečenie než ho, takpovediac, zazimujeme? Verte, že nie je úplne najrozumnejšie nahádzať všetko letné oblečenie do vreca a niekam ho odložiť. Je vysoko pravdepodobné, že takýmto spôsobom odložíte a uskladníte niektoré veci aj úplne zbytočne, pretože ich ďalšiu sezónu nosiť nebudete.

Pre správne uskladnenie letného šatstva na zimu najskôr nezabúdajte odevy a obuv vytriediť. Staré a poničené kúsky alebo letné topánky, ktoré majú najlepšie časy za sebou, pravdepodobne skončia v koši.

Ak ste si nejaké šaty toto leto z určitého dôvodu neobliekli, pretože majú napríklad zlú veľkosť alebo sa vám skrátka už nepáčia, môžete im nájsť nového majiteľa. Taktiež vytrieďte kúsky oblečenia, napríklad nejaké tričká alebo tielka či hrubšie sukne a šaty, ktoré viete využiť aj v zimnom období a vráťte ich do šatníka. 

Pozri aj: ​Polyfázický spánok – čo to je, ako funguje a aké sú jeho výhody a nevýhody?

2. Čistenie letného oblečenia

Správna starostlivosť o oblečenie zahŕňa aj jeho správne čistenie. A na čistenie by ste nemali zabúdať ani v prípade, ak sa chystáte odložiť letné šatstvo na zimný odpočinok. Tričko nedostatočne zbavené čiastočiek potu alebo iných nečistôt môže spôsobiť zatuchnutie ďalších kúskov oblečenia.

Oblečenie dôkladne vyperte. Na skladovanie letného oblečenia sa však vrhnite až po tom, čo vypraté a vyčistené kúsky dôkladne vyschnú. Vlhké šatstvo a obuv môžu nielen zatuchnúť, ale hrozí aj rozvoj plesní. Na odolné fľaky môžete vytiahnuť napríklad odstraňovač škvŕn. Nezabúdajte ani na vyčistenie letnej obuvi, teda obľúbených sandálov a šľapiek.

Pokojne sa však môžete pustiť aj do opravovania kúskov, ktoré chcete ďalšiu sezónu nosiť. Ak je niečo roztrhané, zašite to. Taktiež nezabudnutie na starostlivosť o zipsy a gombíky. Ak si neviete dať rady, zverte sa do rúk krajčíra. Ak sa takto o veci postaráte pred uskladnením na zimu, nadchádzajúcu letnú sezónu budú ihneď pripravené na použitie.

3. Organizácia a správne uloženie letného oblečenia

Ak chcete uskladniť oblečenie na zimu naozaj praktickým spôsobom a nechcete sa strácať v tom, čo máte kde uložené, nie je na škodu myslieť na trochu organizácie. Najmä ak máte skutočne veľa letného oblečenia, ktoré sa nezmestí do jednej krabice alebo vreca, tak sa oplatí ho roztriediť, najlepšie asi podľa druhu.

To znamená, že na jednu kôpku pôjdu letné šaty, na druhú sukne a takto si môžeme pripraviť aj kôpky s krátkymi nohavicami, tielkami či dokonca plavkami. Vždy záleží na tom, koľko letného oblečenia máme. Keď máme oblečenie čisté aj takto prakticky a prehľadne roztriedené, mali by sme ho pred uskladnením ešte zložiť.

Ako však uložiť oblečenie správnym spôsobom? Na klasické skladanie je lepšie v tomto prípade zabudnúť, pretože tak môžu na odevoch vzniknúť hlboké záhyby. Pri niektorých materiáloch ich bude náročné odstrániť dokonca aj žehličkou. Ideálne je oblečenie rolovať, takéto rolky šetria miesto a sú šetrnejšie k látke.

4. Balenie letného oblečenia

Oblečenie máme vytriedené, vyčistené, opravené, zorganizované a uložené. Nasledovať môže balenie. Avšak, do čoho sezónne oblečenie zabaliť? Dostupných je niekoľko možností. K najlepším pomocníkom v tomto smere patria vákuové obaly na šatstvo, vďaka ktorým je zabezpečená aj ochrana oblečenia pred znehodnotením, napríklad vplyvom vlhkosti.

Navyše, zabalenie oblečenia do vákuových vriec, z ktorých sa následne odsaje vzduch, výrazne zmenší objem šatstva a ušetrí tak úložný priestor. Ďalšou dobrou možnosťou je zbalenie letného šatstva a obuvi do plastových boxov s uzáverom. Aj takto uskladnené oblečenie je spravidla dobre chránené.

Možno použiť aj obyčajné kartónové krabice, avšak v takomto prípade je potrebné vybrať naozaj dobré miesto na odloženie, pretože v papierových krabiciach sú odevy a obuv najmenej chránené. Či už uskladníte veci vo vákuovom obale, látkovom vrecku alebo boxe, vhodné je ich označiť štítkom, aby ste vedeli, čo sa v nich nachádza. 

Odporúčame: ​Skroťte rýchlo sa mastiace vlasy vďaka týmto prírodným prostriedkom!

5. Vhodné miesto na uskladnenie oblečenia

Pre skladovanie oblečenia zabaleného vo vreci alebo škatuli je následne potrebné nájsť aj vhodné miesto. Vo všeobecnosti je najvhodnejšie čisté, suché, tmavé a dobre vetrané prostredie so stálou teplotou. Vlhká pivnica alebo povala nemusia byť najlepšou voľbou, a to rozhodne nie v prípade, ak je oblečenie uložené len v kartónových krabiciach.

Oblečenie vo vákuových vreciach môžete odložiť napríklad do úložného priestoru v posteli alebo sedacej súprave. Ak vaša posteľ nemá úložný priestor, teda je napríklad len na nožičkách, vložiť pod ňu môžete užšie boxy s uskladneným oblečením. Boxy s oblečením tiež možno napríklad vyložiť do vrchných častí veľkých alebo vstavaných skríň.

6. Ochrana pred škodcami

Pred finálnym uskladnením a odložením sezónneho oblečenia by mala byť zabezpečená aj prevencia proti moliam a hmyzu. Aby vás mole neprekvapili ďalší rok pri vyťahovaní zazimovaných letných kúskov, vložte do vriec alebo boxov vrecúška s levanduľou alebo guľôčky cédrového dreva.

Ide o skvelé prírodné odpudzovače škodcov. Rôznych pomocníkov proti moliam a hmyzu v šatstve možno bežne nájsť aj v drogériách, väčších supermarketoch a na internete.

7. Kontrola oblečenia

Ak ste si mysleli, že keď oblečenie vytriedite, vyčistíte a správne uskladníte, prípadne i zabezpečíte ochranu pred hmyzom, tak sa oň nemusíte zaujímať až do teplejších jarných dní alebo leta, tak ste na omyle. Ideálne je aspoň párkrát si počas zimy na skladované šatstvo spomenúť.

Isto kontrolu podniknite v prípade, ak ste oblečenie neuskladnili práve na najlepšom mieste alebo nie úplne vhodným spôsobom (napr. v kartónovej krabici). Uskladnené oblečenie skontrolujte a zamerajte sa hlavne na to, či nebolo postihnuté plesňou alebo škodcami alebo či sa nejako k nemu nedostala vlhkosť. Ak objavíte nejaký problém, je lepšie ho začať riešiť čo najskôr. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní