Polyfázický spánok – čo to je, ako funguje a aké sú jeho výhody a nevýhody?

Polyfázický spánok – čo to je, ako funguje a aké sú jeho výhody a nevýhody?

Nočný odpočinok je pre zdravie človeka a správnu funkciu organizmu nenahraditeľný a veľmi dôležitý. Zabezpečená je v prvom rade regenerácia organizmu. Ak človeku chýbajú hodiny nočného spánku, môžu nastať nemalé problémy, a to nielen zlá nálada, nedostatok energie a zhoršená pamäť a koncentrácia na ďalší deň po prebdenej noci, ale z dlhodobého hľadiska aj mnohé ďalšie závažné problémy. 

Počuli ste už niečo o takzvanom polyfázickom spánku? Vyznávači polyfázického spánku nedajú na tento spánkový režim dopustiť a podľa nich je to spôsob, ako efektívnejšie využívať spánok a zároveň ním nestrácať nemalú časť dňa. 

Ak sa aj vám zdá, že osemhodinový spánok je možno do istej miery stratou času, možno vás polyfázický spánok, ktorý, takpovediac, šetrí čas, zaujme. Do akej miery je však bezpečný polyfázový spánok? Sú známe viaceré výhody polyfázového spánku? A pre koho nie je táto forma nočného odpočinku vôbec vhodná?

Monofázový spánok a dvojfázový spánok vs. polyfázický spánok

Aký dlhý nočný spánok doprajete každú noc svojmu telu? Vo všeobecnosti sa u dospelého človeka odporúča spánok dlhý aspoň 7 až 8 hodín. Počas tohto dlhého nočného odpočinku sa striedajú hlavné dve fázy – NON REM fáza spánku a REM fáza spánku. NON REM spánok sa následne skladá z niekoľkých ďalších fáz a v rámci neho nastáva aj fáza hlbokého spánku. 

Takýto dlhý neprerušovaný spánok nazývame aj ako monofázický alebo monofázový spánok. Stretnúť sa však môžeme aj s pojmom bifázický spánok alebo dvojfázový spánok. Tento spánkový režim zahŕňa jeden nočný spánok (ktorý môže byť zredukovaný napr. na 6 hodín) a jeden krátky spánok počas dňa, ktorý by mal predstavovať 20 až 30-minútové zdriemnutie (pri dlhšom zdriemnutí telo upadá už do hlbšieho spánku).

A do tretice tu máme pojem polyfázický spánok (tiež polyfázový alebo mnohofázový spánok). Týmto pojmom označujeme spánkový režim, pri ktorom je spánok rozdelený do niekoľkých fáz, teda na viacero kratších spánkov v priebehu 24 hodín. Mnohofázový spánok môže zahŕňať napríklad štvorfázový spánok alebo až šesťfázový spánok.

Odporúčame: Mak siaty – zloženie, účinky, skladovanie, pestovanie. Ako spoznať pančovaný mak?

Ako funguje polyfázický spánok?

Možno vás to prekvapí, no mnohofázový spánok nie je nášmu telu cudzí. Človek pozná polyfázický spánok od útleho detstva. Je prirodzené, že novorodenci spia veľkú časť dňa, pričom ich spánok je rozdelený do pravidelných intervalov.

So stúpajúcim vekom sa počet spánkov, takpovediac, znižuje. U starších dojčiat býva častý napríklad trojfázový režim – jeden nočný spánok, jeden doobedňajší a jeden poobedný. Postupne sa človek dostáva až k jednému spánku počas noci, obvykle po nástupne do školy.

Pri polyfázickom spánku je spánok rozdelený na viac spánkov, alebo niekedy len zdriemnutí počas dňa. Avšak, obvykle nejde o rozdelenie siedmich alebo ôsmich hodín nočného odpočinku, ktoré sa odporúčajú pre dobré zdravie. Známe sú rôzne verzie polyfázického spánku, pri ktorých je celkový čas spánku rozdielny – môže ísť celkovo len o dve či štyri hodiny spánku denne.

Termín polyfázický spánok zaviedol na začiatku 20. storočia psychológ J. S. Szymanski. Tento pojem neoznačuje jeden konkrétny rozvrh spánku, známych je niekoľko modelov. Najznámejší je režim spánku Uberman, režim spánku Everyman a režim spánku Dymaxion, no stretnúť sa možno aj s ďalšími.

Najznámejšie polyfázové spánkové rytmy:

  • Uberman – tento rytmus zahŕňa 6 zdriemnutí počas dňa v dĺžke 20 až 30 minút, a to každé štyri hodiny, čo znamená, že celkovo človek spí len 2 až 3 hodiny v priebehu 24 hodín,
  • Everyman – tento režim zahŕňa 3 až 4 zdriemnutia cez deň v dĺžke 20 minút a jeden dlhší spánok s dĺžkou 3 až 4 hodiny, a to obvykle počas noci, čo poskytne 4 až 5 hodín spánku.
  • Dymaxion – tento polyfázický režim zahŕňa 4 zdriemnutia v dĺžke 30 minút, pričom sú od seba vzdialené 5,5 hodiny, čo znamená len dve hodiny spánku denne.

Výhody polyfázického spánku

Priaznivci polyfázického spánku rozhodne nedajú na takúto formu odpočinku dopustiť s spomenúť by mohli mnohé jeho benefity. Za najvýznamnejší benefit polyfázického spánku je považované najmä zníženie počtu hodín spánku v priebehu 24 hodín, čo znamená viac hodín na prácu, zábavu a rôzne činnosti.

Mnohofázovému spánku sú pripisované aj tieto benefity:

  • zvýšenie produktivity,

  • zvýšenie energie po každej fáze odpočinku,
  • zvýšenie koncentrácie a zlepšenie pri procese učenia,
  • podpora kreativity,
  • zlepšenie nálady,
  • efektívnejšia regenerácia tela za kratší čas,
  • vyšší počet snov,
  • človek si natrénuje spánok a prebúdzanie podľa potreby.

Nevýhody a riziká polyfázického spánku

Každá minca má dve strany, čo platí aj v prípade polyfázického spánku. Niektorí odborníci sa prikláňajú k mnohofázovému spánku. Podľa prívržencov je prirodzený, keďže tak spia aj bábätká. Na druhú stranu sú odborníci, ktorí pred polyfázovým spánkom varujú. Aj vedecké dôkazy o benefitoch polyfázického spánku a schopnosti tela prispôsobiť sa vyššiemu počtu krátkych spánkov sú obmedzené.

Odborníci upozorňujú hlavne na tieto nevýhody a možné riziká spojené s polyfázickým spánkom:

  • počas polyfázického spánku, ak je spánok rozdelený len na pár krátkych zdriemnutí, hrozí nedostatok spánku a nedostatočná regenerácia organizmu, čo z dlhodobého hľadiska ohrozuje fyzické aj duševné zdravie,

  • polyfázický spánok je ťažké uplatňovať pri klasickej 8-hodinovej pracovnej dobe a je náročné ho skĺbiť aj s rôznymi spoločenskými záväzkami,
  • prechod na mnohofázový spánok z monofázového môže byť naozaj náročný, telo môže mať problém zvyknúť si, čo môže v prechodnej fáze vyústiť do opakovaných pocitov únavy, podráždenosti alebo k problémom s koncentráciou,
  • pre aplikovanie mnohofázového spánku do praxe je nevyhnutné sa naučiť rýchlo zaspávať a vstať v presne určený čas – je rozhodne potrebná disciplína. 

Odporúčame: ​Viete, čo jete? 9 prípadov, kedy môže ísť o potravinové náhražky, napodobeniny alebo falšované potraviny

Ako prejsť do režimu polyfázického spánku?

Uvažujete nad tým, že vyskúšate polyfázický spánok? Ak sa vám zdá takáto forma odpočinku ako výhodnejší spánkový režim, vďaka ktorému nestrácate počas dňa mnoho hodín spaním, tak hlavne myslite na to, že treba ísť na to postupne. Rozhodne neskáčte z 8-hodinového nočného odpočinku na 6 zdriemnutí v dĺžke 20 minút, teda na 2-hodinový spánok za 24 hodín.

Odporúča sa najskôr prejsť na dvojfázový spánok, teda s jedným zdriemnutím počas dňa. Postupne sa skracuje nočný spánok a predlžuje sa počet kratších spánkov cez deň (2 a 3 zdriemnutia cez deň s dĺžkou 60 minút). Ako cieľ si môžete nakoniec stanoviť 4-hodinový nočný spánok a 2 až 3 zdriemnutia dlhé 30 minút (režim Everyman).

Ak uvažujete o prechode na polyfázický spánkový režim, odporúča sa tiež konzultácia so spánkovým špecialistom alebo lekárom.

Pre koho nie je vhodný polyfázický spánok?

Avšak, spanie štvorfázovo alebo šesťfázovo s celkovou dobou spánku 2 až 5 hodín, nie je rozhodne vhodné pre každého. V niektorých prípadoch sa skutočne neodporúča hazardovať so spánkovým režimom a rozdeľovať ho na malé úseky a skracovať ho. S polyfázickým spánkom sa neodporúča experimentovať v týchto prípadoch:

  • ak nie je váš zdravotný stav 100 %,
  • máte oslabenú imunitu alebo nejaké chronické ochorenie,
  • pri spánkových poruchách (spánkové apnoe, nespavosť),
  • ak kvôli zdravotnému stavu pravidelne užívate nejaké lieky,
  • v období tehotenstva a dojčenia,
  • vaša životospráva nie je práve najlepšia, stravujete sa nezdravo,
  • ak ste nadmerným konzumentom kávy, alkoholu alebo energetických nápojov,
  • v prípade fyzicky náročného zamestnanie alebo profesionálneho športu,
  • v prípade zamestnania, ktoré si vyžaduje vysokú koncentráciu (napr. vodiči). 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní