Viete, čo jete? 9 prípadov, kedy môže ísť o potravinové náhražky, napodobeniny alebo falšované potraviny

Viete, čo jete? 9 prípadov, kedy môže ísť o potravinové náhražky, napodobeniny alebo falšované potraviny

Do akej miery si pri výbere potravín a surovín dávate pozor na kvalitu? Patríte k tým, ktorí sa orientujú napríklad hlavne na základe chuťových preferencií, alebo možno k tým, ktorí v obchode vždy pozerajú predovšetkým na cenu? A možno vás naopak najviac zaujíma zloženie potraviny a jej pôvod.

Nech už je to akokoľvek, vždy by sme mali vedieť, čo konzumujeme. Uvažovali ste však niekedy nad tým, že možno to, čo práve jete, ani nie je tým, čím sa na prvý pohľad zdá? V súčasnosti sa môžeme v obchodoch alebo aj stravovacích zariadeniach stretnúť s rôznorodými náhražkami alebo napodobeninami a v podstate falšovanými potravinami.

Príčinou, prečo výrobcovia siahajú po náhradách alebo sa snažia vytvoriť napodobeniny niektorých potravín a surovín, je obvykle nižšia cena, ktorou sa práve mnohí nakupujúci často orientujú. Ktoré potravinové náhražky a falošné potravinové výrobky môžeme nájsť v obchodoch? Spoznajte náhražky bežných potravín a nenechajte sa oklamať!

Najčastejšie potravinové náhražky a napodobeniny:

1. Parmezán

Milujete taliansku kuchyňu? V tom prípade vám asi rozhodne nie je cudzí parmezán. Názov tohto tvrdého talianskeho syra je prevzatý z francúzskeho výrazu parmesan, v preklade parmský, resp. pochádzajúci z Parmy. Severotalianske mesto Parma je mesto, odkiaľ tento syr pochádza a kde sa vyrábal. Zaujímavosťou je, že iba pár stoviek mliekarní v danej oblasti má certifikáciu na výrobu pravého syru Parmigiano reggiano. 

Pravý parmezán musí mať ochranné označenie DOP. Parmezán je nielen často napodobňovaný, ale výrobcovia dokonca prinášajú rôzne značky parmezánov s prekvapivým zložením. Neraz je parmezánom označená napríklad aj zmes lacnejších tvrdých syrov, dokonca v strúhanom parmezáne sa môžeme stretnúť aj s prímesou drevených hoblín či ryžovej múky. 

Odporúčame: ​Rada nosíš zapletaný vrkoč, no nevydrží ti celý deň? Tento trik musíš poznať!

2. Kaviár

Kaviár môžeme zaradiť medzi skutočne luxusné potraviny. Pravý kaviár je ten z ikier jeseterovitých rýb. Kaviár s nižším obsahom soli a bez konzervantov je považovaný za najkvalitnejší a jeho cena sa môže pokojne vyšplhať aj cez 20 000 eur za kilogram. Cena je skutočne vysoká, preto sa neraz v obchodoch i reštauráciách stretávame s náhradami.

Pri nepravom kaviári sa používajú ikry iných rýb, napríklad lososa, pstruha, kapra alebo aj tuniaka. Ten najlacnejší kaviár sa vyrába z korušky polárnej. Ak v obchode narazíte na stogramový kaviár za pár eur, je zrejmé, že rozhodne nejde o pravý kaviár z jeseterovitých rýb.

3. Wasabi

Už ste niekedy ochutnali wasabi? Pokiaľ patríte k milovníkom sushi, tak pravdepodobne áno. A vedeli ste o tom, že s veľkou pravdepodobnosťou asi nešlo o pravé wasabi, teda ak ste ho nekonzumovali priamo v Japonsku alebo iných ázijských krajinách? Wasabi, teda to, čo poznáme ako svetlú ostrozelenú pastu, sa pripravuje z podzemku rastliny eutrema japonská.

Pestovanie tejto rastliny je náročná aj nákladné, čo spôsobuje, že aj cena wasabi je vysoká. V niektorých kútoch Ázie sa wasabi pripravuje z koreňa spomínanej rastliny priamo pred podávaním. U nás je pravé wasabi pomerné náročné zohnať.

Bežné potravinové produkty označené ako wasabi sú pripravené z obyčajného chrenu, ku ktorému sa pridajú sladidlá, škrob a, samozrejme, farbivo. Ak vám wasabi silno udrie do nosa a vyhŕknu vám z neho až slzy, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o napodobeninu wasabi z chrenu. Pravé wasabi je jemnejšie.

4. Javorový sirup

Aj pri javorovom sirupe si treba dávať pozor. Pravý javorový sirup sa získava z miazgy javorov cukrových. Ide o tradičné sladidlo najmä na severe Ameriky, kde má bohatú históriu. Na trhu môžeme nájsť javorový sirup rôznej kvality, obvykle sa jednotlivé druhy odlišujú písmenami – javorový sirup triedy A je tej najvyššej kvality.

Samozrejme, vyššia kvalita sa spája aj s vyššou cenou. Kvalitnejšie javorové sirupy sú spravidla tie najsvetlejšie a sirupy horšej kvality zase možno spoznať podľa tmavšej farby. Javorový sirup najnižšej kvality je napríklad určený hlavne pre spracovanie v potravinárskom priemysle, nie na priamu konzumáciu.

Avšak, v našich končinách sa možno stretnúť aj s úplnými napodobeninami javorového sirupu, ktoré sú vyrobené len z cukru, farbív a kukuričného škrobu. Tieto suroviny v zložení pravého javorového sirupu by nemali mať svoje miesto. 

Odporúčame: ​Už si skúsila prášok z červenej repy? Zisti, aké má účinky a ako ho používať

5. Med

Podobne sa často falšuje aj med, ktorý je v našich končinách viac používaným sladidlom ako spomínaný javorový sirup. Kvalitný a pravý med by mal byť kompletne produktom včielok. Takýto med, ktorý zoženieme napríklad priamo u včelára, sa rovnako vyznačuje vyššou cenou, ako väčšina medov v bežných obchodoch.

Mnohé medy v obchodných reťazcoch sú riedené a miešané s glukózou, trstinovým, repným alebo ryžovým cukrom a tiež kukuričným škrobom.

6. Šafran

Veľmi často sa s napodobovaním surovín, a to najmä s cieľom znížiť náklady a výslednú cenu produktu, stretávame pri koreninách. Mohlo by sa zdať, že koreniny predsa nie sú zvlášť drahé, tak prečo by ich niekto falšoval alebo nahradzoval. Avšak, niektoré koreniny patria medzi najdrahšie suroviny na svete, pričom v minulosti boli mnohé cenené ako zlato a boli používané ako platidlo.

Spomenúť môžeme napríklad šafran, ktorý je v súčasnosti považovaný za najdrahšiu koreninu sveta. Prečo je cena taká vysoká? Šafran, používaný ako korenie, predstavuje vlastne časti piestika kvetov rastliny Crocus sativus (šafran siaty). V každom kvete sú prítomné maximálne tri takéto časti, ktoré sa zberajú ručne. Na 30 g tohto korenia treba pozbierať tyčinky z okolo 1000 kvetov.

To sú dôvody, prečo je šafran taký drahý. Ak sa stretnete s podozrivo lacným šafranom, pravdepodobne nepôjde o pravú koreninu. Celý šafran sa často nahrádza napríklad zafarbenými kokosovými vláknami alebo koreňmi niektorých rastlín. Mletý šafran býva zase nahrádzaný napríklad kurkumou, prípadne zmesou ďalšou korenín. 

Odporúčame: ​Starostlivosť o machové obrazy v jednoduchých krokoch: TAKTO vydržia roky!

7. Vanilka

Spomedzi ďalších drahých korenín môžeme spomenúť vanilku, ktorá má nezameniteľnú vôňu a chuť. Získava sa zo strukov rastliny vanilka voňavá, ktorá predstavuje jeden z druhov orchidey. Po šafrane ide o druhé najdrahšie korenie na svete.

Možno vás to predstaví, no len máloktoré potravinové výrobky s vanilkovou príchuťou skutočne obsahujú vanilku, resp. extrakt z vanilkových strukov. Pravú vanilku obsahuje asi len 1 % všetkých produktov s vanilkovou chuťou. Vanilka sa často nahrádza vanilínom, čo je synteticky vyrobená látka z ropy alebo dechtu, prípadne sa získava ako vedľajší produkt pri výrobe celulózy.

8. Škorica

A do tretice môžeme spomenúť ďalšie korenie, a to škoricu. Pravá škorica sa získava z rastliny Cinnamomum verum, čo je škoricovník cejlónsky (nazývaný aj škorica pravá). Ako korenina s veľmi špecifickou arómou a chuťou sa používa kôra tohto stromu. Pravá škorica je cenovo nákladnejšia.

Ako lacnejšia náhrada sa používa kôra z rastliny Cinnamomum cassia, čo je škoricovník čínsky, nazývaný aj škorica cassia. Táto lacnejšia verzia pravej škorice je typická tmavším sfarbením a výraznejšou chuťou. Pravá škorica má hladký povrch a mäkšiu konzistenciu. Lacnejšia náhrada má drsný povrch a je ťažšia.

9. Hľuzovky

Nakoniec môžeme spomenúť aj hľuzovky. Ide vlastne o huby, ktoré sa podobne ako spomínaný kaviár používajú vo vysokej gastronómii. Možno sa s nimi stretnúť najmä luxusných reštauráciách. Cena môže byť aj niekoľko stoviek až tísicok eur za kilogram. Preto sa často môžeme stretnúť s náhražkami, resp. napodobeninami.

V mnohých potravinových výrobkoch sa na vytvorenie typickej hľuzovkovej arómy používa hlavne hľuzovkový olej, ktorý sa v lepšom prípade vyrába tak, že sa hľuzovka maceruje v kvalitnom oleji. Avšak, mnohokrát sa v oleji používa iba umelá aróma – zlúčenina síry s názvom 2,4-dithiapentan. Obvykle sa vyrába z ropy. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní